Angajatii Directiei Generale a Finantelor Publice Timis au intrat luni dimineata in greva spontana de trei ore, protestand impotriva anuntului potrivit caruia sediul regional al institutiei ar urma da fie la Deva.

"Vom protesta zilnic, intre orele 8,00 si 11,00, timp de trei zile. Daca nici dupa acest semnal pe care-l transmitem Guvernului nu se va reveni asupra deciziei, vom vedea ce alte forme va imbraca protestul nostru", a declarat luni, pentru Agerpres, liderul sindicatului FinTim Sed Lex Timis, Adrian Gavruta.

In opinia acestuia, intentia de stabilire a sediului viitoarei Directii Regionale Financiare la Deva este absolut nelegala, inoportuna si nejustificata, atat din punct de vedere legal, cat si economic, social si moral.

Si primarul Timisoarei, Nicolae Robu, a dezavuat ideea mutarii sediului Directiei Regionale Financiare la Deva, sustinand ca, in Regiunea de Vest, municipiul Timisoara si judetul Timis in ansamblul sau reprezinta, in plan economic, de departe polul de forta al regiunii.

"Timisoara si judetul Timis ocupa pozitia numarul 1 si la nivel national, intre toate municipiile si orasele altele decat capitala, respectiv intre toate judetele, in aceasta privinta, iar numarul contributorilor din judetul Timis reprezinta aproape jumatate din totalul contribuabililor din regiune (46,44%), in timp ce numarul contribuabililor din celelalte judete reprezinta 22,71% in cazul judetului Arad, 17,59% in cazul judetului Hunedoara si 13,26% in cazul judetului Caras-Severin", a sustinut Nicolae Robu.

La acestea se adauga, potrivit acestuia, pozitionarea geografica a Timisoarei, care este cea mai la indemana majoritatii covarsitoare a locuitorilor regiunii, dintre toate resedintele celor patru judete ce constituie regiunea si dispune de spatii adecvate, de dotare si de tot ce mai este necesar pentru buna functionare a viitoarei Directii Financiare.

"Dupa orice criteriu rational s-ar lua decizia, Timisoara nu poate fi devansata de niciun municipiu din regiune, cu tot respectul pentru toate municipiile regiunii, ca, de altfel, si pentru celelalte localitati. (...). Imi exprim speranta ca Guvernul USL al Romaniei, care a facut atat de multe lucruri bune pentru tara si pentru Timisoara in aceasta scurta perioada de cand guverneaza, nu va gresi nici de aceasta data si va stabili drept sediu al viitoarei Directii Regionale a Finantelor Publice pentru Regiunea de Vest municipiul Timisoara", a afirmat Nicolae Robu.

ANAF precizeaza, intr-un comunicat, ca, in urma reorganizarii institutiei, "in contextul regionalizarii, administratiile fiscale judetene nu se desfiinteaza si nici nu renunta la functiile suport pentru contribuabili, activitatea acestora, in relatia cu contribuabilii, ramanand neschimbata".

"Atributiile directiilor generale regionale vor fi de coordonare a administratiilor fiscale judetene, preluand doar functiile suport necesare desfasurarii activitatii administratiilor fiscale judetene. Acestea din urma isi vor desfasura activitatea in aceleasi locatii, relatia cu contribuabilii ramanand neschimbata.

(...)

In acest context, in cadrul reorganizarii, s-a avut in vedere, implementarea unei noi strategii de resurse umane si simplificarea procesului decizional. Acest deziderat se va realiza, pe de o parte, prin realocarea personalului spre domeniile deficitare (antifrauda, inspectie fiscala, IT, juridic) sau spre organele fiscale cu cel mai mare grad de incarcare si, pe de alta parte, prin eliberarea din functie a celor care nu corespund din punct de vedere profesional si al integritatii. De asemenea, prin reducerea cu pana la 30% a functiilor de conducere se va accelera procesul decizional si se vor realiza economii in vederea incadrarii in fondurile bugetare alocate pentru cheltuielile de personal", se arata in comunicatul citat.