Lotul olimpic al Romaniei a obtinut 13 medalii la Olimpiada Internationala Pluridisciplinara Tuymaada 2013, dintre care 9 medalii de aur. Aurul a fost obtinut la Informatica, Matematica, Chimie si Fizica, anunta Ministerul Educatiei intr-un comunicat remis HotNews.ro. La olimpiada au participat peste 150 de concurenti din Romania, Federatia Rusa, Bulgaria, Serbia si Macedonia.

Olimpiada Internationala Pluridisciplinara Tuymaada 2013 s-a desfasurat in localitatea Yakutsk din Republica Sakha (Federatia Rusa), in perioada 17-22 iulie. Peste 150 de concurenti din Romania, Federatia Rusa, Bulgaria, Serbia si Macedonia au participat la cea de-a XIX-a editie a Olimpiadei Internationale.

Olimpiada este compusa din patru probe: informatica, matematica, fizica si chimie. Elevii romani au cucerit 9 medalii de aur: 3 medalii de aur la Informatica, 3 medalii de aur la Matematica, 2 medalii de aur la Chimie si o medalie de aur la Fizica. "Este un palmares net superior in comparatie cu rezultatele inregistrate in ultimii doi ani, cand au fost obtinute 11 medalii (aur - 4, argint - 6, bronz - 1, in 2012), respectiv 12 medalii (aur - 4, argint - 6, bronz - 2, in 2011)", informeaza Ministerul Educatiei.

Medaliile au fost obtinute de:

  • Chimie: doua medalii de aur

Vlad Mihai Mandric

Vlad Mihai Mandric

Foto: savistulanului2011-2012.blogspot.ro

Vlad-Mihai Mandric - elev in clasa a X-a la Colegiul National "Sfantul Sava" din Bucuresti, a obtinut medalie de aur. Tot anul acesta, Vlad-Mihai Mandric a obtinut medalie de bronz la Olimpiada Internationala de Chimie (Sursa). In 2012, Vlad Mandric era declarat "savistul anului" de catre elevii de la Colegiul National Sfantul Sava din Bucuresti, in urma premiilor obtinute la diverse concursuri de Chimie: mentiune in 2012 la Olimpiada Nationala de Chimie, mentiune la Concursul National de Chimie "C.D. Nenitescu" la sectiunea de chimie anorganica si o mentiune speciala la Olimpiada Nationala de Stiinte ale Pamantului (Sursa). In urma cu un an, Vlad declara ca ar vrea sa studieze chimia la Universitatea Cambridge si ca ii place foarte mult sa joace fotbal.

David_Calin_Cristian

David_Calin_Cristian

Foto: Buna Ziua Iasi

Cristian David Calin - elev in clasa a XI-a la Colegiul National "Costache Negruzzi" din Iasi, a obtinut medalie de aur. Anul trecut, tanarul a obtinut la aceeasi competitie o medalie de argint si a fost declarat elevul anului 2012 la Iasi (Sursa). In 2010 a obtinut medalie de bronz la Olimpiada de Stiinte pentru Juniori, in 2011 a castigat medalia de aur la Olimpiada de Stiinte, iar in 2012 a fost medaliat cu argint la Olimpiada Internationala de Chimie (Sursa). Elevul vrea sa devina inginer si se gandeste sa urmeze Cambridge, Harvard sau Yale. "Mai departe ma gandesc sa ma axez tot pe chimie in combinatie cu biologia, biochimie, inginerie biochimica. (...) In perioada olimpiadelor invat pana la 4-5 ore pe zi, plus ceea ce fac la scoala. Nu fac meditatii, lucrez singur", declara acesta in urma cu un an, citat de Adevarul. Sursa foto: Buna Ziua Iasi

Radu Costin Bizga-Nicolescu - elev in clasa a XI-a la Colegiul National "Ion C. Bratianu" din Pitesti - a obtinut medalia de argint. Anul acesta, Radu a obtinut si mentiune la Olimpiada interdisciplinara de Chimie, Fizica, Biologie si Geografie (Sursa).

  • Matematica: trei medalii de aur

Simona Diaconu

Simona Diaconu

Foto: Smile Media

Simona Diaconu - eleva in clasa a X-a la Liceul International de Informatica din Bucuresti, a obtinut medalie de aur. In 2011, Simona Diaconu a obtinut medalie de argint la Olimpiada Balcanica de Matematica (sursa), iar anul acesta a castigat medalia de aur la Olimpiada Balcanica de Matematica pentru seniori (sursa), concurs in cadrul caruia Romania a ocupat primul loc pe natiuni. Simona a obtinut si medalia de aur la Olimpiada Europeana de Matematica pentru fete. "Prin clasa a V-a am auzit de olimpiada, fratele meu avea niste carti de olimpiada, am inceput sa lucrez (...) si pur si simplu asa a continuat, din placere", a declarat aceasta pentru Smile Media.

