Olimpicii romani medaliati la olimpiadele internationale si la competitiile scolare regionale din 2013 vor fi premiati de catre Ministerul Educatiei in luna septembrie, anunta ministerul intr-un comunicat remis HotNews.ro. Elevii cu medalii de aur si punctaje maxime la olimpiade vor primi 12.180 lei, iar elevii cu mentiune vor primi 3.940 lei. Vor fi premiati si profesorii care i-au pregatit pe elevii olimpici, dar si unitatile scolare din care provin acestia, sustine ministerul.

Ministerul Educatiei Nationale anunta si ca ii va premia, in luna septembrie 2013, pe elevii care au obtinut distinctii la olimpiadele si concursurile scolare internationale desfasurate in acest an, pe profesorii care i-au pregatit si unitatile scolare din care provin elevii.

Cuantumurile premiilor acordate medaliatilor la olimpiadele internationale sunt urmatoarele:

  • 12.180 lei - medalie de aur si premiul special pentru punctaj maxim
  • 9.430 lei - medalie de aur/ premiul I
  • 8.080 lei - medalie de argint/premiul II
  • 5.770 lei - medalie de bronz/premiul III
  • 3.940 lei - mentiune

Valorile premiilor acordate elevilor care s-au impus in competitiile regionale sunt:

  • 4.310 lei pentru medalie de aur sau premiul I
  • 3.670 lei pentru medalie de argint sau premiul II
  • 2.860 lei pentru medalie de bronz/premiul III
  • 2.480 lei pentru mentiune

In aceasta categorie intra elevii laureati la olimpiadele balcanice, Olimpiada Internationala Pluridisciplinara Tuymaada, Olimpiada Central Europeana de Informatica, Olimpiada D.I. Mendeleev, Olimpiada Internationala de Limba Maghiara, Olimpiada Internationala de Limba, Comunicare si Literatura Romana, Olimpiada Internationala de Matematica a Liceelor Maghiare din Europa, Olimpiada Internationala de Stiinte a Uniunii Europene, Olimpiadele Internationale de Limba Latina Sulmona si Venosa, Olimpiada Internationala de Limba Turca, Olimpiada Internationala de Matematica pentru Eleve si Turneul International de Informatica-Shumen.

Pentru profesorul/profesorii care au pregatit elevul/elevii se acorda un singur premiu, in cuantumul cel mai mare prevazut pentru unul din elevii sai/lor.

Pentru scoala pe care elevul/elevii o frecventeaza sau au frecventat-o se acorda cate un premiu, in cuantumul prevazut pentru fiecare elev premiat. In acest ultim caz, sumele primite vor fi utilizate pentru dotari destinate sprijinirii eficientei procesului de invatamant.

Amintim ca anul acesta elevii romani au obtinut trei medalii de argint si trei de bronz la Olimpiada Internationala de Matematica. Medalii de argint au castigat Omer Cerrahoglu - elev in clasa a XI-a la Colegiul National "Gheorghe Sincai" din Baia Mare, Stefan Spataru si Marius-Ioan Bocanu - ambii elevi in clasa a X-a la Liceul International de Informatica din Bucuresti. Medaliile de bronz au fost obtinute de Stefan-Cosmin Gramatovici - elev in clasa a XI-a la Colegiul National "Tudor Vianu" din Bucuresti, respectiv Hai Tran Bah si Andrei-Viorel Bud - elevi in clasa a XI-a la Liceul International de Informatica din Capitala.

La Olimpiada Internationala de Chimie, lotul olimpic al Romaniei a obtinut trei medalii de argint si o medalie de bronz. Medaliile de argint au fost obtinute de Maria Andreea Filip, eleva in clasa a XI-a la Liceul International de Informatica din Bucuresti, Dumitru Calugaru, elev in clasa a X-a la Colegiul National "Tudor Vladimirescu" din Targu Jiu, si Adrian Murgoci, elev in clasa a XII-a la Colegiul National "Mihai Viteazul" din Bucuresti. Medalia de bronz i-a revenit lui Mihai Grigore Pruna - elev in clasa a XII-a la Colegiul National "Vasile Lucaciu" din Baia Mare.

Romania a obtinut 13 medalii, dintre care 9 medalii de aur, la Olimpiada Internationala Pluridisciplinara Tuymaada 2013. Vezi aici cine sunt medaliatii acestei olimpiade

La Olimpiada Internationala de Biologie 2013, elevii romani au obtinut trei medalii de bronz. Cei trei medaliati sunt Oana Elena Baran (Liceul International de Informatica din Bucuresti), Vlad Cosoreanu (Liceul Teoretic Ovidius din Constanta) si Cristian Alexandru Bolundut (Liceul de Informatica "Tiberiu Popoviciu" din Cluj-Napoca).

