Ministerul rus de Externe: Atacurile lui Traian Basescu la adresa Rusiei in problema transnistreana sunt "incorecte si lipsite de temei" / Afirmatiile presedintelui Basescu fac nota discordanta pe fondul vizitei de succes a ministrului Corlatean la Moscova

de Red. Stiri     HotNews.ro
Vineri, 19 iulie 2013, 18:29 Actualitate | Esenţial


Atacurile preşedintelui Traian Băsescu la adresa Rusiei în problema reglementării transnistrene sunt "incorecte şi lipsite de temei", a declarat vineri directorul adjunct al Departamentului Informaţie şi Presă din cadrul Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova pentru ITAR-TASS, preluata de Agerpres.

Declaratiile oficialului rus se refera la interviul acordat de Traian Basescu pentru Europa Libera in 16 iulie (vezi aici interviul integral).

"Traian Băsescu a pus sub semnul întrebării îndeosebi sinceritatea reprezentanţilor oficiali ruşi, care pledează în favoarea unei soluţii durabile şi viabile la conflictul transnistrean", a afirmat Maria Zaharova. "Considerăm astfel de atacuri incorecte şi lipsite de temei. Poziţia Rusiei este consecventă şi binecunoscută. Noi vom continua cu bună-credinţă, imparţial şi transparent să ne îndeplinim misiunea de mediator în procesul de negocieri dintre Chişinău şi Tiraspol şi de garant al viitoarelor acorduri pe care ar urma să le încheie părţile pentru rezolvarea conflictului", a declarat reprezentanta diplomaţiei ruse, citata de Agerpres.

"Rusia pledează pentru elaborarea unui statut special, fiabil, garantat pentru Transnistria în componenţa Republicii Moldova, cu respectarea integrităţii ei teritoriale şi a suveranităţii de stat", a subliniat Zaharova. Ea a reiterat că "principiul neamestecului în afacerile interne rămâne o piatra de temelie în relaţiile dintre Rusia şi Republica Moldova'.

Maria Zaharova a mai spus, potrivit Agerpres, ca afirmaţiile preşedintelui Băsescu fac notă discordantă pe fondul vizitei de succes a ministrului român de externe Titus Corlăţean, la 9 iulie, la Moscova, în cadrul căreia se ştie că a fost abordat şi subiectul reglementării transnistrene.

În plus, în convorbirile dintre Titus Corlăţean şi ministrul de externe rus Serghei Lavrov s-a convenit să fie valorificate mai intens posibilităţile pe care le oferă tratatul 'Privind relaţiile de prietenie şi cooperare între Federaţia Rusă şi România", semnat acum 10 ani.

'Din păcate, în tot acest timp, documentul a rămas în rezerva de cooperare ruso-română, dar acum au început să se dezvolte premisele pentru depăşirea stagnării în relaţiile bilaterale', a afirmat reprezentanta diplomaţiei ruse. Ea a concluzionat că Moscova porneşte de la ideea că 'şi conducerea României aspiră la realizarea acestor posibilităţi.

Ce a spus Traian Basescu in interviul de la Europa Libera

Europa Liberă: În aceste zile are loc la Viena o nouă rundă de negocieri între Chișinău și Tiraspol în formatul 5+2 (Transnistria, Republica Moldova, Ucraina, Rusia, OSCE, SUA, UE). De ce credeți că după atîția ani, aceste negocieri nu au niciun rezultat?
 
Traian Băsescu: „Pentru că cei de care depinde rezultatul nu vor să rezolve problema sau vor să o rezolve altfel decît Chișinăul, actorul care trebuie să decidă: nici Federația Rusă, nici Ucraina, nici SUA, UE nu pot decide în locul Chișinăului asupra integrității teritoriale a Republicii Moldova. Or, poziția Republicii Moldova nu este încă acceptată de toate părțile.”
 
Europa Liberă: Transnistria nu este, pe de altă parte, un teritoriu istoric al Republicii Moldova.
 
Traian Băsescu: „Nu aș intra în chestiuni istorice. Cînd Republica Moldova și-a declarat independența, Transnistria era parte a acesteia. Despre acest lucru discutăm.”
 
Europa Liberă: O serie de analize făcute experți sugerează că viitorul Republicii Moldova ar fi mai ușor fără Transnistria.
 
Traian Băsescu: „Eu nu fac analize pe teritoriul altui stat. Spun doar că așa cum i s-a recunoscut, în mod internațional independența, așa ar trebui să rămînă.”
 
Europa Liberă: Transnistria pare o povară pentru Republica Moldova chiar și în cursa pentru UE.
 
Traian Băsescu: „Nu neapărat. Chișinăul are obligația să lupte diplomatic pentru fiecare palmă de pămînt care-i aparține, indiferent care au fost aranjamentele administrative în interiorul fostei URSS.”
 
