Premierul Victor Ponta a declarat, joi, la Sibiu, ca doreste sa discute cu Agentia Nationala de Integritate (ANI) si cu Comisia Europeana o solutie legislativa corecta in conditiile in care jumatate din primarii si consilierii din Romania au fost declarati incompatibili si au procese in instanta. Ziarul Gandul a scris in editia de ieri ca modificarea legii ANI este ceruta cu insistenta de liderii PNL si PSD din teritoriu, multi dintre ei temandu-se ca isi vor pierde mandatul din cauza aplicarii legii. Mai multi sefi de Consilii Judetene, dar si primari ai USL au fost declarati incompatibili de Agentia Nationala de Integritate, deoarece au participat in consiliile de administratie ale societatilor aflate in subordinea lor.

"E in toata tara situatia. In primul rand vreau sa vad care este decizia instantelor, pentru ca stiu ca au contestat in instanta toti alesii locali. E o situatie undeva la mijloc, in sensul in care nu e vorba de reprezentarea unor interese private, ci de interese publice. Vedem ce decid instantele de judecata, discutam si cu cei de la Agentia Nationala de Integritate si Comisia Europeana si in mod sigur trebuie sa gasim o solutie", a spus Victor Ponta joi la Sibiu, citat de Agerpres.

Acesta a anuntat ca 'nu va fi o solutie unilaterala a Guvernului' in ceea ce-i priveste pe primarii declarati incompatibili de ANI.

'Nu va fi o solutie unilaterala a Guvernului, dar nici nu pot sa spun ca jumatate din primarii Romaniei o sa fie declarati incompatibili. Si ce facem? Facem alegeri in toata tara? Nu cred ca e o idee buna", a explicat premierul.

Victor Ponta a spus ca solutia in cazul incompatibilitatilor alesilor locali nu va fi 'un nou motiv de disputa cu Comisia Europeana'.

"Vreau sa luam decizia legislativa corecta. E important sa nu avem un nou motiv de disputa cu Comisia Europeana, insa, repet, jumatate din primarii tarii si din consilieri sunt in aceasta situatie. Nu cred ca putem sa zicem: asta e, ci trebuie sa gasim o solutie", a adaugat primul ministru.

Unul dintre primarii declarati incompatibili si care se judeca in prezent cu ANI este primarul municipiului Sibiu, Klaus Iohannis. Acesta a spus ca spera sa castige si acest proces cu ANI, dupa ce a mai castigat unul.

Modificarea legii ANI este ceruta cu insistenta de liderii PNL si PSD din teritoriu, multi dintre ei temandu-se ca isi vor pierde mandatul din cauza aplicarii legii, scrie ziarul Gandul in editia de joi.Mai multi sefi de Consilii Judetene, dar si primari ai USL au fost declarati incompatibili de Agentia Nationala de Integritate, deoarece au participat in consiliile de administratie ale societatilor aflate in subordinea lor.

Potrivit Gandul, la ultimele sedinte ale conducerii PNL si PSD, subiectul modificarii legii ANI a fost intens dezbatut, toti ochii fiind pe vicepremierul Liviu Dragnea. Potrivit liderilor USL din teritoriu, Dragnea le-a promis ca in aceasta toamna, Guvernul va veni cu o modificare la legea ANI, prin care situatiile de incompatibilitate si conflict de interese sa fie mai clar reglementate.

"In urma cu doua luni am initiat un act normativ pentru modificarea legii ANI care este acum la Ministerul Justitiei", a declarat pentru Gandul vicepremierul Liviu Dragnea. Ministerul Justitie nu a dat pana un prezent un aviz modificarilor propuse legii ANI.

Potrivit legii 161/2003 functia de primar sau presedinte al Consiliului Judetean este incompatibila cu functia de membru al Consiliului de Administratie sau orice functie de conducere la regiile autonome de interes local sau national, la companiile si societatile nationale precum si la institutiile publice.

Modificarea legii ANI va insa dificil de realizat. Romania s-a angajat intre altele, prin Mecansimul de Cooperare si Verificare pe justitie, sa nu modifice legile anticoruptie.

  • Pe langa initiativa lui Dragnea, in Parlament exista o propunere de modificare a legi ANI, proiect initiat de parlamentari PSD. Proiectul a fost adoptat tacit la Camera Deputatilor, in prezent fiind in lucru la comisiile de specialitate ale Senatului. Initiatorii sunt Neacsu Marian, Axente Ioan, Fraticlu Gheorghe, Roman Gheorghe, Iordache Florin, Covaci Dorel. Senatorul Neacsu se afla in litigiu cu ANI, fiind acuzat de conflict de interese, avand urmatorul termen de judecata aprilie 2014. Cei sase parlamentari PSD au initiat, la inceputul lunii aprilie, modificarea legii in sensul eliminarii incompatilibitatii intre functia de primar sau presedinte de Consiliu Judetean cu cea de reprezentant in conducerea unor companii de utilitati publice. Initiativa a fost lansata cu doua saptamani inainte ca Agentia Nationala de Integritate sa anunte verificarea a sase nume grele din politica, din care trei au fost acuzate tocmai de incompatibilitatea pe care parlamentarii vor sa o elimine.

In aprilie 2013, Agentia Nationala de integritate a anuntat sase cazuri de incompatibilitate, nume grele din politica. Pe lista ANI, sub acuzatia de incompatibilitate se afla presedintii CJ Constanta, Nicusor Constantinescu (PSD) si CJ Brasov, Aristotel Cancescu (PNL) dar si primarul Sibiului (PNL) Klaus Johannis.

In cazul primarul sectorului cinci, Marian Vanghelie (PSD) ANI a constatat o diferenta nejustificata de aproximativ 180.000 de euro intre avere si venituri. Fostul presedinte al CJ Dambovita (PDL), Florin Popescu, este acuzat de conflict de interese, pe motiv ca ar fi semnat sapte acte aditionale incheiat la institutia pe care o conduce si o compania la care a fost actionar si administrator.

Exista si o explicatie neoficiala a interesului major al alesilor locali pentru serviciile de utilitati publice, i n majoritatea cazurilor fiind vorba de companii de apa-canal: miza financiara uriasa. Hotnews.ro a aratat intr-un articol publicat in luna aprilie ca, aparent, o societate de apa - canal nu prezinta mare interes. La o privire mai atenta, identificam un interes major: bugetele administrate de aceste servicii sau proiectele angajate sunt de ordinul zecilor sau sutelor de milioane de euro.

De pilda, RAJA Constanta a angajat in 2011 fonduri europene in valoare de 250 de milioane de euro (douasutecincizeci). Prezenta in consiliul de administratie al acestor companii inseamna acces la informatii si capacitatea de a influenta decizia distribuirii fondurilor.

Inca o dovada a mizei uriase este razboiul denunturilor de la Constanta. Presedintele Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, a trimis in 2011, cand era in opozitie, o sesizare la ANI prin care cerea sa constate starea de incompatiblitate a sapte primari, acuzandu-i ca ocupa in mod ilegal functia de reprezentanti in consiliul de administratie RAJA Constanta, desi el insusi ocupase aceasta functie in perioada 2008 - 2009. Din acest motiv, presedintele CJ Constanta, Nicusor Constantinescu, a fost declarat, la randul sau, incompatibil de ANI.