Alexandru Visinescu a avut o reactie violenta in fata ziaristilor care au venit sa-l intrebe cum comenteaza cererea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER) de a se incepe urmarea penala impotriva sa, in calitate de fost comandant al inchisorii Ramnicu Sarat, pentru omor deosebit de grav.

Alexandru VisinescuFoto: Captura Facebook

Acesta a incercat sa loveasca ziaristii de mai multe ori, injurandu-i: "Iti dau, f... Cristosu' ma-tii sa-ti f..."

Jurnalistii l-au intrebat daca se considera vinovat fata de aceste acuzatii.

"Nu! Eu am indeplinit o functie", a raspuns acesta, dupa care a incercat sa loveasca un alt ziarist, injurandu-l din nou.

Gandul, in parteneriat cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc, publica, in cadrul unui proiect media in premiera pentru Romania, lista fostilor tortionari din perioada comunista. In acest moment, scrie Gandul in editia online, am identificat 35 de comandanti de penitenciare care in perioada '47-'65 au condus temnitele comuniste unde au fost incarcerati liderii PNT si PNL epurati de regimul comunist. Peste 100.000 de detinuti considerati de regimul comunist inamici ai statului au decedat in inchisorile din Romania intr-un singur deceniu.

"IICCMER a solicitat Parchetului inceperea urmaririi penale impotriva fostului comandant al inchisorii Ramnicu Sarat, pentru omor deosebit de grav - pentru ca a comis acte de barbarie, pentru ca nu poate fugi de responsabilitate si pentru ca una dintre obligatile fundamentale ale unui stat european democratic este de a-si ocroti cetatenii sub autoritatea legii", a declarat, marti, presedintele executiv al IICCMER, Andrei Muraru.

Muraru a explicat ca faptele savirsite de Visinescu sunt de o gravitate deosebita.

"Practic, toti detinutii politici inchisi in timpul regimului comunist la Ramnicu Sarat au fost torturati fizic si psihic ca urmare a deciziilor luate de comandantul penitenciarului. Toate dovezile noastre, fie ca este vorba despre marturiile fostilor detinuti politici, de amanuntele oferite de catre fostii subalterni sau de documentele din arhive, arata ca Alexandru Visinescu este responsabil din punct de vedere penal pentru decesele inregistrate la Ramnicu Sarat in timpul mandatului sau", a mai spus presedintele executiv al IICCMER.