Autoritatile negociaza cu delegatia Fondului Monetar International reducerea TVA la paine la 9%, iar o decizie finala ar putea fi luata luni sau marti, a declarat duminica, la Antena 3, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, potrivitAgerpres.

Acesta a precizat ca negocierile vizeaza ca scaderea TVA la 9% sa se aplice de la 1 septembrie. "Este o masura extrem de importanta pentru care ne-am angajat de foarte mult timp. In momentul de fata este o chestiune de cateva zile pana se va lua o decizie daca se va aplica sau nu au aceasta masura. Delegatia FMI, a Comisiei Europene si Bancii Mondiale este inca in Romania si colegii mei, Liviu Voinea (ministrul delegat pentru buget n.r) si Daniel Chitoiu (ministrul Finantelor n.r), pentru ca ei fac aceste negocieri, sunt, probabil si acum, la discutii cu FMI. Scaderea TVA la 9% face parte dintr-un pachet fiscal mai larg care se negociaza cu Fondul si probabil maine, daca nu cel tarziu poimaine, marti, se va lua o decizie intr-un sens sau altul. Deocamdata nu pot sa confirm ca este o decizie care se va lua 100%. In momentul de fata nu avem o solutie pe scaderea TVA. Este o chestiune de cateva ore. Am asteptat foarte multi ani, cred ca mai putem sa asteptam o zi, maxim doua, pana cand Fondul va spune daca e bine sau nu, daca poate fi acceptata in pachetul mai larg aceasta masura sau nu poate fi acceptata", a explicat Constantin.

El a precizat ca, daca masura va fi acceptata de FMI, probabil la mijlocul saptamanii viitoare va organiza o intalnire cu producatorii si cu reprezentantii hipermarketurilor pentru a discuta despre ieftinirea painii. "Daca masura va fi acceptata de FMI, probabil la jumatatea saptamanii vom avea intalniri cu producatorii si cu cei care au marile piete de desfacere, cu hipermarketurile, in care vom discuta concret si probabil vor fi angajamente ca si preturile vor scadea in conformitate cu reducerea TVA de la 24% la 9%. Am putea sa avem si o scadere a pretului imediat ce se va aplica aceasta masura. Negocierile care se fac este ca TVA sa scada la 9% de la 1 septembrie", a spus ministrul Agriculturii.

Constantin a subliniat ca acestei reduceri a TVA i se vor adauga si alte masuri pe care le va lua Guvernul. "Nu va fi o masura fiscala, aceasta scadere a TVA de la 24% la 9%. Vor fi si masuri suplimentare pe care Guvernul le va lua. Eu o sa propun infiintarea unui comitet care sa monitorizeze aplicarea acestei masuri, de combatere a evaziunii fiscale, pentru ca trebuie sa venim cu un control mult mai aspru. Este o masura fiscala pe care o negociaza colegii mei, dar care are un impact extraordinar asupra agriculturii si a pretului final cu care se comercializeaza aceste produse. De succesul acestei masuri depinde extinderea TVA redusa in 2014, de la 1 ianuarie sau 1 iunie, vom vedea, si la alte produse", a mai spus seful MADR.

Acesta a mentionat si alte beneficii ale masurii, precum incasari mai mari la buget, combaterea evaziunii, scaderea pretului la paine, dar si in zona sociala, in conditiile in care, in prezent, sunt multe societati corecte, care platesc impozit, TVA si care au intrat in insolventa pentru ca nu fac fata unui mediu concurential inegal.

"Consumul mediu de paine in Uniunea Europeana este de 80 kilograme pe locuitor, pe an. In Romania, statistici mai vechi aratau ca Romania era pe locul doi, dupa Bulgaria, cu un consum mediu de 100 kilograme pe cap de locuitor. Azi, in Romania se raporteaza sub 30 de kilograme pe locuitor. Diferenta o reprezinta evaziunea", a explicat Daniel Constantin.

Potrivit acestuia, la nivelul UE exista o preocupare pentru a oferi consumatorilor produse de larg consum la un pret accesibil, iar mai mult de jumatate dintre statele membre au TVA diferentiata la paine, aceasta fiind de 5% in Anglia, Cehia, Polonia, Cipru, Lituania, Germania, de 5,5% in Franta etc, si ca schema care se gandeste pentru Romania este de a aplica TVA scazuta pe tot lantul de productie: la grau, faina si la paine.

"La grau, la cereale, va intra masura de taxare inversa, ce va fi prelungita cu un an, dar rambursarea TVA se face cu un TVA de 9%. Pe produsul final TVA va fi 9%, dar nu pentru toate produsele, nu pentru cele proaspete, gen cozonac, chec, ci la paine, covrigi, minibaghete etc", a precizat Constantin.