Credinciosii ortodocsi si greco-catolici il praznuiesc sambata pe Sfantul Mare Prooroc Ilie Tesviteanul. Aparator inflacarat al credintei in Dumnezeul revelat profetilor Vechiului Testament, Sfantul Ilie Tesviteanul era fiul lui Sovac, unul dintre profetii Legii Vechi, care locuia in cetatea Tesve, dincolo de Iordan. De la numele acestei localitati se trage si numele proorocului, potrivit Agerpres.

El a trait pe vremea lui Ahab, regele evreilor, care a domnit in tinutul Samariei din Israel, timp de 22 de ani. Acest rege s-a casatorit cu Isabela, o printesa feniciana din Sidon, care se inchina zeului Baal. Ahab, pretuind frumusetea femeii mai mult decat credinta in Dumnezeul unic al iudeilor, si-a obligat poporul sa se inchine zeului Baal, incurajand in acest fel idolatria, inaltand totodata si un jertfelnic. Toate aceste fapte au atras mania divina. Dumnezeu ii incredinteaza lui Ilie misiunea de a-l mustra pe rege pentru faptele necugetate savarsite si de a intoarce poporul la credinta monoteista.

Mustrandu-l pe Ahab, Ilie ii spune: "Viu este Domnul Dumnezeul lui Israel, inaintea caruia slujesc eu; in acesti ani nu va fi nici roua, nici ploaie, numai cand voi zice eu". Dupa o rugaciune adresata lui Dumnezeu, Sfantul Ilie s-a retras pe malul raului Cherit. In urma lui, seceta si foametea au cuprins toata tara.

Dupa trei ani si jumatate, dovedindu-se prin aceste minuni ca numai credinta in Dumnezeul unic este cea adevarata, poporul iudeu si-a recunoscut greseala de a se fi inchinat zeului Baal, strigand: "Dumnezeul lui Ilie este Dumnezeul cel adevarat!". Rugandu-se atunci Ilie, o ploaie a racorit pamantul si foametea a incetat.

Proorocului Ilie nu i-a fost data moartea, el a fost ridicat la cer intr-un car de foc. Sfanta Scriptura spune ca Sfantul Ilie se va intoarce iarasi pe pamant la sfarsitul veacurilor, inaintea celei de-a doua veniri a lui Hristos, pentru a se lupta cu Antihristul.