Niciun oficial guvernamental norvegian nu a facut recent vreo declaratie publica din care rezulta opozitia Norvegiei la aderarea Romaniei la spatiul Schengen, sustine Ministerul Afacerilor Externe intr-un comunicat transmis sambata. Mai mult decat atat, oficialitatile norvegiene au asigurat in repetate randuri partea romana de faptul ca Norvegia sustine aspiratiile legitime ale tarii noastre de aderare la Spatiul Schengen. Precizarile MAE vin la o zi dupa ce presa a relatat ca tara scandinava se opune aderarii Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen, argumentand ca o decizie favorabila risca sa genereze un nou val de criminalitate in statele membre.

In comunicatul de presa se arata ca precizarile vin "ca urmare a aparitiei in presa romana a unor stiri de presa, potrivit carora Norvegia ar fi anuntat ca se opune aderarii Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen".

"Niciun oficial guvernamental norvegian nu a facut recent vreo declaratie publica in sensul articolului mentionat. Din contra, cu prilejul intalnirilor avute la diverse niveluri cu oficialitatile norvegiene, partea romana a fost asigurata de faptul ca Norvegia sustine aspiratiile legitime ale Romaniei de aderare la Spatiul Schengen, avand in vedere statutul si relatiile speciale pe care Norvegia le are cu UE. Reamintim faptul ca Norvegia nu este membra a UE, insa participa pe deplin la Spatiul Economic European si la Acordul Schengen, neavand insa, sub aspect strict tehnic, drept de vot in Consiliul Justitie si Afaceri Interne", arata MAE.

MAE precizeaza, totodata, ca "la nivelul Ambasadei Romaniei la Oslo nu exista informatii privind existenta vreunui ONG norvegian care sa stranga semnaturi pentru o petitie contra aderarii tarii noastre la Schengen".

"Libertatea de miscare a cetatenilor statelor membre UE (una dintre cele 4 libertati fundamentale) este garantata prin Tratatele de Aderare la Uniune si nu are legatura directa cu apartenenta la Spatiul Schengen. Astfel, din momentul aderarii Romaniei la UE, cetatenii romani pot calatori liber in Spatiul Economic European, deci si in Norvegia, indiferent de apartenenta tarii noastre la Spatiul Schengen", se arata in incheiere.

Postul rusesc de radio Radiovesti a anuntat ca Norvegia se opune aderarii Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen, argumentand ca o decizie favorabila risca sa genereze un nou val de criminalitate in statele membre. Informatia a fost preluata de agentia bulgara de stiri Focus, citata la randul sau de site-ul bulgar de stiri Novinite.com.

Potrivit sursei citate, Oslo ar sustine ca exista o nemultumire tot mai mare in randul populatiei norvegiene in fata perspectivei ca Romania si Bulgaria sa adere la spatiul Schengen, perspectiva care ar crea premisele aparitiei unui nou val de criminalitate in acest spatiu.

Radiovesti mai arata, potrivit Novinite, ca un ONG din Norvegia ar fi lansat o petitie impotriva aderarii Romaniei si Bulgariei, dupa ce autoritatile au dezmembrat o tabara ilegala de 200 de tigani din Romania si din Bulgaria. Decizia de dezmembrare a fost declansata de o avalansa de reclamatii ale locuitorilor din zona, in urma furturilor si a mizeriei.