CSAT nu are competenta si nu va acorda un aviz pe un contract de privatizare, au declarat pentru HotNews.ro surse din Administratia Prezidentiala, dupa ce premierul Victor Ponta a anuntat miercuri ca guvernul a aprobat Hotararea de Guvern privind privatizarea CFR Marfa, care va fi transmisa spre avizare Consiliului Suprem de Aparare a Tarii.

UPDATE 2: Purtatorul de cuvant al Guvernului, Andrei Zaharescu, transmite intr-un comunicat miercuri seara ca Executivul asteapta o decizie privind CFR Marfa in prima sedinta a CSAT, purtatorul de cuvant al Presedintiei neavand dreptul legal sa exprime pozitii in numele CSAT, pentru ca nu face parte din componenta acestuia.

Reactia Guvernului vine dupa ce purtatorul de cuvant al Presedintiei, Bogdan Oprea, a afirmat ca ar fi o ilegalitate ca CSAT sa se pronunte pe contractul de privatizare a companiei CFR Marfa, intrucat "nu are nicio atributie financiar-economica in baza careia sa poata aviza contracte comerciale sau contracte de privatizare". Acesta l-a acuzat pe premierul Victor Ponta ca incearca sa fuga de responsabilitate in acest caz.

Potrivit lui Andrei Zaharescu, Executivul considera ca, "daca CSAT s-a pronuntat in legatura cu aceasta privatizare inainte de derularea sa, trebuie sa se pronunte si cu privire la rezultatele negocierii".

Mai mult, arata purtatorul de cuvant al Guvernului, "din punctul de vedere al mai multor ministere", CFR Marfa reprezinta o companie strategica si, astfel, face obiectul atributiilor CSAT.

Zaharescu mai mentioneaza ca Guvernul asteapta din partea CSAT "discutii si decizii responsabile referitoare la privatizarea unei companii strategice" si solicita Administratiei Prezidentiale sa trateze "cu responsabilitate" acest subiect.

Comunicatul Guvernului:

Purtatorul de cuvant al Guvernului Romaniei, Andrei Zaharescu, confirma public faptul ca Guvernul va transmite Consiliului Suprem de Aparare a Tarii rezultatul finalizarii negocierilor privind privatizarea companiei CFR Marfa, dupa ce acesta a fost aprobat in sedinta de Guvern de astazi.

Decizia Guvernului este consecventa cu procedura pe care a aprobat-o CSAT in ceea ce priveste strategia de privatizare a CFR Marfa. Consideram ca, daca CSAT s-a pronuntat in legatura cu aceasta privatizare inainte de derularea sa, trebuie sa se pronunte si cu privire la rezultatele negocierii.

Guvernul asteapta o decizie in prima sedinta a CSAT, purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale neavand dreptul legal sa exprime pozitii in numele CSAT (din a carui componenta nu face parte).

Din punctul de vedere al mai multor ministere, precum Ministerul Apararii Nationale sau Ministerul Justitiei, in baza legii, aceasta companie este una strategica si face obiectul atributiilor CSAT. Guvernul va transmite toate documentele necesare, in acest sens.

Din partea CSAT, Guvernul asteapta discutii si decizii responsabile referitoare la privatizarea unei companii strategice; polemicile si declaratiile politicianiste ale reprezentantilor Administratiei Prezidentiale sunt contrare interesului public si bunei functionari a institutiilor statului, precum si indeplinirii angajamentelor pe care Romania si le-a asumat de-a lungul timpului in fata partenerilor nostri internationali - Comisia Europeana, Fondul Monetar International si Banca Mondiala.

Solicitam din partea Administratiei Prezidentiale tratarea cu responsabilitate a acestor subiecte, populismul si demagogia prezente in ultimele zile fiind contraproductive.

UPDATE 1: Purtatorul de cuvant al presedintelui, Bogdan Oprea, afirma ca ar fi o ilegalitate ca CSAT sa se pronunte pe contractul de privatizare a companiei CFR Marfa, acuzandu-l pe premierul Victor Ponta ca incearca sa fuga de responsabilitate in acest caz.

'Domnul prim-ministru Victor Ponta, desi ocupa functia de vicepresedinte al Consiliul Suprem de Aparare a Tarii, nu cunoaste obiectul de activitate al Consiliului. De aceea, ii recomandam sa citeasca Legea 415/2002 privind organizarea si functionarea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, disponibila si pe website-ul Administratiei Prezidentiale, www.precidency.ro, din care va afla ca CSAT are atributii strict privind securitatea nationala, si nu are nicio atributie financiar-economica in baza careia sa poata aviza contracte comerciale sau contracte de privatizare', sustine Oprea, intr-o precizare transmisa miercuri Agerpres.

Potrivit acestuia, obligatia legala privind contractul de privatizare a unui pachet de actiuni al companiei CFR Marfa SA revine exclusiv Guvernului Romaniei si Comitetului de Privatizare a CFR Marfa din cadrul Ministerului Transporturilor.

"Domnul prim-ministru Victor Ponta, asa cum ne-a obisnuit, incearca sa fuga, din nou, de responsabilitate. Ar fi o ilegalitate ca CSAT sa se pronunte pe acest contract de privatizare. Asa ca il rugam respectuos pe domnul prim-ministru Victor Ponta sa nu astepte avizul CSAT dupa derularea procesului de privatizare pentru ca domnul presedinte Traian Basescu nu va accepta sa incalce legea. Singurii care poate decide asupra acestui contract sunt ministrul interimar al Transporturilor, domnul Victor Ponta, prim-ministrul Guvernului Romaniei, domnul Victor Ponta, si Guvernul Victor Ponta. Altfel, recomandabil, in numele consecventei, ca domnul prim-ministru Victor Ponta sa-si asume raspunderea privatizarii pentru care, in data de 20 iunie, il felicita atat de calduros pe domnul ministru Relu Fenechiu", mai spune purtatorul de cuvant al sefului statului.

"Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, spera ca domnul prim-ministru Victor Ponta sa nu genereze un nou episod tip "Oltchim" cu ocazia privatizarii CFR Marfa", conchide Oprea.

Potrivit surselor HotNews.ro, legea permite CSAT sa avizeze, spre exemplu, proiectele de acte normative initiate sau emise de Guvern privind:

  • 1. securitatea nationala;
  • 2. organizarea generala a fortelor armate si a celorlalte institutii cu atributii in domeniul securitatii nationale;
  • 3. organizarea si functionarea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii;
  • 4. pregatirea populatiei, a economiei si a teritoriului pentru aparare;
  • 5. propunerile de buget ale institutiilor cu atributii in domeniul securitatii nationale;
  • 6. alocatiile bugetare destinate ministerelor si serviciilor cu atributii in domeniul apararii, ordinii publice si sigurantei nationale;
  • 7. conditiile de intrare, trecere sau stationare pe teritoriul Romaniei a trupelor straine;
  • 8. numirea in functiile prevazute in statele de organizare cu grad de general-locotenent, viceamiral, similare si superioare acestora;

dar nu si contractele de privatizare.

Tot potrivit legii privind organizarea si functionarea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, CSAT se convoaca de presedintele acestuia sau la initiativa a cel putin o treime din numarul membrilor sai. In prezent, in CSAT sunt prezenti 7 membri ai Guvernului, dintr-un total de 13.

Potrivit legii, deciziile CSAT se iau cu unanimitate.