Romania, care detine presedintia Procesului de Cooperare in Europa de Sud-Est (SEECP), va invita Kosovo la reuniunile acestei structuri regionale, chiar daca nu i-a recunoscut independenta, dar in format informal, de tip Gymnich, fara placuta cu numele statului si fara drapel, a precizat joi ministrul roman de Externe, Titus Corlatean, citat de Agerpres.

"In mod evident, la reuniunile SEECP vom invita si Kosovo, insa in formatul agreat cu Serbia - acel format informal de tip Gymnich, fara placuta cu numele statului sau cu drapel. Daca vor fi si documente de adoptat, se recurge la formula internationala acceptata, cu steluta respectiva si cu o nota subsol in care sa facem o precizare la documentele internationale. Dar este important spiritul de cooperare internationala, este important sa sustinem procesele europene, inclusiv pentru Kosovo, si Romania a avut o pozitie constructiva adoptata in ultimele luni de catre actualul Guvern", a spus Corlatean.

El a adaugat ca "presedintia romaneasca a SEECP este un prilej deosebit de a promova spiritul de cooperare regionala".

"Asta inseamna o abordare inclusiva pentru toti actorii din regiune si, in acest context, ceea ce este important cu atat mai mult este acordul istoric semnat intre Belgrad si Pristina si va aduc aminte ca, in acel context, Belgradul a fost de acord cu implicarea in procesele de cooperare regionala a Kosovo. Si acesta este un lucru importat", a punctat Titus Corlatean, intr-o conferinta de presa.

"Pe de alta parte, acest lucru corespunde unui interes fundamental constant exprimat de Romania - respectiv procesul de largire, de integrare in UE in tot spatiul balcanic", a adaugat seful diplomatiei romane.

Plenul Parlamentului European a aprobat pe 18 aprilie o rezolutie prin care le solicita celor cinci tari membre UE care nu au recunoscut inca independenta Kosovo, printre care si Romania, sa faca acest lucru. Ulterior, premierul Victor Ponta a declarat ca tara noastra trebuie sa mearga alaturi de familia europeana in aceasta chestiune.

Romania a preluat la 1 iunie, pentru un an, presedintia Procesului de Cooperare din Europa de Sud-Est (SEECP).

Liderii de guvern din Serbia si Kosovo au anuntat pe 19 aprilie la Bruxelles ca au ajuns la un acord de principiu privind normalizarea relatiilor dintre Belgrad si Pristina, la capatul mai multor luni de negocieri dificile.

Uniunea Europeana a indicat in mod clar faptul ca in lipsa unui acord menit sa normalizeze relatiile bilaterale, apropierea Serbiei si Kosovo de UE va fi compromisa.