La Olimpiada Internationala de Fizica 2013, Romania a ocupat primul loc in Europa si locul 5 in lume. Lotul olimpic al Romaniei a obtinut cinci medalii la Olimpiada Internationala de Fizica 2013 - doua medalii de aur (Cristian Frunza, clasa a X-a, si Cristian Andronic,clasa a XI-a) si trei medalii de argint (Tudor Ciobanu - clasa a XI-a, Denis Turcu - clasa a XI-a si Sebastian Dumitru - absolvent al clasei a XII-a). Toti cei cinci medaliati romani sunt elevi ai Liceului International de Informatica din Bucuresti.

Lotul olimpic al Romaniei a obtinut doua medalii de aur, una de argint si una de bronz la Olimpiada Internationala de Informatica. Medaliile de aur au fost obtinute de Rares Darius Buhai - elev in clasa a X-a la Colegiul National "Liviu Rebreanu" din Bistrita si de Vlad Alexandru Gavrila - elev in clasa a XII-a la Liceul International de Informatica din Bucuresti. Medalia de argint a fost castigata de Andrei Heidelbacher - elev in clasa a XI-a la Colegiul National "C. D. Loga" din Timisoara, iar medalia de bronz a fost castigata de Mihai Popa - elev in clasa a XII-a la Colegiul National "Fratii Buzesti" din Craiova.

La Olimpiada Balcanica de Matematica pentru seniori, lotul olimpic din Romania a ocupat primul loc pe natiuni, cu patru medalii de aur si doua medalii de argint. Medaliile de aur au fost obtinute de Omer Cerrahoglu (clasa a XI-a la Colegiul National "Vasile Lucaciu" din Baia Mare), Simona Diaconu (clasa a X-a), Marius Bocanu (clasa a X-a) si Andrei-Viorel Bud (clasa a XI-a), toti elevi ai Liceului International de Informatica din Bucuresti. Paul Andrei Musca si Stefan Spataru, ambii elevi ai Liceului International de Informatica din Bucuresti, in clasa a XI-a si clasa a X-a, au intrat in posesia medaliilor de argint.

Romania a ocupat primul loc la Olimpiada Balcanica de Matematica pentru juniori 2013, unde elevii romani au obtinut doua medalii de aur si patru de argint. Laurentiu Ioan Ploscaru (clasa a IX-a la Colegiul National "Alexandru Lahovari" din Ramnicu Valcea) si Andrei Teodor Andronache (clasa a IX-a la Liceul International de Informatica din Bucuresti) au obtinut medalii de aur, la fel ca la Balcaniada de anul trecut. In plus, Laurentiu Ioan Ploscaru s-a clasat si de aceasta data pe primul loc, la individual.

Medaliile de argint au fost castigate de Andrei Pasa - clasa a VIII-a la Colegiul National din Iasi, Filip Ion - clasa a VIII-a la Scoala Gimnaziala nr. 56 din Bucuresti, Cristian Teleanu - clasa a IX-a la Liceul Teoretic "Ovidiu" din Constanta, Ciprian-Mircea Bonciocat - clasa a VII-a la Colegiul National de Informatica "Tudor Vianu" din Bucuresti.

La Concursul international de latina, Romania a obtinut locul al II-lea in clasamentul pe natiuni. Catalina Ungureanu, eleva in clasa a XII-a la Liceul Teoretic "Spiru Haret" din Moinesti (judetul Bacau), a obtinut premiul al II-lea la Concursul international de limba si literatura latina.

In luna aprilie, s-a desfasurat Olimpiada Internationala de Chimie "D. Mendeleev", unde elevii romani au obtinut o medalie de aur (Andreea Maria Filip, eleva in clasa a XI-a la Liceul International de Informatica din Bucuresti), doua medalii de argint (Mara Ioana Esanu - clasa a XII-a la Colegiul National "Roman Voda" din Roman, judetul Neamt, si Grigore Mihai Pruna - clasa a XII-a la Colegiul National "Vasile Lucaciu" din Baia Mare) si trei de bronz (Teodora Coroama - clasa a XII-a la Colegiul National "Mihai Eminescu" din Botosani, Vlad-Mihai Mandrici - clasa a X-a la Colegiul National "Sfantul Sava" din Bucuresti, Stefan Bogdan Ivan - clasa a XI-a la Colegiul National de Informatica "Tudor Vianu" din Bucuresti).

La Olimpiada de Stiinte a UE 2013, elevii romani au obtinut o medalie de aur si una de argint. Medalia de aur a fost obtinuta de echipa formata din Ioan Ignat de la Colegiul National 'Mircea cel Batran' din Constanta, Dan Mircea Mirea - Colegiul National 'Fratii Buzesti' din Craiova si Dumitru Calugaru - Colegiul National "Tudor Vladimirescu" din Targu Jiu. Ruxandra Tesloianu, Diana Ioana Constantin si Camelia Diaconu, toate trei eleve la Colegiul National "Emil Racovita" din Iasi au intrat in posesia medaliilor de argint.

Citeste si: