Europarlamentarul PDL Sebastian Bodu i-a trimis o scrisoare presedintelui Curtii de Conturi, Nicolae Vacaroiu, in care ii cere sa ia in vedere efectuarea unui control asupra fondurilor publice, din bugetul central sau din bugetele locale, directionate catre Biserica Ortodoxa Romana (BOR) "in ultimii 5 ani cel putin".

"Potrivit relatarilor mass-media, de-a lungul ultimilor 23 de ani, sume foarte mari de bani au fost alocate de catre stat catre BOR, in special pentru constructia de biserici, astfel incat, potrivit unor statistici, s-au construit peste 4000 de lacase de cult, in conditiile in care s-au construit, in aceeasi perioada, 0 scoli, 0 gradinite si 0 spitale publice," isi motiveaza Bodu demersul.

"Avand in vedere prezenta situatie economico-sociala, consider ca este nu doar de competenta Curtii de Conturi, dar si de bunul simt sa se prezinte contribuabililor cat din impozitele lor au fost directionate catre BOR, fara sa luam in calcul, desigur, salariile preotilor, ca bugetari," mai spune europarlamentarul.

El afirma ca este normal ca cetatenii sa fie informati cu privire la cheltuirea banilor publici de catre Biserica, asa cum se intampla in cazul ministerelor, agentiilor, primariilor.

"In ceea ce priveste modul cum BOR a folosit acesti bani, consider ca, desi nu este institutie publica, atata vreme cat este finantata si din bani publici, biserica va trebui si ea sa prezinte publicului informatii cu privire la modul cum a folosit acesti bani. Nu este o chestiune de ingerinta in modul cum BOR isi gestioneaza patrimoniul ci doar o simpla cerere de informate cu privire la valorea sumelor primite, pe de-o parte si a destinatiei lor, pe de cealalta parte, normala intr-un stat european modern," sustine el.

Bodu a declarat ca va prezenta in plenul Parlamentului European informatia care va rezulta in urma acestui control.