Un lot de cinci monede dacice din aur de tip koson, precum si 14 piese de podoaba dacice, din argint, reprezentand parti din tezaurele sustrase de o asociatie infractionala din situl arheologic Sarmizegetusa Regia, exportate ilegal si puse in urmarire prin Interpol, au fost recuperate din Germania de procurori ai Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia, anunta Agerpres.

Operatiunea, desfasurata in conformitate cu Conventia privind asistenta judiciara reciproca in materie penala intre statele membre ale Uniunii Europene si Directiva CEE privind restituirea bunurilor culturale care au parasit ilegal teritoriul unui stat membru, reprezinta o premiera, fiind prima operatiune de repatriere de la o importanta casa de licitatii din Germania a unor piese apartinand Patrimoniului Cultural al Romaniei.

Potrivit unui comunicat remis joi, tezaurele recuperate au format obiectul unor operatiuni de spalare si valorificare pe piata internationala a antichitatilor, fiind identificate si indisponibilizate la o casa de licitatii din Germania, la solicitarea Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia.

Lotul monetar a fost predat, miercuri, reprezentantului Ministerului Culturii, la Consulatul General al Romaniei din Munchen, urmand a fi depus in custodia Muzeului National de Istorie a Romaniei din Bucuresti.

Sunt urmarite in continuare, prin Interpol, mai multe tezaure care formeaza obiectul aceleiasi cauze, respectiv un tezaur de monede Lysimach din aur (30 de kilograme), din care s-au recuperat 31 de piese, un tezaur de monede Koson din aur (25 de kilograme), din care s-au recuperat 700 de piese, cinci scuturi regale din fier, doua table din bronz cuprinzand legile orasului roman Troesmis (Dobrogea), 11 bratari spiralice din aur, tezaure de denari romani (imitatii dacice) etc.

Conform expertilor, cele cinci monede dacice, din aur, recuperate recent din Germania sunt stateri emisi de regele Koson (circa 44-29 i. Hr.). "Dintre acestea, doua apartin variantei cu monograma pe revers, iar celelalte trei fac parte din varianta fara monograma. Ele au fost batute in atelierul monetar de la Sarmizegetusa Regia in jurul anilor 44-29 i.Hr. Fragmentul de tezaur de 14 podoabe dacice de argint, databile in secolul I a.C., contine o bratara simpla, decorata cu capete stilizate de serpi, pandantive, cercei si verigi cu capetele rasucite", se precizeaza in comunicat.

Urmarirea penala este efectuata de Parchetul de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia si organele politiei judiciare din cadrul IGPR, Directia de Investigatii Criminale, Inspectoratele de Politie ale Judetelor Alba si Hunedoara.