Europa Liberă: Lunar, pensionarii din Transnistria își primesc banii de la Moscova, datoriile Transnistriei față de Rusia se ridică la patru miliarde de euro, în această enclave se află peste 20 de mii de tone de armament. De ce-ar abandona Rusia Transnistria?
 
Traian Băsescu: „Din respect pentru dreptul internațional. Ori de cîte ori întrebi un oficial rus, de orice nivel, vei afla că Rusia susține integritatea Republicii Moldova. E diferența dintre vorbă și faptă.”
 
Europa Liberă: E o diferență mare.
 
Traian Băsescu: „Consistentă.”
 
Europa Liberă: Vicepremierul rus Dimitri Rogozin spunea nu demult că Rusia va menține trupe în Transnistria pînă la soluționarea conflictului înghețat. România este de acord cu această decizie?
 
Traian Băsescu: „România solicită de multă vreme aplicarea deciziei de la Istanbul din 1999, în baza căreia Federația Rusă trebuie să-și retragă trupele și armamentul.”
 
Europa Liberă: Nu s-a întîmplat nimic din toate acestea și în plus, Moscova a amenințat că va reînnoi echipamentul militar din această zonă.
 
Traian Băsescu: „Este exact despre ce vorbeam mai devreme: diferența dintre vorbe și fapte.”
 
Europa Liberă: Se poate întîmpla ceva care să schimbe lucrurile?
 
Traian Băsescu: „Da, cred că Moscova ar putea să fie rezonabilă în raport cu Republica Moldova și să lase decizia ca în ceea ce privește viitorul acestei țări să fie hotărît la Chișinău, nu la Moscova, nu la Bruxelles, nu la București sau la Washington.”
 
Europa Liberă: Aveți semnale că Moscova ar putea fi „rezonabilă”?
 
Traian Băsescu: „Nu, nu am.”
 
Europa Liberă: Și atunci pe ce vă bazați optimismul?
 
Traian Băsescu: „Pe dreptul internațional: mai devreme sau mai tîrziu toți trebuie să înțelegem că respectarea dreptului internațional este condiția de a ne respecta pacea.”
 
Europa Liberă: Regulile dreptului internațional funcționează și acum.
 
Traian Băsescu: „Da. Și am avut conflict în Transnistria, cînd nu s-a respectat. Să sperăm că vom înțelege cu toții respectarea acestor reguli, și țările mai mari și cele mai mici.”


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3647 vizualizari

 • +33 (39 voturi)    
  chiar mi se rupe... (Vineri, 19 iulie 2013, 18:45)

  Dr.Mythnick [utilizator]

  de ministrul de externe rus...

  sa-l pupe in cur pe Corlatean pana ii creste par sub nas :).
 • +41 (47 voturi)    
  deci (Vineri, 19 iulie 2013, 18:50)

  sucaa [utilizator]

  numai cand vad cum rusia se "oboseste" sa-i raspunde lui Base, imi demonstreaza ca acest om are calibru. daca era un nimeni cum incerca uselistii sa ne convinga, nici rusia nu se obosea sa-i dea replica lui base.
  iar cand rusia tipa la un roman, imi intareste convingerea ca acel om trebuie sustinut :)
  corlatean este o carpa in mainile rusilor, normal ca le-a placut de el :)
  • +28 (34 voturi)    
   mda.. (Vineri, 19 iulie 2013, 19:02)

   Dr.Mythnick [utilizator] i-a raspuns lui sucaa

   corlatean e femeia prostuta de care au nevoie rusii...
 • +30 (36 voturi)    
  Oportunititati rusesti (Vineri, 19 iulie 2013, 19:02)

  Daniels22026 [utilizator]

  Cind aud de Rusia vorbind despre Moldova, ma cuprinde minia.

  As fi foarte fericit daca Romania si Modova ar ingheta relatiile cu Rusia. Orice contact cu oficialii rusi este toxic, intrucit mafia rusa conduce in mod grotesc tot ceea ce a mai ramas din imperiul sovietic. Nici macar cetatenii rusi nu sint atrasi de principiile democratice. In schimb rusii sint fruntasi la rata sinuciderilor, a deznadejdii, a tristetii falimentare si a violentei.

  Nu ne putem astepta la nimic bun de la rusi. Din punctual lor de vedere, ne-au facut chiar favorul ca nu ne-au atacat militar mai demult. Se si mira mafiotii cum de nu le sintem recunoscatori. De fapt chiar au motive sa preseze Romania. Milioanele de uslamisti romani reprezinta cea mai maleabila masa europeana de manevra. Rusii au sanse acum sa deturneze nu numai destinul Moldovei. dar chiar si pe cel romanesc. Nici macar ei n-au stiut pina in vara 2012 cite oportunitati mafiote ascunde Romania. Si nici noi nu banuiam asa ceva.
  • -3 (3 voturi)    
   NE PLACE SAU NU! (Sâmbătă, 20 iulie 2013, 14:36)

   father nicky [utilizator] i-a raspuns lui Daniels22026

   Daca Romania ar "ingheta" relatiile cu Federatia Rusa, crezand ca in felul acesta ar putea s-o oblige sa fie mai maleabila in relatiile cu Republica Moldova, primul efect vizibil pe care il vor simtii toti romanii va fi frigul din casele lor la iarna! Si asa platim cel mai mare pret pentru gazul pe care il importam din Rusia - prietenii stiu de ce - printr-o firma germana cu care GAZPROM este partenera!
   RUSIA si GERMANIA s-au inteles si ROMANIA plateste "pretul" acestei intelegeri! Nimic nou pe lumea asta: Rusia si Germania s-au inteles foarte bine si in secolul trecut si au semnat la 23 august 1939 un anume tratat! Un an mai tarziu, la 28 iunie 1940, Romania a fost obligata sa se retraga si sa abandoneze Basarabia in mana armatei sovietice! Putem sa fim naivi, putem sa ne imburicam&imbatosam patriotic, putem sa-i porcaim pe rusi cum ne vine la gura, dar trebuie sa ne fie clar ca unirea Republicii Moldova (cu sau fara Transnistria), cu Romania nu se va realiza in viitorul previzibil! Aceiasi procnoza este valabila si pentru eventualitatea ca Republica Moldova sa fie acceptata in UE! Ca presedinte poti sa faci vizite, poti sa faci "bai de multime", poti sa arunci vorbe in doi peri despre cetatenia moldoveana, poti sa le dai "din gura" chiar si o suta de milioane de euro(pe care "sa uiti" sa-i mai trimiti dupa), dar nu o sa poti sa schimbi nimic din ORDINEA stabilita de CEI MARI, peste capetele noastre, romani si moldoveni deopotriva! Sa sti asta, (pentru ca esti omul cel mai bine informat) si sa nu fii capabil sa desfasori o politica externa "preventiva" fata de Rusia, bazata pe inteleapta zicala romaneasca despre "camasa care e mai aproape de piele ca haina" si astfel sa le faci un bine romanilor ACUM, nu intr-un viitor indepartat si incert pe care nici noi si nici tu nu o sa-l apucam, este de neinteles!
 • -14 (20 voturi)    
  Ru-si-ne... Rusii-ne... (Vineri, 19 iulie 2013, 19:53)

  7imist [utilizator]

  Asa strigau moldovenii catre Basescu: Ru-si-ne.
  Inteleg ca, de fapt se plageau contra rusilor.=> "Rusii-ne...!
  Din pacate, nu si-au ales persoana potrivita. Vestea proasta e ca, si pe noi, romanii, rusii-ne, dar si americanii-ne, si uniunea europeana-ne... Incep sa cred ca, NE-place...
  • +15 (19 voturi)    
   Din Chisinau (Vineri, 19 iulie 2013, 22:36)

   Deepstereo [utilizator] i-a raspuns lui 7imist

   Mincinosule, lui Basesc un Chisinau i se striga UNIRE si Basarabia Pamant Romanesc!
  • +5 (11 voturi)    
   nu (Vineri, 19 iulie 2013, 22:37)

   sucaa [utilizator] i-a raspuns lui 7imist

   noi-ne... singuri.
   dar asa-i romanu, precum cantulul cu acelasi numele, dam vina pe altii nu pe neputinta nostra.
   toti sunt devina,sunt conspiratii internationale de amplore sa subjuge Romania, noi suntem perfecti.
   spune-mi, tie-ti suna bune cand auzi ce spui?
   terminati cu fatalismul asta si vedeti-va de ce puteti voi face pt tara inainte de a gasi vinovati acolo unde nu sunt...
 • +19 (23 voturi)    
  Hai sictir rusnace (Vineri, 19 iulie 2013, 19:56)

  tanase_v [utilizator]

  "Rusia pledează pentru elaborarea unui statut special, fiabil, garantat pentru Transnistria"

  Pai cum vine asta "sa pledezi despre 'statut special' al unui teritoriu in interiorul altui stat?

  Pai sa pledam si noi pentru independenta tuturor popoarelor neruse pe care le-ati cucerit prin jaf si forta de pe tot teritoriul Federatiei Ruse?

  In Cecenia ce-ati Facut? Dar in Abhazia? Dar in Siberia? Dar in Kaliningrad? Dar in Kurile? etc...etc...

  Si teoria asta cu "Transnistria pamanat rusess" e o gogoriat cat casa ...voi pana la 1700 nici n-ati ajuns
  cu vreo armata pana acolo d-apoi sa aveti populatie: si-atunci despre ce vorbim?

  Despre validarea juridica a jafurilor ruznace din ultimii 300 de ani?
  • +6 (10 voturi)    
   Stai linistit (Vineri, 19 iulie 2013, 22:41)

   Deepstereo [utilizator] i-a raspuns lui tanase_v

   Aceasta corcitura, acest morman de fier vechi este acum in agonie, cuprinsa de nazzism. Putrezeste singur mastodonul si in curand vei vedea cu nu va mai ramane nimic din el. Lasa-l, ca-i dai prea mare importanta. Calatoresc acolo cu jobul de doua ori pe an si vad cum degradeaza din ce in ce mai mult.
 • +28 (34 voturi)    
  cine este Rusia? (Vineri, 19 iulie 2013, 19:56)

  Baltaretu [utilizator]

  - tara care a supt o parte din bogatiile Romaniei
  - tara care a importat toate bunatatile de hrana din romani pe preturi de nimic ,. lasand romanii sa moara de foame pana in 1989
  - tara care nu restituie aurul Romaniei
  - tara care ne vinde gazul cu cel mai mare pret
  - tara care a cerut si a primit despagubiri de razboi dupa ce armata a violat femei si mai ales fete tinere
  in cel de al doile razboi mondial
  - tara care ne jigneste oriunde si oricand
  - tara care se oftica , pentru ca nu ne poate subjuga
  - tara care ameninta pacea lumii
  - tara care terorizeaza economia mondiala
  etc
  • -2 (10 voturi)    
   Cine este Rusia? (Vineri, 19 iulie 2013, 23:13)

   felis_tigris [utilizator] i-a raspuns lui Baltaretu

   Istoricii care au studiat căderea lui Napoleon, Hitler etc. ne pot oferi informaţii preţioase.
   • +2 (2 voturi)    
    nu ne intereseaza pe noi...... (Sâmbătă, 20 iulie 2013, 13:08)

    oxxxxxyyyyya [utilizator] i-a raspuns lui felis_tigris

    ca s-au batucit tzarii rusiei...cu napoleon, cu hitler.
 • +4 (8 voturi)    
  ceva nou (Vineri, 19 iulie 2013, 21:00)

  nash pandelica [utilizator]

  deci, lavrov si corlatean au rezolvat transnistria.
  pai, atunci ue, sua, onu, au scapat de dureri de cap.

  chiar si base ar trebui sa'i multumeasca.
  probabil ca base a fost...indisciplinat din cauza de...proasta comunicare ?!:)
 • +11 (15 voturi)    
  Ce sa zic? (Vineri, 19 iulie 2013, 22:08)

  un dac [utilizator]

  Basescu a avut inca o data prezenta de spririt.
  Corlateanu este foarte prost.

  O singura suparare am. Daca Basescu ar fi avut in 10 ani atat de multe prestatii superbe ca in ultimele luni, tara ar fi fost departe. Nu foarte departe, dar cu siguranta mai departe.
  • +5 (7 voturi)    
   ===//=== (Sâmbătă, 20 iulie 2013, 1:38)

   solar [utilizator] i-a raspuns lui un dac

   Dacule,
   te rog sa aditionezi la ceea ce ai remarcat:
   1) vizita in Basarabia -desfasurare, explicare ,precizari , certitudini avansate si promisiuni ferme si de impact major pentru toata suflarea romaneasca de acolo
   2)magistrala operatie de aducere in tara de unde a evadat prin complicitate la varf mesterul Haysamm
   3) urmeaza (pana atunci avem suspensul!)sa vedem si alte aplicatii majore si de efect intern si international
   Concluzie mica: anul 2014 pentru Romania va insemna o schimbare(salt?) a fetei tarii pentru o lunga, lunga perioada de timp. Amprenta noiilor evolutii decisive pentru sec. al XXI-lea va purta inevitabil semnatura TRAIAN BASESCU.
   PE PARIU!!!
 • -1 (9 voturi)    
  Da mai rusnace... (Sâmbătă, 20 iulie 2013, 0:18)

  rov [utilizator]

  Atacurile lui Basescu vis a vis de Transnistria sunt lipsite de temei. Voi nici nu stiti unde e pe harta.
  Neam de hoti...
  • +3 (3 voturi)    
   TE AUTO FLAGELEZI........ (Sâmbătă, 20 iulie 2013, 13:13)

   oxxxxxyyyyya [utilizator] i-a raspuns lui rov

   NEAM DE BOLSEVICI SI MUJICI.........DAVAI CEAS , DAVAI VALIZA.......HAI SPUNE REPEDE CARE-I HOTUL?
 • +1 (1 vot)    
  Corlățean a stat drepți și a avut (Sâmbătă, 20 iulie 2013, 21:31)

  visio [utilizator]

  un singur răspuns: ”Da, să trăiți”...halal să îți fie USL...pardon, am vrut să spun ciumă roșie...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.hosted by
powered by
developed by