Omar Hayssam a declarat miercuri ca solicita instantelor "internationale" si celor din Romania redeschiderea dosarelor in care a fost judecat in lipsa, "pentru aflarea adevarului" si spune ca este "traumatizat" de ultimele evenimente in care a fost implicat, relateaza Agerpres

Declaratia a fost facuta la Tribunalul Bucuresti, unde sirianul a fost adus pentru a se judeca o cerere a procurorilor DIICOT de arestare a acestuia intr-un dosar in care este acuzat de savarsirea infractiunii de delapidare.

Este pentru prima oara cand Hayssam apare in public, de la fuga sa din Romania in 2006, el fiind flancat in sala de judecata de un impresionant dispozitiv de securitate.

"Sunt traumatizat datorita evenimentelor prin care am trecut. Cer redeschiderea tuturor dosarelor in care am fost judecat in lipsa, pentru aflarea tuturor adevarurilor si voi depune toate probele si va garantez ca se vor afla", a spus Hayssam.

El a solicitat instantei amanarea dezbaterii cererii de arestare, pe motiv ca doreste sa isi angajeze un avocat.

Instanta a fost de acord si a acordat un nou termen pentru 2 august.

Hayssam a cerut insa un termen mai lung, sustinand ca nu va reusi sa isi angajeze un avocat in doua zile, pentru ca nu i se da voie sa dea un telefon familiei.

Omar Hayssam a fost trimis in judecata in acest dosar in octombrie 2012 de procurorii DIICOT, alaturi de fratele sau, Mohamad Omar, cumnatul lui, Mihai Nasture, si doi parteneri de afaceri, Viorel Vasile Mafteuca si Doina Farladanschi.

Potrivit DIICOT, cei cinci au constituit un grup infractional organizat si au actionat premeditat si planificat in vederea nerestituirii creditelor si trecerii patrimoniilor SC Bucovina Mineral Water si SC Rio Soft Drinks SA in cadrul altor societati din 'Grupul Manhattan'.

Procurorii sustin ca Omar Hayssam si complicii lui au contractat imprumuturi bancare in numele Bucovina Mineral Water si Rio Soft Drinks SA, dupa care au transferat patrimoniile celor doua companii (fabrica de sucuri Rio din Timisoara si fabrica de imbuteliere ape minerale si sucuri Bucovina din Vatra Dornei) catre alte societati reale sau fantoma din 'Grupul Manhattan'.

Prejudiciul produs este de 78,4 milioane de lei pentru infractiunea de delapidare, 4.171.261,86 de dolari, respectiv 2.295.698 de lei pentru infractiunea de evaziune fiscala, 17,3 milioane de lei pentru infractiunea de spalare a banilor, totalul fiind de aproximativ 20 milioane de euro.

Omar Hayssam a fost condamnat de instantele din Romania in patru dosare: 20 de ani de inchisoare pentru rapirea jurnalistilor in Irak, 16 ani de inchisoare in dosarul 'Volvo Truck', 3 ani de inchisoare in dosarul 'Foresta Nehoiu', 2 ani de inchisoare pentru trecerea frauduloasa a frontierei. Primele trei condamnari sunt definitive.

El a reusit sa fuga din Romania in anul 2006, fiind adus in tara pe 19 iulie.