Ridicarea restrictiilor din tarile UE pentru muncitorii romani nu va genera o crestere semnificativa a numarului de persoane venite in aceste tari, deoarece toate studiile independente releva ca nu mai exista in prezent un numar mare de romani care vor sa lucreze in strainatate, a declarat premierul Victor Ponta luni, la Madrid, transmite Mediafax.

El a raspuns astfel intrebat de jurnalisti, intr-o conferinta de presa sustinuta impreuna cu premierul spaniol Mariano Rajoy, daca exista vreo sansa ca restrictiile pe piata muncii sa fie ridicate pentru lucratorii romani pana la 1 ianuarie 2014, cand expira oricum perioada de valabilitate a acestor restrictii, avand in vedere ca masura poate fi aplicata printr-o decizie a guvernului spaniol.

"Cred ca nu este atat de important acest moment de 1 ianuarie, pentru ca in conformitate cu toate studiile independente pe care le-am facut, nu mai exista in acest moment un numar semnificativ de cetateni romani care vor sa mearga sa munceasca in strainatate, nu va exista o crestere semnificativa nici in Marea Britanie, nici in Spania, nici in alte parti", a spus Ponta.

El a apreciat faptul ca Spania s-a dovedit o tara primitoare cu romanii chiar si in momente economice dificile, fara sa existe probleme de discriminare si rasism.

"Imi doresc ca romanii care traiesc aici sa faca numai lucruri bune, iar cei care fac lucruri rele impreuna sa-i sanctionam", a adaugat Ponta.

Conform datelor oficiale, in Spania traiesc aproximativ un milion de cetateni romani.

El s-a referit si la relatiile economice dintre cele doua tari, aratand ca Romania are pana la sfarsitul anului proiecte europene de peste un miliard euro numai in domeniul infrastructurii feroviare, la care companiile spaniole pot participa.

Premierul a aratat insa ca este necesar ca la nivel european sa existe o politica comuna de crestere economica, "de o mai mare unitate si solidaritate", nu impartita intre tarile euro si cele non-euro.

"Vreau sa cred ca Romania, alaturi de Polonia, reprezinta partenerii strategici ai Spaniei la frontiera de est a Uniunii Europene. Faptul ca avem origini latine comune, traditii, cultura, o comunitate atat de puternica romaneasca in Spania, cred ca nu poate decat sa constituie un element in plus pentru aceasta relatie speciala. Avem foarte multe proiecte economice comune. De altfel, de la inceputul acestui an, in primul semestru, a existat deja o crestere cu 14% a relatiilor comerciale, in special cresterea este in beneficiul exporturilor firmelor spaniole spre Romania, insa lucrul asta nu ma supara, dimpotriva, cred, cu cat mai multe relatii bilaterale, cu cat mai multe proiecte din care castiga atat Spania cat si Romania, cu atat mai bine pentru ambele tari", a spus Ponta.

Premierul spaniol a tinut sa prezinte o mentiune speciala pentru comunitatea romaneasca, cea mai mare din Spania, explicand ca Spania este o tara primitoare si recunoscatoare cu cei care vin sa lucreze si sa contribuie pentru iesirea din criza.

"Am vorbit cu prim-ministrul Ponta despre potentialul relatiilor noastre in ceea ce priveste investitiile. Primul-ministru cunoaste foarte bine eficacitatea, profesionalismul si seriozitatea firmelor noastre din domeniiile infrastructurii, telecomunicatiilor si energia", a spus Rajoy.

El a aratat ca Spania este dispusa sa impartaseasca Romaniei din experienta sa in domeniul absortiei fondurilor europene.

In privinta relatiilor externe, premierul Rajoy a aratat ca Spania si Romania au pozitii comune in ceea ce priveste problematica europeana si politica externa, precum in cazul problemelor din Siria si Egipt.

Premierul Victor Ponta se afla la Madrid in vizita de lucru, pentru intalniri cu omologul sau spaniol, Mariano Rajoy, cu Regele Juan Carlos I al Spaniei si cu Ignacio Gonzalez Gonzalez, presedintele Comunitatii Madrid, unde se afla cea mai mare comunitate de romani din Spania.