Medicii de familie cautau, intr-o intalnire din 22 iulie alaturi de conducerea Ministerului Sanatatii si a CNAS, solutii pentru rezolvarea distribuirii cardurilor electronice de sanatate. La finalul intalnirii, Ministerul Sanatatii a anuntat ca distribuirea cardurilor de sanatate ar putea sa nu implice medicii de familie. Acest “ar putea” a fost suficient pentru a-i convinge pe reprezentantii medicilor de familie, care nu doresc sa distribuie si sa inscriptioneze cardul, ca problema a fost solutionata in favoarea solicitarii lor.

Insa peste doar cateva zile, pe 26 iulie, presedintele CNAS, Cristian Busoi, preciza intr-un interviu din Viata Medicala ca “in acest moment nu am solutie alternativa decat aceea de a-i solicita, de a-i ruga pe medicii de familie sa faca acest lucru”. Adica sa distribuie cardurile electronice de sanatate.

Medicii de familie nu doresc sa distribuie si sa editeze datele de pe cardurile de asigurat deoarece aceasta ar consuma timp, “reducand si mai mult timpul alocat consultatiei medicale, in detrimentul pacientului”. In plus, reprezentantii medicilor de familie subliniaza ca acest proiect al cardului electronic este proiectul CNAS, nu al medicilor de familie si ca “in nicio tara unde se folosesc cardurile de sanatate, acestea nu au fost distribuite de medici”.

In incercarea de a media intre reprezentantii medicilor de familie si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, saptamana trecuta a avut loc o intalnire la Ministerul Sanatatii in urma careia s-a precizat oficial ca, printre solutiile discutate, s-au numarat si unele care nu implica medicii de familie in distribuirea cardurilor de sanatate. Reprezentantii acestora au interpretat ca pe o victorie aceasta intalnire, unii dintre ei declarand ca “Ministerul Sanatatii a inteles ca nu poti transforma medicul intr-un postas” (Angela Bica, vicepresedintele Patronatului Medicilor de Familie din judetul Neamt).

Comunicatul Ministerului Sanatatii se incheia insa cu o formulare clara: “in acest sens, au fost lansate mai multe propuneri de distributie a cardurilor, CNAS urmand sa hotarasca cele mai potrivite variante pentru ca acestea sa ajunga la pacienti".

Presedintele CNAS, Cristian Busoi, afirma la sfarsitul saptamanii trecute, intr-un interviu pentru Viata Medicala, ca “sunt dispus sa gasim solutii alternative. In acest moment nu am solutie alternativa decat aceea de a-i solicita, de a-i ruga pe medicii de familie sa faca acest lucru. Este o cerinta foarte clara in legea 95. Daca legea ar fi modificata si s-ar gasi alte modalitati, atunci putem discuta."

"Eu insa va pot spune foarte ferm si foarte clar ca nu pot fi de acord sa cheltuim 5-7 milioane de Euro din banii bolnavilor de cancer, din banii spitalelor, chiar din banii medicilor de familie, pentru a plati servicii postale, servicii de distributie, in conditiile in care oricum medicii de familie trebuie sa faca initializarea cardului", a mai precizat presedintele CNAS. "Trebuie sa-l bage in cititor, trebuie sa-l roage pe pacient sa-i schimbe PIN-ul, sa introduca niste date. Momentul in care faci aceasta munca importanta, pentru care le vom multumi in mod clar, poate fi si momentul in care distribuie propriu-zis cardul”.

Cardul electronic de sanatate este instrumentul prin care autoritatile pot controla si verifica abuzurile din sistemul asigurarilor de sanatate, vulnerabil in fata incercarilor de fraudare cu retete false. In ultima perioada, procurorii au demarat mai multe anchete vizand astfel de situatii, ultimul caz fiind arestarea preventiva saptamana trecuta a doi medici si doua asistente medicale din Ramnicu Valcea pentru prescrierea de retete compensate false, prejudiciul fiind de 80.000 de lei.

Costul unui card de sanatate este de 2,2 euro plus TVA, iar al cititoarelor de carduri de maxim 50 de euro. Peste 7,5 milioane de carduri urmeaza sa fie emise, orice asigurat fiind obligat sa prezinte cardul de sanatate de fiecare data cand merge la medic. Conducerea CNAS precizeaza ca pana la inceputul lui 2014, cardul de sanatate va fi functional. “Sper sa putem duce la bun sfarsit acest proiect extrem de necesar atat pentru pacient, dar mai ales pentru eficientizarea, transparentizarea si reducerea cheltuielilor nejustificate din sistemul de asigurari de sanatate”, a spus Cristian Busoi, presedintele CNAS.

Medicii de familie raman insa pe pozitii, refuzand sa fie implicati in distribuirea cardurilor electronice. O petitie electronica, “DA cardului de sanatate! NU distribuirii! NU inscriptionarii!”, a fost semnata pana in prezent de peste 1000 de persoane.