Curtea de Apel Targu Mures l-a condamnat joi, pe fostul primar al municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, la 3 ani si 6 luni de inchisoare cu executare, in cauza de coruptie in care a fost trimis in judecata alaturi de sotia sa, Monica Undina Apostu, omul de afaceri Calin Mihai Stoia si de denuntatoarea din acest dosar, Aspazia Droniuc, anunta Agerpres.

'In baza art. 257 Cod penal coroborat cu art. 6 din Legea nr. 78/2000 cu aplicarea art. 41 alin.2 Cod penal, a condamnat pe inculpatul Apostu Sorin la 3 ani inchisoare pentru comiterea infractiunii de trafic de influenta in forma continuata, infractiune comisa in legatura cu Droniuc Aspazia. In baza art. 25 Cod penal raportat la art. 23 alin.1 lit.b din Legea nr. 656/2002 raportat la art. 17 lit.e din Legea nr.78/2000 cu aplicarea art. 41 alin.2 Cod penal, a condamnat pe acelasi inculpat la 3 ani si 6 luni inchisoare pentru comiterea infractiunii de instigare la spalare de bani, in forma continuata, fapta comisa in legatura cu Droniuc Aspazia (...) Instanta l-a condamnat pe acelasi inculpat la 8 luni inchisoare pentru comiterea infractiunii de instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata (fapta comisa in legatura cu Droniuc Aspazia). In baza art. 256 Cod penal, l-a condamnat pe acelasi inculpat la 1 (un) an si 6 luni inchisoare pentru comiterea infractiunii de primire de foloase necuvenite, fapta comisa in legatura cu cele doua carduri de alimentare cu carburanti emise de Rosal. In baza art. 33 lit. a Cod penal si art. 34 lit.b Cod penal inculpatul va executa in final, pedeapsa cea mai grea de 3 ani si 6 luni inchisoare cu executare', se arata in minuta instantei.

Instanta a dedus din pedeapsa aplicata inculpatului, timpul arestului scurs de la 10.11.2011 si pana la 28.09.2012.

Apostu a fost achitat de sub invinuirea comiterii infractiunii de luare de mita (fapta comisa in legatura cu inculpatul Stoia Calin Mihai), de sub comiterea infractiunii de complicitate la spalare de bani in forma continuata (fapta comisa in legatura cu inculpatul Stoica Calin Mihai) si de sub invinuirea comiterii infractiunii de complicitate la fals in inscrisuri sub semnatura privata in forma continuata (fapta comisa in legatura cu inculpatul Stoia Calin Mihai).

Omul de afaceri Stoia Calin Mihai a fost achitat la infractiunile de dare de mita in forma continuata, spalare de bani in forma continuata sub forma participatiei improprii si fals in inscrisuri sub semnatura privata in forma continuata sub forma participatiei improprii.

Sotia fostului primar, Monica Undina Apostu a fost condamnata la 3 ani de inchisoare cu suspendarea executarii pedepsei.

'Instanta a condamnat pe inculpata Apostu Monica Undina la 3 ani inchisoare pentru comiterea infractiunii de complicitate la trafic de influenta in forma continuata (fapta comisa in legatura cu Droniuc Aspazia) (...) A condamnat pe aceiasi inculpata la 3 ani inchisoare pentru comiterea infractiunii de spalare de bani in forma continuata (fapta comisa in legatura cu Droniuc Aspazia (...) A condamnat pe aceiasi inculpata la 8 luni inchisoare pentru comiterea infractiunii de fals in inscrisuri sub semnatura privata in forma continuata (fapta comisa in legatura cu Droniuc Aspazia)', se arata in sentinta.

Monica Undina Apostu a fost achitata pentru infractiunile complicitate la luare de mita in forma continuata (fapta comisa in legatura cu Stoia Calin Mihai), spalare de bani in forma continuata (fapta comisa in legatura cu Stoia Calin Mihai), fals in inscrisuri sub semnatura privata in forma continuata ( fapta comisa in legatura cu Stoia Calin Mihai).

Instanta a dispus suspendarea executarii pedepsei de 3 ani inchisoare aplicate inculpatei sub supravegherea Serviciului de Probatiune de pe langa Tribunalul Cluj, iar termenul de incercare va fi format din durata pedepsei la care se adauga un termen de 4 ani, in total 7 ani si a impus inculpatei Apostu Monica Undina obligatia ca pe durata termenului de incercare sa nu intre in legatura cu Droniuc Aspazia.

Instanta i-a atras atentia inculpatei asupra art. 864 Cod procedura penala privitor la cazurile de revocare a suspendarii executarii pedepsei sub supraveghere.

De asemenea, instanta a dispus confiscarea de la inculpatii Apostu Sorin si Apostu Monica Undina, a sumei de 283.157,41 lei, a mentinut masurile asiguratorii instituite prin ordonantele din 11 noiembrie 2011, 22 noiembrie 2011 si 19 decembrie 2011 de catre DNA Serviciul Teritorial Cluj, precum si o serie de contracte si facturi, a dispus confiscarea cardurilor de carburanti cu seriile 7080051200167766 BUTOI si 7080051200200542 GARAJ si a obligat inculpatii Apostu Sorin si Apostu Monica Undina la cate 21.000 lei cheltuieli judiciare partiale la stat.

Decizia Curtii de Apel Targu Mures nu este definitiva, ea poate fi atacata cu recurs in 10 zile de la pronuntare

Dosarul nr. 1767/33/2011 a fost stramutat la Targu Mures de la Curtea de Apel Cluj, iar in acesta patru persoane au fost trimise in judecata - Sorin Apostu, Calin Mihai Stoia, Monica Undina Apostu si denuntatoarea Aspazia Droniuc - pentru infractiuni de coruptie, printre care dare de mita, spalare de bani, fals intelectual etc.

Fostul primar Sorin Apostu a fost acuzat de DNA ca a luat mita 94.000 de euro in schimbul incheierii unor contracte legate de asigurarea parcului auto si de salubrizare.

''In cursul anilor 2009 - 2011, in schimbul incheierii unor contracte - de asigurare a parcului auto al regiilor subordonate Consiliului Local Cluj, respectiv de salubrizare a orasului - inculpatul Apostu Sorin, in calitatea sa de primar, a pretins si primit sume de bani totalizand echivalentul in lei a 94.000 de euro. Pentru a se disimula provenienta si scopul banilor obtinuti din actele de coruptie, intre firmele care au primit contractele de la primarie si cabinetul de avocatura al sotiei primarului au fost incheiate contracte de consultanta juridica fictive, astfel incat sumele de bani au fost incasate prin cabinetul de avocatura al lui Apostu Monica Undina, invinuita in acelasi dosar'', precizeaza DNA.

In sarcina lui Sorin Apostu s-a retinut savarsirea infractiunii de luare de mita in forma continuata.

In decembrie 2011, cand DNA a anuntat trimiterea in judecata a sotilor Apostu, precum si a omului de afaceri Calin Mihai Stoia si a denuntatorului Aspazia Droniuc, s-a dispus si instituirea sechestrului asigurator si indisponibilizarea sumelor de 145.000 de lei si 10.000 de euro, care i-ar fi apartinut lui Sorin Apostu, precum si a sumei de 358.326,93 lei apartinand Monica Undina Apostu.

Procurorii DNA sustin ca in perioada 2010-2011 Calin Mihai Stoia, administratorul SC Compania de Salubrizare Brantner Veres S.A., i-ar fi remis primarului Sorin Apostu suma totala de 188.760 lei, echivalentul a 45.000 de euro, ''pentru ca inculpatul Apostu Sorin sa ii favorizeze firma in obtinerea contractului de salubrizare a municipiului Cluj-Napoca si pentru ca acest contract sa se deruleze fara incidente''.

Conform DNA, pentru a crea aparenta de legalitate a remiterii acestei sume de bani, ''suma de 188.760 de lei a fost achitata cu titlu de plata a unor contracte de consultanta juridica incheiate fictiv intre firma beneficiara a contractului de salubrizare si cabinetul de avocatura al Monicai Apostu, sotia primarului, in conditiile in care asistenta juridica aferenta acestor contracte este inexistenta''.

Aspazia Droniuc a fost inculpata in dosar tot pentru infractiuni de coruptie, printre care dare de mita, spalare de bani, fals intelectual. Aceasta a fost initial condamnata in dosar la trei ani de inchisoare cu suspendarea executarii pedepsei, insa a fost reinculpata ulterior.

La ultimul termen pe fond in aceasta cauza, din data de 1 iulie, instanta a dat cuvantul inculpatilor si aparatorilor acestora pentru a formula concluziile, ocazie cu care fostul primar al municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, sotia acestuia, Monica Undina Apostu, si omul de afaceri Calin Stoia si-au sustinut nevinovatia.

Aspazia Droniuc a invocat, pe parcursul procesului, dreptul la tacere si nu a mai fost reaudiata, in ciuda insistentei avocatilor celorlalti trei coinculpati.