Ora 12.20 Ministerul de Interne a precizat, in jurul orei 12.00, ca Omar Hayssam a fost transferat marti "dintr-un Centru de Retinere si Arest Preventiv al Politiei Romane intr-o unitate din cadrul Administratiei Nationale a Penitenciarelor".

UPDATE (ora 16:50): Omar Hayssam a fost incarcerat marti, in jurul orei 12:00, la Penitenciarul Rahova, unde va ramane pentru urmatoarele 21 de zile, cat reprezinta perioada de carantina, au precizat oficiali ai Administratiei Nationale a Penitenciarelor citati de Agerpres.

Potrivit surselor citate, dupa expirarea perioadei de carantina, se va forma o comisie care il va repartiza pe Omar Hayssam intr-un regim de detentie, conform faptelor pentru care a fost condamnat. In functie de acest lucru, el poate ramane in continuare la Penitenciarul Rahova, fiind vorba despre un regim de maxima siguranta sau poate fi transferat la alt penitenciar.

"Reamintim faptul ca acesta s-a aflat, din data de 19 iulie a.c., in custodia Politiei Romane, fiind introdus intr-un Centru de Retinere si Arest Preventiv pe baza celor trei mandate de executare a pedepsei cu inchisoare emise pe numele sau. Acesta a fost condamnat la 3 ani de inchisoare pentru bancruta frauduloasa in iunie 2010, la 20 de ani inchisoare pentru acte de terorism in octombrie 2012 si la 16 ani inchisoare pentru inselaciune cu consecinte deosebit de grave si asociere in vederea savarsirii de infractiuni in noiembrie 2012", se arata intr-un comunicat al Centrului de Informare si Relatii Publice din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane.

Anterior, Administratia Nationala a Penitenciarelor si Politia Capitalei au comunicat Tribunalului ca "nu se stie locul in care se afla" Omar Hayssam, astfel ca acesta nu a putut sa fie adus marti la instanta pentru judecarea dosarului in care procurorii DIICOT il acuza de inselaciune si delapidare, potrivit Mediafax. Tribunalul Bucuresti a luat in discutie, marti, dosarul in care Omar Hayssam este acuzat de inselaciune si delapidare.

La inceputul sedintei de judecata a fost citit referatul cauzei, iar grefierul a anuntat ca la dosar, in urma unor demersuri facute luni de Tribunalul Bucuresti in vederea citarii lui Omar Hayssam, prin intermediul ANP si Politiei Capitalei, cele doua institutii au remis raspunsuri prin care arata ca "nu se stie locul in care se afla" sirianul.

In acest context, avocatii inculpatilor au cerut amanarea judecarii cauzei, pe motivul lipsei procedurii de citare cu Omar Hayssam.

Instanta a stabilit doua termene, respectiv unul in 31 iulie, cand se va judeca propunerea de arestare facuta de DIICOT pe numele lui Omar Hayssam si a fratelui sau in acest caz, iar un altul pe fond, in 9 septembrie.

Avocata lui Omar Hayssam, desemnata din oficiu, a fost amendata de instanta cu 300 de lei, pentru ca a lipsi de la termenul de judecata.

Omar Hayssam a fost predat Politiei Romane, vineri dimineata, anunta purtatorul de cuvant al sefului statului, Bogdan Oprea, precizand ulterior ca acesta se afla in arestul Politiei, fiind predat politistilor la ora 6.40.

Ulterior, in aceeasi zi, ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, declara ca Omar Hayssam a fost dus in Arestul Politiei Capitalei, precizand ca nu poate da amanunte privind operatiunea de aducere in tara a sirianului si nici de unde a fost adus acesta.

Si Inspectoratul General al Politiei Romane anunta, vineri, ca Hayssam a fost dus intr-un centru de retinere si arest preventiv al Politiei Romane, pe baza celor trei mandate de executare a pedepselor cu inchisoare emise pe numele lui, pentru terorism, bancruta frauduloasa si inselaciune.

Omar Hayssam ar fi trebuit sa fie adus, marti, la Tribunalul Bucuresti, pentru judecarea unui dosar al sau in care procurorii DIICOT il acuza de inselaciune si delapidare.

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism au solicitat Tribunalului Bucuresti arestarea preventiva a lui Hayssam in acest dosar, iar cererea trebuia sa fie judecata marti.

Omar Hayssam a fost trimis in judecata de procurorii DIICOT, in acest dosar, in octombrie 2012, alaturi de fratele lui, Mohamad Omar, de cumnatul sau, Mihai Nasture si doi parteneri de afaceri, Viorel Vasile Mafteuca si Doina Farladanschi, fiind acuzati de inselaciune si delapidare.

Purtatorul de cuvant al DIICOT, procurorul Nadina Spinu, a declarat, vineri, ca in dosarul de delapidare s-a cerut, la trimiterea cazului in judecata, arestarea preventiva a lui Omar Hayssam pentru infractiunile de care este acuzat.

Spanu a spus ca la termenele anterioare nu s-a putut discuta aceasta solicitare, din cauza ca Hayssam nu a fost prezent si nu a putut fi citat corespunzator. Ea a precizat ca la termenul de marti, cand cel mai probabil si Hayssam va fi prezent la proces, se va putea lua in discutie aceasta cerere.

Tribunalul Bucuresti a stabilit termenul de 23 iulie dupa ce in 17 iunie a amanat judecarea pentru lipsa de aparare in cazul lui Mohamad Omar.

Omar Hayssam a fost condamnat definitiv, in lipsa, in trei dosare, la 20 de ani, 16 ani si, respectiv, trei ani, pentru rapirea celor trei jurnalisti, inselaciune in cazul "Volvo" si fraude in cauza "Foresta Nehoiu".

Hayssam este judecat si pentru trecerea frauduloasa a frontierei de stat, alaturi de fratii acestuia, Mukhles si Mahmoud, si de omul de afaceri Mustafa Tartoussi.

In acest dosar, in 8 octombrie 2012, Omar Hayssam a fost condamnat de Curtea de Apel Oradea la doi ani de inchisoare cu executare pentru trecerea frauduloasa a frontierei, in timp ce Mustafa Tartoussi, Mukhles si Mahmoud Omar, acuzati ca i-ar fi inlesnit fuga din tara, au fost achitati.

Condamnarea dispusa in cazul lui Hayssam a fost contopita cu cea de 20 de ani primita anterior pentru terorism, urmand sa execute pedeapsa cea mai grea, de 20 de ani de inchisoare.

Sentinta nu este definitiva, fiind atacata cu recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Instanta a stabilit urmatorul termen in dosar la 12 septembrie.

Hayssam este vizat si intr-un dosar de la Directia Nationala Anticoruptie (DNA), privind privatizarea IPRS Baneasa, cauza vizand depunerea mai multor inscrisuri false referitoare la experienta si capacitatea financiara a firmei reprezentate de sirian, pentru a putea participa la procedura.