Cercetatorii au descoperito legatura surprinzator de stransa intre schimbarile climatice si razboaiele civile, revolte, invazii si chiar violentele cu caracter personal, cum ar fi crimele sau violurile. Temperaturile in crestere provoaca violente- in cazul celor particulare de pana la 2,5% iar in cazul confictelor inter-grupuri cu pana la 24%. De ce? Stiinta-cel putin pana acum- nu raspunde la aceasta intrebare, dar mai multe studii psihologice si economice arata oamenii pur si simplu se comporta mai agresiv sau mai violent atunci cand temperaturile sunt mai ridicate.

frogFoto: nakedcapitalism
  • Oamenii au nevoie de lichiditate. De bani. Acesta este scopul relaxarilor politicilor monetare, dar nu s-a inventat inca mecanismul de transmisie monetara prin care politica monetara sa livreze bani direct populatiei. Banii se fac in mod predominant prin imprumuturi de la banci. Cresterea salariilor este mult mai buna decat stimularea creditului de consum pentru ca nu imprumuti de la banca salariile viitoare. Exista eforturi pentru a pune bani in mainile oamenilor prin crearea de valute locale si grupurile de credit mutuale. Puteti viziona in text doua documentare video despre acest subiect.
  • Arta psihedelica din bacterii. La inceputul anilor 1990, Eshel Ben-Jacob, un fizician biolog de la Universitatea din Tel Aviv si colegii sai au descoperit doua noi specii de bacterii-Paenibacillus dendritiformis si Paenibacillus vortex. Ambele bacterii locuiesc aproape de radacinile unor plante. Fiecare bacterie are numai cativa microni si se divide la fiecare 20 de minute, formand colonii mari compuse din miliarde de microorganisme. "Intreaga colonie poate fi considerat ca un creier mare, un super-creier, care primeste semnalele si apoi ia decizii". Totul e sa le convingi sa faca arta.
  • Probleme cu somnul? Iesiti cu cortul pe afara. Bine, teoria zice asa: oamenii au fost setati sa functioneze in cadrul unui ciclu de 24 de ore, in care fiecare particica a corpului isi face treaba. Hormonii secreta melatonina (care ajuta la somn), chiar inainte de apus, si reduc productia lui chiar inainte de rasarit. Asta pana la aparitia tehnologiei moderne care ne-a facut sa ne petrecem cea mai mare parte ina zilei cu mai putina expunere la lumina soarelui decat e necesar. Sa continui...?
  • USAID si Humanity United, o fundatie dedicata eforturilor de consolidare a pacii, au facut un parteneriat si au lansat un concurs pentru a crea noi instrumente destinate prevenirii atrocitatilor. Aici sunt castigatorii Challenge Tech
  • Ce scor Klout aveti? Presedintele sud-coreean Park Geun-hye a emis chiar un comunicat de presa pentru a anunta ca scoru Klout personal ei a crescut. Serios. Klout masoara influenta in mass-media sociale si e unul dintre acele instrumente pe care in public oamenii il dezavueaza dar dupa aceea fug sa vada cum a mai evoluat.
  • Intr-o prezentare vioaie, matemagicianul Arthur Benjamin se intrece cu un grup de calculatoare pentru a gasi radacinile unor numere din 3 cifre, rezolva o dificila ecuatie mentala si ghiceste cateva zile de nastere. Cum face toate astea? Va va spune chiar el. Are si subtitrare in limba romana.