Distributia cardurilor de sanatate ar putea sa nu implice medicii de familie, in acest sens fiind lansate mai multe propuneri, luni, intr-o intalnire a ministrului Nicolaescu cu reprezentantii Societatii Nationale de Medicina a Familiei si conducerea CNAS, a anuntat Ministerul Sanatatii, potrivit Mediafax.

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, si secretarul de stat Adrian Pana s-au intalnit, luni, cu reprezentantii Societatii Nationale de Medicina a Familiei (SNMF) si cu conducerea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), printre temele abordate fiind si distributia cardului national de sanatate.

In urma intalnirii au fost convenite mai multe solutii posibile, una dintre ele vizand faptul ca distributia cardurilor de sanatate sa nu implice medicii de familie.

"In acest sens, au fost lansate mai multe propuneri de distributie a cardurilor, CNAS urmand sa hotarasca cele mai potrivite variante pentru ca acestea sa ajunga la pacienti", a aratat Ministerul Sanatatii, intr-un comunicat de presa.

Reprezentantii Ministerului Sanatatii, CNAS si SNMF au mai stabilit ca initializarea cardurilor din punct de vedere medical sa fie realizata prin cabinetele de medicina de familie, urmand sa se stabileasca criteriile. In ceea ce priveste cititoarele, acestea vor fi achizitionate centralizat, prin licitatie nationala, iar distribuirea si plata se vor negocia ulterior.

In urma discutiei s-a stabilit ca, pana saptamana viitoare, reprezentantii SNMF sa inainteze CNAS si Ministerului Sanatatii propuneri de ameliorare a unor prevederi din Contractul Cadru si din normele acestuia, inclusiv prevederi pentru modificari legislative.

"Toate aceste propuneri vor fi analizate pentru ca, la sfarsitul saptamanii viitoare, sa fie supuse transparentei decizionale", a precizat Ministerul Sanatatii.

Presedintele CNAS, Cristian Busoi, declara, in 16 iulie, ca 7,5 milioane de carduri nationale de sanatate vor fi produse pana la sfarsitul anului, dar oamenii le vor primi numai dupa ce medicii, spitalele si laboratoarele vor avea cititoare, precizand ca acestea ar putea fi folosite din 2014.

"Potrivit Legii sanatatii, orice roman va fi obligat sa prezinte cardul de sanatate ori de cate ori apeleaza la servicii medicale. In acest context, pana la sfarsitul lui 2013 vor fi produse 7,5 milioane de carduri. Apoi, cardurile de sanatate vor fi distribuite catre casele judetene de asigurari de sanatate. Va urma un dialog pentru a convinge medicii de familie sa sprijine distributia si sa realizeze initializarea cardurilor. Totodata, vor fi stabilite specificatiile pentru cititoarele de card, pentru a fi garantata compatibilitatea acestora cu sistemul informatic al cardului electronic", a spus Cristian Busoi, intr-o conferinta de presa in care a prezentat principalele obiective ale mandatului sau la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.

Costul unui card national de sanatate este de 2,2 euro plus TVA, iar al cititoarelor, de cel mult 50 de euro, a precizat presedintele CNAS.

Cristian Busoi a mai spus ca ar putea fi nevoie de zeci de cititoare la un spital, dar numai unul la medicul de familie. El a precizat ca spera ca medicii de familie sa sutina acest proiect, chiar daca de fiecare data si-au exprimat refuzul.

Presedintele CNAS a adaugat ca din 2014 cipul de pe cardul de sanatate ar putea fi integrat in buletinele sau cartile de identitate noi.

"Adica pe masura ce oamenii vor schimba cartile de identitate, noile documente vor avea implantat si cipul de pe cardul national de sanatate, care cuprinde datele de identificare, grupa sanguina, Rh, boli cronice si acceptul privind donarea de organe", a mai spus Busoi.

In replica, medicii de familie au sustinut ca editarea datelor pe cardurile de asigurat si distribuirea lor trebuie facute doar de CNAS, iar cititoarele de carduri si contractele de mentenanta pentru acestea trebuie sa fie cumparate de institutie, prin licitatie, si date in folosinta medicilor, prin contract de comodat.

"Asa cum am argumentat in numeroase randuri, distribuirea cardului, editarea datelor pe card si achizitia cititoarelor de card trebuie sa fie finalizate de CNAS. Cardul de asigurat este proiectul acestei institutii, nu al medicilor de familie", au aratat reprezentantii Societatii Nationale de Medicina Familiei si cei ai Federatiei Nationale a Patronatelor Medicilor de Familie, intr-un comunicat de presa.

Medicii de familie sustin ca editarea datelor pe card este consumatoare de timp, reducand si mai mult timpul alocat consultatiei medicale, activitatii medicale efective, in detrimentul pacientului, afectand calitatea actului medical si relatia medic-pacient.

In plus, editarea datelor este inutila, in contextul lansarii Dosarului Electronic al Pacientului (DEP) incepand cu 24 ianuarie 2014, conform calendarului declarat Comisiei Europene in cadrul proiectului DEP finantat din fonduri europene, au mai aratat medicii de familie.

"In calitate de reprezentanti ai medicilor de familie din Romania, SNMF si FNPMF asigura institutiile statului ca medicii de familie sunt primii care inteleg necesitatea informatizarii in sistemul de sanatate romanesc, considera benefica aparitia cardului de asigurat si il vor utiliza cu mare incredere. Atragem insa atentia ca relatia medic-pacient, alterata constant, deliberat si profund in ultimii ani, mai ales din cauza birocratiei din sistem, nu mai suporta degradare. Medicul trebuie sa ramana medic si nu are ce cauta ca intermediar in relatia dintre asigurator si asiguratul sau", se arata in incheierea comunicatului de presa.