Controversele privind coplata in sistemul sanitar sunt "false", declara, la RFI, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu. Asta dupa ce unii directori de spitale au afirmat ca sumele incasate nu le ajung decat pentru produse de igiena sau cipici. Ministrul anunta o evaluare a coplatii la sfarsitul anului.

Pentru ministrul Sanatatii, controversele privind utilitatea coplatii sunt false: "O tema falsa, din punctul meu de vedere, pentru ca nimeni n-a spus vreodata, cu exceptia unor carcotasi, dar asta nu-i problema mea, deci nimeni nu a spus vreodata, in nici un document oficial nu apare ideea ca noi am introdus coplata, ca sa incasam bani mai multi pentru Sanatate. Noi am introdus coplata ca sa incercam sa vedem daca acest instrument poate regulariza internarile in spitale, in sensul de a descuraja internarile care nu sunt necesare, de a-i descuraja pe unii pacienti sa se duca in spitale si sa spuna "vreau sa ma internati, pentru ca numai asa ma pot face bine". Si atunci, daca el stie ca da din buzunar niste bani, e putin mai atent si face presiuni mai mici asupra spitalului respectiv. Asta a fost scopul coplatii".

"Noi ne-am propus ca numai la sfarsitul acestui an sa facem o evaluare, ce s-a intamplat cu efectul coplatii: a micsorat numarul de internari pe anumite patologii? Pentru ca avem toate datele pe anii precedenti si putem sa comparam. La 31 decembrie, cand vom incheia anul, deci in trimestrul unu, vom trece la analize si la evaluari: a produs efectele pe care le-am scontat sau nu? Si in ce masura e nevoie sa o mentinem, sa o modificam sau sa renuntam la coplata", explica Eugen Nicolaescu.

Continuarea pe www.rfi.ro.