Ioan Laurentiu Ploscaru

Ioan Laurentiu Ploscaru

Foto: Facebook

Ioan Laurentiu Ploscaru - elev in clasa a IX-a la Colegiul National "Alexandru Lahovari" din Ramnicu Valcea, a obtinut medalie de aur. In urma cu o luna, Ioan Laurentiu Ploscaru obtinea medalia de aur la Olimpiada Balcanica de Matematica pentru juniori, clasandu-se pe primul loc la individual. Si in 2012, Laurentiu a castigat aurul la Olimpiada Balcanica de Matematica pentru juniori, precum si primul loc la individual (Sursa). Anul trecut, el a fost medaliat cu aur de Societatea Stiintifica de Matematica din Romania, iar in 2009 a obtinut bronzul la Concursul International "Arhimede", scrie Adevarul.

Paul Gabriel Musca - elev in clasa a XI-a la Liceul International de Informatica din Bucuresti, a obtinut medalie de aur. Tot anul acesta, Paul Gabriel Musca a obtinut si medalie de argint la Olimpiada Balcanica de Matematica (sursa)

Andreea Magalie - eleva in clasa a XI-a la Liceul International de Informatica din Bucuresti - a obtinut medalie de bronz, iar la editia precedenta a fost medaliata cu argint

  • Informatica: trei medalii de aur

Rares Darius Buhai

Rares Darius Buhai

Foto: ioi2013.org

Rares Darius Buhai - elev in clasa a X-a la Colegiul National "Liviu Rebreanu" din Bistrita, laureat cu aur si anul trecut. Rares Darius Buhai a mai castigat medalia de aur la Olimpiada Internationala de Informatica 2013, medalia de aur si la Olimpiada Internationala de Informatica din 2012. Tot in 2012, el a obtinut medalie de aur la Balcaniada de Informatica, precum si la Olimpiada Internationala Pluridisciplinara Tuymaada din Rusia. Rares Darius Buhai a mai fost medaliat cu aur si la Olimpiada balcanica de informatica din 2011.

"Informatica imi place din clasa a V-a, de cand am inceput sa invat la scoala aceasta disciplina. De atunci am inceput sa particip la olimpiade. Anul trecut (in 2011 - n.red.) am luat aur la Olimpiada balcanica pentru juniori, la acelasi concurs ca si cel de acum, dar varianta pentru juniori, iar de trei ani consecutivi am luat locul intai la Olimpiada nationala de informatica, iar anul acesta am obtinut doua medalii de aur", a declarat Rares Buhai pentru Mediafax dupa Balcaniada din august 2012.

"Inainte de concursuri lucrez zilnic in jur de cinci ore, iar pregatirea consta in rezolvarea de probleme, in general subiecte care se dau la aceste concursuri. M-a ajutat si ma ajuta foarte mult domnul profesor Constantin Galatan, care este coordonatorul lotului national de informatica", a explicat Buhai.

In ce priveste planurile de viitor, tanarul sustine ca "o sa vreau cel mai probabil sa studiez in strainatate si dupa aceea nu m-am gandit ce voi face. Cu siguranta ca voi continua tot in acest domeniu, al informaticii, dar nu m-am gandit la ceva anume" (Sursa).

Valentin Marius Harsan - elev in clasa a X-a la Liceul International de Informatica din Bucuresti

Marius Gavrilescu - elev in clasa a X-a la Liceul International de Informatica din Bucuresti

  • Fizica: o medalie de aur

Ioan Ignat - elev in clasa a X-a la Colegiul National "Mircea cel Batran" din Constanta, posesor al unei medalii de aur si la editia din 2012. In luna martie, Ioan Ignat a obtinut medalia de aur si la Olimpiada de Stiinte a Uniunii Europene (EUSO) (sursa).

Raul Alex Pipis - elev in clasa a XI-a la Colegiul National "Iancu de Hunedoara" din Hunedoara - a obtinut medalie de argint

Horia Petru Nicolaescu - elev in clasa a XI-a la Liceul International de Informatica din Bucuresti - a obtinut medalie de argint

Citeste si: