Ministerul Apararii propune schimbarea denumirii statelor majoreale categoriilor de forte in "comandamente"

de V.M.     HotNews.ro
Miercuri, 7 august 2013, 19:47 Actualitate | Esenţial

Ministerul Apararii Nationale (MApN) propune schimbarea denumirii statelor majore ale categoriilor de forte ale armatei - Statul Major al Fortelor Terestre, Statul Major al Fortelor Aeriene, Statul Major al Fortelor Navale - in comandamente ale acestora, potrivit unui proiect de lege supus consultarii publice, transmite Mediafax.

Potrivit prevederilor Legii 52/2003 privind transparenta decizionala in administratia publica, Ministerul Apararii Nationale a supus consultarii publice, precum si consultarii preliminare interinstitutionale, un proiect de lege pentru modificarea si completarea Legii 346/2006 privind organizarea si functionarea MApN.

Prin proiect se propune modificarea si completarea atributiilor si responsabilitatilor Ministerului Apararii Nationale, astfel incat acestea sa cuprinda totalitatea domeniilor in care institutia militara isi exercita autoritatea.

Initiatorul mentioneaza in expunerea de motive ca astfel vor fi redefinite responsabilitatile unor structuri centrale "pentru a exprima, cu mai mare fidelitate, competentele acestora".

Prin proiectul de lege se propune infiintarea Departamentului pentru inzestrare si logistica, care sa cumuleze atributiile mai multor structuri centrale sau subordonate ministrului.

Potrivit documentului citat, infiintarea Departamentului pentru inzestrare si logistica, structura centrala cu atributii complexe care cumuleaza atributiile mai multor structuri centrale sau structuri subordonate ministrului apararii nationale, nu va determina sporirea numarul de personal.

Proiectul prevede ca Departamentul pentru inzestrare si logistica fundamenteaza sub aspect tehnic politicile de inzestrare, elaboreaza, coordoneaza si pune in practica strategiile de achizitii pentru sistemele de armamente si echipamentele majore, inclusiv prin programele specifice asistentei militare de securitate acordate Romaniei de catre guvernele straine, in calitate de autoritate de reglementare in domeniu in cadrul ministerului.

Acesta va gestiona relatiile cu industria nationala de aparare, va asigura managementul programelor de achizitie cu sisteme de armamente si echipamente majore si al contractelor aferente, managementul activitatilor de testare si evaluare de dezvoltare, analize si audituri tehnice aferente sistemelor de armamente si echipamentelor majore, va incheia intelegeri tehnice, va planifica si desfasura activitatea de cooperare internationala in domeniul armamentelor.

In proiectul de lege se mai prevede constituirea la nivelul Statului Major General a Consiliul Militar Superior, cu rol consultativ, care ar urma sa preia atributiile Comitetului Sefilor Statelor Majore.

Daca proiectul va fi adoptat in Parlament, Directia generala de informatii a Apararii va deveni Departament de Informatii pentru Aparare.

Initiatorii precizeaza ca modificarea si completarea Legii 346/2006 privind organizarea si functionarea Ministerul Apararii Nationale se impune cu precadere pentru reglementarea aspectelor care vizeaza atributiile si responsabilitatile institutiei militare, domeniile de responsabilitate ale structurilor centrale, structura de forte a armatei, conducerea ministerului, precum si cele care tin de valorificarea si donarea unor bunuri aflate in patrimoniul sau administrarea ministerului.
Material sustinut de Julius Meinl

Ce-am pierdut? Fericirea. Cantările unei lumi dispărute vin de la formația Trei Parale. Vezi partea a doua și țitera

Am pierdut totul, Fericirea, mai ales. Cred cei de la "Trei parale". O spun ei, cei care sunt în preajma fericirii mereu. Ce-ți trebuie altceva mai mult decât să știi să cânți, de la țițeră la fluier. Să culegi cântece de la țărani. Cu care te împrietenești, fluierând, culegând mere, cosind fân. De ce nu, să ai chef, la nunți și botezuri. VIDEOinterviu cu formația Trei Parale.

1041 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  nu am inteles (Miercuri, 7 august 2013, 21:48)

  Ar3s [utilizator]

  ce se doreste cu aceste schimbari structurale sau denumire, insa cred ca oricine poate pricepe faptul ca la nivelul Analizei unui sistem militar sunt doar:
  - Personalul si Logistica (Forta)
  - Informatiile si Operatiile (Inteligenta).
  Decizia, nu trebuie sa apartina ministrului politic sau sefului de stat major, ci Comandantului. Comandantului Armatei. Comandant, care, alaturi de Seful Statului si Directorul Economiei ar trebui sa conduca tarisoara asta.
  In fine, probabil, pentru a intelege aceste schimbari structurale la nivelul Economiei, Armatei, respectiv a Statului, trebuie sa te pricepi.
  • 0 (0 voturi)    
   nu, nu ai inteles (Miercuri, 7 august 2013, 22:54)

   Lucian* [utilizator] i-a raspuns lui Ar3s

   ai uitat si a treia chestie:
   - asigurarea achizitionarii si dezvoltarii tehnicii de lupta.

   Industria de aparare aproape ca a disparut din Romania in conditiile in care aproape toate tarile din jurul nostru isi asigura tehnica si vand de cateva ori mai mult decat noi.
   • 0 (0 voturi)    
    aaa (Joi, 8 august 2013, 1:08)

    Ar3s [utilizator] i-a raspuns lui Lucian*

    daaa, cu un buget de 1%, putem uita de aceste lucruri.
    Despre Armata romana, mai vorbim peste 50 de ani. Pana atunci, sa restructureze cum poftesc.
    Mult mai interesant ar fi celelalte 99 de procente din buget.


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri