Examenul de titularizare, sesiunea 2013, se va desfasura marti, 30 iulie. Proba scrisa din cadrul concursului de ocupare a posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate va incepe la ora 10:00, va dura 4 ore si se va desfasura in 97 de centre de concurs la nivel national. La examen sunt asteptati sa participe 36.587 de candidati. Anul trecut, 49,49% dintre candidati au luat note peste 7, minimul necesar pentru angajarea pe perioada nedeterminata. Acesta este al doilea an in care examenul va fi supravegheat cu camere video.

  • Pentru concursul de ocupare a posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate in invatamantul preuniversitar, sesiunea 2013, au fost publicate 6.074 posturi didactice/catedre vacante pentru angajare pe perioada nedeterminata (3.141 in mediul urban si 2.933 in mediul rural).
  • Cele mai multe locuri vacante sunt pentru posturile didactice de educatoare/profesori pentru invatamant prescolar (1.248), invatatori/profesori pentru invatamant primar (1.122), educatie fizica si sport (344), matematica (318) si limba engleza (261).

Concursul de ocupare a posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate in invatamantul preuniversitar presupune sustinerea unei probe practice sau inspectii speciale la clasa (etapa care s-a desfasurat in perioada 27 mai - 28 iunie) si a unei probe scrise din didactica specialitatii (30 iulie).

Titularizarea este al doilea filtru pentru intrarea in invatamant, dupa definitivat. "Cel care promoveaza titularizarea ramane definitiv in sistemul de invatamant, titular, si, indiferent daca i se restrange postul sau nu, inspectoratul trebuie sa-i gaseasca un post in alta scoala", explica anul trecut Ecaterina Andronescu. Spre deosebire, definitivatul reprezinta dobandirea dreptului de practica in invatamantul preuniversitar.

Pentru angajarea pe perioada nedeterminata (titularizare), candidatii trebuie sa obtina minimum nota 7 atat la proba scrisa, cat si la proba practica/inspectia speciala la clasa. Pentru angajarea pe perioada determinata (suplinire), candidatii trebuie sa obtina minimum nota 5 la fiecare dintre cele doua probe.

Initial, in perioada 8-17 mai 2013, s-au inscris la concurs 38.554 de candidati, dintre care 4.964 de educatoare/profesori pentru invatamant prescolar, 4.747 de invatatori/profesori pentru invatamant primar, 3.962 de profesori de limba si literatura romana, 3.243 de profesori de educatie fizica si sport si 2.618 profesori de limba si literatura engleza.

Calendarul examenului de Titularizare 2013

27 mai - 28 iunie 2013Organizarea si desfasurarea probelor practice/orale si a inspectiilor speciale la clasa

30 iulie 2013 Desfasurarea probei scrise

5 august 2013Afisarea rezultatelor

5 - 6 august 2013Inregistrarea contestatiilor la inspectoratele scolare si transmiterea acestora la centrele de evaluare

7 august 2013Rezolvarea contestatiilor

8 august 2013Afisarea rezultatelor finale

9 august 2013Etapa I de repartizare - pentru angajare pe perioada nedeterminata

14 august 2013Etapa a II-a de repartizare - pentru angajare pe perioada determinata

30 august 2013Emiterea si comunicarea deciziilor de repartizare pe post/catedra

Afisarea primelor rezultate este prevazuta pentru data de 5 august. Contestatiile se depun la sediile inspectoratelor scolare in zilele de 5 august, pana la ora 21:00, respectiv 6 august, pana la ora 15:00. Repartizarea candidatilor pentru angajare pe perioada nedeterminata se realizeaza in sedinte publice organizate de centrele de concurs in zilele de 9 si 12 august 2013, iar repartizarea candidatilor pentru angajare pe perioada determinata, in data de 14 august 2013.

Cum se desfasoara examenul de Titularizare 2013

Pentru sustinerea probei scrise, candidatii vor fi prezenti in sala de concurs, cel mai devreme la ora 8:00 si cel mai tarziu la ora 9:00, inainte de comunicarea subiectelor. Dupa primirea subiectelor de concurs de catre candidati, durata de redactare a lucrarilor este de 4 (patru) ore, timp ce poate fi depasit cu 1-2 ore doar in cazul candidatilor cu deficiente vizuale grave. Pentru redactarea lucrarilor se foloseste cerneala sau pix albastru, iar desenele/graficele se pot realiza si cu creionul.

Candidatii pot avea dictionare pentru disciplinele latina sau greaca veche si planurile de conturi pentru disciplina "economic, administrativ, posta".

Subiectele, traducerea acestora in limbile minoritatilor nationale si baremele de evaluare pentru cele 148 de discipline de concurs sunt asigurate de Centrul National de Evaluare si Examinare si vor fi publicate, dupa sustinerea probei scrise, pe http://subiecte2013.ro.

Supravegherea va fi asigurata in fiecare sala de examen de catre 2-3 supraveghetori, care verifica identitatea candidatilor, prin buletin/carte/adeverinta de identitate sau pasaport. In toate salile de concurs vor fi instalate camere video de supraveghere, se arata in metodologie.

Cadrul didactic care a obtinut cel putin media 8 la inspectiile la clasa in cadrul examenului de definitivat 2013 poate folosi acest rezultat si in cadrul examenului de titularizare 2013, pentru angajare pe perioada nedeterminata sau determinata, iar cadrul didactic care a obtinut cel putin media 5 la inspectiile la clasa la definitivatul 2013 poate folosi rezultatul si la titularizarea de anul acesta pentru angajare pe perioada determinata.

Pentru angajarea pe perioada nedeterminata, candidatii trebuie sa obtina minimum nota 7 atat la proba scrisa, cat si la proba practica/inspectia speciala la clasa sau cel putin media 8 la inspectiile la clasa, in cadrul examenului national de definitivare, sesiunea 2013, iar media de repartizare se calculeaza astfel: [(nota obtinuta la proba scrisa)*3+(nota obtinuta la proba practica/inspectia speciala la clasa)]/4.

Pentru angajarea pe perioada determinata, candidatii trebuie sa obtina minimum nota 5 atat la proba scrisa, cat si la proba practica/inspectia speciala sau cel putin media 5 la inspectiile la clasa in cadrul examenului de definitivare, sesiunea 2013, iar media de repartizare se calculeaza astfel: [(nota obtinuta la proba scrisa)*3+(nota obtinuta la proba practica/inspectia speciala la clasa)]/4.

Concursul de titularizare consta intr-o proba practica sau inspectie speciala la clasa in profilul postului didactic solicitat si o proba scrisa din didactica specialitatii. Inspectia speciala la clasa se desfasoara pe durata unei ore de curs si se evalueaza prin note de la 10 la 1. Rezultatele de la aceasta proba se aduc la cunostinta candidatilor in ziua sustinerii probei si nu se admit contestatii. Nota obtinuta la proba practica sau la inspectia la clasa are o pondere de 25% in media de repartizare.

Candidatii care nu obtin la inspectia speciala la clasa sau la proba practica minimum nota 5 nu pot participa la examenul scris, iar cei care nu obtin minimum nota 7 nu pot ocupa posturi didactice/catedre vacante pe perioada nedeterminata. Nota obtinuta la proba scrisa are o pondere de 75% in media de repartizare.

Pentru examenul scris, Centrul National de Evaluare si Examinare stabileste minimum 3 variante de subiecte si baremele de evaluare aferente.

Profesorii titulari care se prezinta la concursul pentru ocuparea unui alt post didactic/unei alte catedre declarate vacante in invatamantul preuniversitar si care nu ocupa acel post sau obtin o medie de repartizare mai mica de 5 - isi pastreaza calitatea de titulari in scolile din care provin.

Disciplina "Religie" poate fi predata numai de absolventi ai invatamantului superior, in baza avizului emis de cultele religioase recunoscute oficial de stat.

Nu au dreptul sa participe la examenul de titularizare persoanele care au fost inlaturate din invatamant printr-o hotarare judecatoreasca definitiva de condamnare penala, precum si persoanele care nu prezinta un document medical din care sa reiasa ca nu exista incompatibilitati de ordin medical cu functia didactica.

In situatia in care se constata ca subiectul a fost formulat gresit sau in afara programei de concurs, candidatii primesc punctajul integral aferent subiectului formulat gresit.

Ulterior evaluarii lucrarilor scrise, conducerea Ministerului Educatiei poate desemna, dupa caz, comisii de reevaluare, prin sondaj, a unui numar de lucrari scrise, urmarindu-se corectitudinea respectarii baremelor de evaluare. In cazul constatarii unor nereguli flagrante, conducerea Ministerului Educatiei propune conducerilor inspectoratelor scolare sa ia masuri de sanctionare a persoanelor care nu si-au indeplinit atributiile in cadrul concursului. Reevaluarea nu conduce la modificarea notelor candidatilor, se arata in metodologie.

Candidatii repartizati au obligatia sa se prezinte la post/catedra incepand cu 1 septembrie. In cazul in care o persoana repartizata nu se prezinta la post in termen de 3 zile pentru incheierea contractului de munca se revoca repartizarea.

Membrii comisiilor de organizare si desfasurare a concursului nu pot avea functia de presedinte sau vicepresedinte in cadrul unui partid politic, la nivel local, judetean sau national, si nu pot avea in randul candidatilor rude sau afini pana la gradul IV inclusiv. Membrii comisiilor semneaza, in acest sens, cate o declaratie pe proprie raspundere.

Rezultatele de la titularizare in ultimii 5 ani, pe transe de note:

Rezultate titularizare 2012

  • candidati cu note sub 5: 4.620 (17,85%)
  • candidati cu note intre 5 si 6,99: 8.454 (32,66%)
  • candidati cu note intre 7 si 10: 12.811 (49,49%)

Rezultate titularizare 2011

  • note sub 5: 29,69%
  • note intre 5-7: 38,67%
  • note intre 7 si 9,99: 31,53%
  • note de 10: 26 (0,11%)

Categorii rezultate 2010

  • note sub 5: 23%
  • note intre 5-7: 39%
  • note peste 7: 38%

Categorii rezultate 2009

  • note sub 5: 17%
  • note intre 5-7: 39%
  • note peste 7: 44%

Categorii rezultate 2008

  • note sub 5: 18%
  • note intre 5-7: 37%
  • note peste 7: 45%

Numarul de candidati inscrisi:

  • 2013: 36.587
  • 2012: 39.074
  • 2011: 38.104, din care 11% absolventi din acel an
  • 2010: 49.600, din care 12% absolventi ai anului respectiv
  • 2009: 69.000, din care 13% absolventi ai anului respectiv
  • 2008: 69.000 de inscrisi, din care 18% absolventi ai anului respectiv

Concurenta:

  • 2011: 5,2 candidati/post
  • 2010: 6 candidati/post
  • 2009: 4 candidati/post
  • 2008: concurenta medie de 3 candidati pe un post

Numarul de absenti:

  • 2012: 19,96% absenti
  • 2011: 23% absenti
  • 2010: 19% absenti
  • 2009: 18% absenti

Eliminati pentru frauda sau tentativa de frauda:

  • 2012: 40 de eliminati
  • 2011: 95 de eliminati
  • 2010: 75 de eliminati
  • 2009: 90 de eliminati

Retrasi din examen:

  • 2012: 10% (Sursa)
  • 2011: 19%
  • 2010: 11%
  • 2009: 6%

Citeste si: