Vocea Rusiei anunta miercuri ca a discutat cu directorul agentiei siriene de stiri SANA iar acesta a afirmat ca Omar Hayssam a fost adus in Romania din Irak. Digi 24 l-a contactat pe directorul SANA, joi, iar acesta a infirmat existenta acestei discutii. Vocea Rusiei, contactata ulterior de HotNews.ro, sustine in continuare ca discutia a avut loc. Cine minte?

Filmul evenimentelor:

  • Miercuri, 24 iulie, Vocea Rusiei anunta, citand o declaratie a directorul SANA, agentia oficiala de presa a Siriei, Ahmed Daua, ca Omar Hayssam ar fi fost adus in Romania din Irak, unde era detinut intr-o inchisoare.
  • "Siria nu are nicio legatura cu persoana si soarta acestui terorist. Din informatiile pe care le am, el era tinut la o inchisoare din Irak si de acolo a fost transferat in Romania", ar fi declarat, pentru Vocea Rusiei, Ahmed Daua.
  • Joi, 25 iulie, Digi 24 il conteacteaza pe directorul agentiei siriene de stiri SANA care infirma stirea si precizeaza ca nici macar nu ar fi fost contactat de site-ul de stiri finantat de guvernul Rusiei.

"Directorul agentiei siriene de stiri SANA a declarat (...) ca nu a fost contactat de Vocea Rusiei si ca nu stie unde a fost Omar Hayssam inainte de a fi adus in Romania. Mai mult, se pare ca generalul sirian citat in articolul postului de radio nici nu exista", scrie Digi24, dupa ce a discutat cu directorul agentiei de stiri.

HotNews.ro a contactat, via e-mail, Vocea Rusiei pentru a intreba cum comenteaza informatia.

Serghei Shavelev, seful serviciului internet pentru Europa al Vocii Rusiei, a precizat ca, la initiativa sa personala, un reporter specializat pe Orientul Mijlociu a contactat telefonic "doua surse din Siria" pentru a comenta cazul Omar Hayssam.

"Comentariile astfel obtinute au fost traduse din araba si supuse atentiei mele. Comentariile au fost transmise ulterior de mine reporterului din Romania", a precizat acesta.

Intrebat ulterior daca s-a discutat specific cu directorul agentiei siriene de stiri, Serghei Shavelev a raspuns: "(...) Pot sa confirm ca un reporter specializat pe Orientul Mijlociu l-a contactat pe directorul SANA, a discutat acest subiect si a obtinut informatia la care va referiti".

Vocea Rusiei a publicat joi un articol in care afirma ca a discutat cu Ahmed Daua, directorul SANA, agentia oficiala de presa a Siriei, iar acesta ar fi afirmat ca Omar Hayssam a fost adus in Romania din Irak, unde era detinut intr-o inchisoare.

"Siria nu are nicio legatura cu persoana si soarta acestui terorist. Din informatiile pe care le am, el era tinut la o inchisoare din Irak si de acolo a fost transferat in Romania", spunea Vocea Rusiei ca ar fi declarat Ahmed Daua.

Mai mult, acest site al postului radioului de stat din Rusia afirma ca a interogat si o persoana prezentata ca fiind "generalul Hasan Hasan din cadrul fortelor armate siriene", pe care a intrebat-o: "Am vrea sa stim daca (Omar Hayssam, n.r.) a fost incarcerat in Siria, care au fost acuzatiile si daca a fost predat autoritatilor romane".

"Suntem intotdeauna deschisi sa cooperam cu alte state in domeniul luptei cu terorismul. Daca o asemenea predare ar fi avut loc, am fi stiut despre acest lucru. In cazul teroristului roman nu am o asemenea informatie. Mai mult, am aflat de la dumneavoastra despre existenta lui Omar Haysam", ar fi raspuns Hasan Hasan.

Digi24 spune ca acest general nu ar exista in realitate.