Hartile au fost intotdeauna o parte fundamentala de intelegere a lumii si un instrument esential de a vizualiza tot felul de informatii. De la simple documente pe hartie, hartile au evoluat in instrumente web inteligente care astazi pot ingloba informatii bogate incorporate in sisteme GIS (n.r. Geographic Information System). Aceste harti sunt acum usor creat de catre oricine si partajabile pe orice dispozitiv.

Portalul de harti al HotNews.roFoto: Hotnews

Rezultatele recensamantului, pe harta interactiva HotNews.ro

Rezultatele recensamantului, pe harta interactiva HotNews.ro

Foto: Hotnews

HotNews.ro impreuna cu Esri Romania a inceput inca din 2011 sa foloseasca harti interactive in articolele, analizele si reportajele publicate pentru a putea oferi cititorilor posibilitatea sa vizualizeze si pe harta informatiile prezentate.

De la trasele autostrazilor realizate, planificate sau aflate in constructie, la rezultatele recensamantului dispuse pe judete si orase si pana la listele candidatilor si castigatorilor din fiecare colegiu uninominal la alegerile parlamentare sau de la alegerile locale din iunie 2012, hartile interactive realizate de HotNews.ro au insotit mereu articolele si analizele publicate si au oferit o noua dimensiune informatiilor.

Acum, HotNews.ro impreuna cu Esri Romania, folosind serviciile ArcGIS.com, lanseaza propriul portal de harti interactive, un portal in care cititorii HotNews.ro pot regasi oricand hartile si aplicatiile interactive realizate si publicate impreuna cu articolele proprii.

In plus, pe noul portal de harti cititorii HotNews.ro pot consulta diverse harti si aplicatii interactive menite a fi resurse de informatii pe termen mediu sau chiar lung.

Harta somajului in anii de criza

Harta somajului in anii de criza

Foto: Hotnews

Spre exemplu, cititorii HotNews.ro pot consulta o aplicatie comparativa ce infatiseaza evolutia somajului, in fiecare judet din tara, in trei ani cheie pentru perioada de criza: 2008 - momentul de inceput al crizei, 2010 - punctul de maxim si 2012 - anul in care au aparut semnele de revenire din criza.

Tur foto prin Bucuresti

Tur foto prin Bucuresti

Foto: Hotnews

Mai mult, HotNews.ro impreuna cu Esri Romania va propune si o serie de aplicatii interactive si tururi viturale in scop recreativ.

Astfel, HotNews.ro si Esri va invita la un tur virtual in Bucuresti ce cuprinde imagini din cele mai cunoscute sau frumoase zone si locuri din Capitala

... Sau o plimbare cu bicicleta prin padurea Baneasa:

Galeria de harti interactive

Galeria de harti interactive

Foto: Hotnews

ArcGIS Online este un sistem Cloud de creare si partajarea harti si aplicatii cu continut geografic. Acesta permite oricui sa creeze, vizualizeze si sa utilizeze harti inteligente. Datele (shapefile, kml, cvs, xls) sau serviciile WebGIS (WMS,WFS) sunt incarcate in ArcGIS Online ducand la crearea de harti WebGIS ce pot fi vizualizate de pe orice dispozitiv, incapsulate in website-uri sau parte din aplicatii WebGIS complexe.

Sistemul utilizeaza infrastructura cloud Esri si permite utilizatorilor sa-si gestioneze propriile grupuri de utilizatori, sa stocheze date GIS, sa administreze hartile si aplicatiile, precum si sa le faca disponibile pentru publicul larg prin intermediul tehnologiei web.

Pe langa hartile si aplicatiile WebGIS create de catre HotNews, ArcGIS Online oferta accesul la mii de alte hartii si aplicatii create de Esri sau comunitatea GIS de pe intreg globul din diverse domenii de activitate: http://www.esri.com/esri-news/maps

Accesati AppStore (iOS) si Google Play (Android) si instalati aplicatia ArcGIS pentru a avea disponibile hartile si pe terminalele mobile de tip smartphone sau tableta (cautarea hartilor se realizeaza dupa cuvinte cheie din in titlul aplicatiilor din Portalul HotNews.ro).