Ion Turbatu, condamnat de prima instanta la sase ani de inchisoare in dosarul "Transformatorul", este consilier patriarhal responsabil cu aspectele economice ale construirii Catedralei Mantuirii Neamului, pozitie in care, potrivit Patriarhiei Romane, a dovedit "profesionalism", scrie Mediafax.

Catedrala Mantuirii Neamului - machetaFoto: Patriarhia Romana

Intr-un comunicat cu titlul "Apreciat pentru competenta si corectitudine in lucrarea Bisericii", Patriarhia precizeaza ca Ioan Turbatu este consilier patriarhal responsabil cu aspectele economice ale construirii Catedralei Mantuirii Neamului.

"Domnul Ioan Turbatu a fost angajat de Patriarhia Romana in anul 2010 din mediul privat pentru bogata experienta in gestionarea din punct de vedere al managementului economic a unor santiere si investitii de mare amploare. In cei trei ani de activitate la construirea Catedralei Mantuirii Neamului, domnul Ioan Turbatu a contribuit cu eficienta economica la realizarea infrastructurii viitoarei Catedrale patriarhale. Faptul ca, dupa construirea acesteia, costurile edificarii Catedralei Mantuirii Neamului, faza rosu-gri, au fost cu 20% mai mici decat cele estimate, situatie mai rar intalnita in Romania, denota faptul ca toti cei implicati in ridicarea acesteia si-au indeplinit cu profesionalism atributiile de serviciu", se mai arata in comunicatul de joi al Patriarhiei Romane.

Sursa citata mai subliniaza ca "toate deciziile legate de construirea Catedralei Mantuirii Neamului, mai ales cele referitoare la licitatiile pentru diferite categorii de lucrari si plati, sunt luate in mod transparent, dupa o analiza temeinica, de Permanenta Consiliului National Bisericesc, organism executiv al Bisericii format din 16 membri care se reuneste saptamanal in sedinta de lucru". Astfel, arata Patriarhia, toate propunerile facute de echipa de specialisti care lucreaza la construirea Catedralei Mantuirii Neamului, inclusiv cele de natura economica ale lui Ioan Turbatu, sunt "evaluate atent si aprobate de acest organism de conducere bisericeasca".

Patriarhia mai tine sa sublinieze, in acelasi comunicat, ca "acuzatiile aduse in instanta domnului Ioan Turbatu nu au legatura cu activitatea prezenta a acestuia" si ca, pana la sentinta definitiva a instantei de judecata, acesta "beneficiaza de prezumtia de nevinovatie, principiu de drept luat in considerare in orice societate in care sunt garantate prin lege drepturile si libertatile cetatenesti".

Precizarile Patriarhiei vin dupa ce in presa au aparut relatari privind implicarea lui Turbatu in proiectul de construire a catedralei.

Ioan Turbatu, director general al Sucursalei de Intretinere si Servicii Energetice Electrice Moldova (SISEE) Moldova in perioada 2002-2004, a fost condamnat de instanta suprema, in 12 iulie, la sase ani de inchisoare cu executare, pentru abuz in serviciu in forma calificata, in dosarul "Transformatorul".

In acelasi dosar a fost condamnat si Relu Fenechiu, fostul ministru al Transporturilor, care a primit cinci ani de inchisoare.

Hotararea instantei supreme nu este definitiva, ea fiind atacata cu recurs atat de cei condamnati, cat si de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA).

Ioan Turbatu, Relu Fenechiu si alte patru persoane au fost trimisi in judecata de procurorii DNA in iunie 2012, in dosarul cunoscut ca "Transformatorul".

Relu Fenechiu a fost acuzat ca prin firmele sale a vandut transformatoare si intrerupatoare uzate si vechi la preturi de produse noi catre Sucursala de Intretinere si Servicii Energetice Electrice Moldova, cu complicitatea fostei conduceri a institutiei.

Potrivit DNA, pe langa achizitiile normale de echipamente si piese de schimb, in perioada 2002 - 2005, SISEE Moldova a realizat si achizitii de la un grup de patru firme - SC La Rocca SRL, SC Tehnorom SRL, SC Fene Grup SA si SC Euro Plus SRL - fara sa respecte prevederile legislatiei cu privire la achizitiile publice, in conditii de favorizare a acestor firme, de la care s-au cumparat, la preturi de produse noi, transformatoare si intreruptoare uzate si vechi, fabricate in anii 1970 - 1980.

Totodata, procurorii au aratat ca 99,98 la suta dintre produsele respective au ramas permanent in stocul SISEE Moldova, devenind in final achizitii de produse vechi, folosite, fara justificare economica, inutile si cauzatoare de prejudicii bugetului societatii, facute cu scopul de a favoriza firmele ce le livrau.