Atacurile preşedintelui Traian Băsescu la adresa Rusiei în problema reglementării transnistrene sunt "incorecte şi lipsite de temei", a declarat vineri directorul adjunct al Departamentului Informaţie şi Presă din cadrul Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova pentru ITAR-TASS, preluata de Agerpres.

Declaratiile oficialului rus se refera la interviul acordat de Traian Basescu pentru Europa Libera in 16 iulie (vezi aici interviul integral).

"Traian Băsescu a pus sub semnul întrebării îndeosebi sinceritatea reprezentanţilor oficiali ruşi, care pledează în favoarea unei soluţii durabile şi viabile la conflictul transnistrean", a afirmat Maria Zaharova. "Considerăm astfel de atacuri incorecte şi lipsite de temei. Poziţia Rusiei este consecventă şi binecunoscută. Noi vom continua cu bună-credinţă, imparţial şi transparent să ne îndeplinim misiunea de mediator în procesul de negocieri dintre Chişinău şi Tiraspol şi de garant al viitoarelor acorduri pe care ar urma să le încheie părţile pentru rezolvarea conflictului", a declarat reprezentanta diplomaţiei ruse, citata de Agerpres.

"Rusia pledează pentru elaborarea unui statut special, fiabil, garantat pentru Transnistria în componenţa Republicii Moldova, cu respectarea integrităţii ei teritoriale şi a suveranităţii de stat", a subliniat Zaharova. Ea a reiterat că "principiul neamestecului în afacerile interne rămâne o piatra de temelie în relaţiile dintre Rusia şi Republica Moldova'.

Maria Zaharova a mai spus, potrivit Agerpres, ca afirmaţiile preşedintelui Băsescu fac notă discordantă pe fondul vizitei de succes a ministrului român de externe Titus Corlăţean, la 9 iulie, la Moscova, în cadrul căreia se ştie că a fost abordat şi subiectul reglementării transnistrene.

În plus, în convorbirile dintre Titus Corlăţean şi ministrul de externe rus Serghei Lavrov s-a convenit să fie valorificate mai intens posibilităţile pe care le oferă tratatul 'Privind relaţiile de prietenie şi cooperare între Federaţia Rusă şi România", semnat acum 10 ani.

'Din păcate, în tot acest timp, documentul a rămas în rezerva de cooperare ruso-română, dar acum au început să se dezvolte premisele pentru depăşirea stagnării în relaţiile bilaterale', a afirmat reprezentanta diplomaţiei ruse. Ea a concluzionat că Moscova porneşte de la ideea că 'şi conducerea României aspiră la realizarea acestor posibilităţi.

Ce a spus Traian Basescu in interviul de la Europa Libera

Europa Liberă: În aceste zile are loc la Viena o nouă rundă de negocieri între Chișinău și Tiraspol în formatul 5+2 (Transnistria, Republica Moldova, Ucraina, Rusia, OSCE, SUA, UE). De ce credeți că după atîția ani, aceste negocieri nu au niciun rezultat?

Traian Băsescu: „Pentru că cei de care depinde rezultatul nu vor să rezolve problema sau vor să o rezolve altfel decît Chișinăul, actorul care trebuie să decidă: nici Federația Rusă, nici Ucraina, nici SUA, UE nu pot decide în locul Chișinăului asupra integrității teritoriale a Republicii Moldova. Or, poziția Republicii Moldova nu este încă acceptată de toate părțile.”

Europa Liberă: Transnistria nu este, pe de altă parte, un teritoriu istoric al Republicii Moldova.

Traian Băsescu: „Nu aș intra în chestiuni istorice. Cînd Republica Moldova și-a declarat independența, Transnistria era parte a acesteia. Despre acest lucru discutăm.”

Europa Liberă: O serie de analize făcute experți sugerează că viitorul Republicii Moldova ar fi mai ușor fără Transnistria.

Traian Băsescu: „Eu nu fac analize pe teritoriul altui stat. Spun doar că așa cum i s-a recunoscut, în mod internațional independența, așa ar trebui să rămînă.”

Europa Liberă: Transnistria pare o povară pentru Republica Moldova chiar și în cursa pentru UE.

Traian Băsescu: „Nu neapărat. Chișinăul are obligația să lupte diplomatic pentru fiecare palmă de pămînt care-i aparține, indiferent care au fost aranjamentele administrative în interiorul fostei URSS.”

Europa Liberă: Lunar, pensionarii din Transnistria își primesc banii de la Moscova, datoriile Transnistriei față de Rusia se ridică la patru miliarde de euro, în această enclave se află peste 20 de mii de tone de armament. De ce-ar abandona Rusia Transnistria?

Traian Băsescu: „Din respect pentru dreptul internațional. Ori de cîte ori întrebi un oficial rus, de orice nivel, vei afla că Rusia susține integritatea Republicii Moldova. E diferența dintre vorbă și faptă.”

Europa Liberă: E o diferență mare.

Traian Băsescu: „Consistentă.”

Europa Liberă: Vicepremierul rus Dimitri Rogozin spunea nu demult că Rusia va menține trupe în Transnistria pînă la soluționarea conflictului înghețat. România este de acord cu această decizie?

Traian Băsescu: „România solicită de multă vreme aplicarea deciziei de la Istanbul din 1999, în baza căreia Federația Rusă trebuie să-și retragă trupele și armamentul.”

Europa Liberă: Nu s-a întîmplat nimic din toate acestea și în plus, Moscova a amenințat că va reînnoi echipamentul militar din această zonă.

Traian Băsescu: „Este exact despre ce vorbeam mai devreme: diferența dintre vorbe și fapte.”

Europa Liberă: Se poate întîmpla ceva care să schimbe lucrurile?

Traian Băsescu: „Da, cred că Moscova ar putea să fie rezonabilă în raport cu Republica Moldova și să lase decizia ca în ceea ce privește viitorul acestei țări să fie hotărît la Chișinău, nu la Moscova, nu la Bruxelles, nu la București sau la Washington.”

Europa Liberă: Aveți semnale că Moscova ar putea fi „rezonabilă”?

Traian Băsescu: „Nu, nu am.”

Europa Liberă: Și atunci pe ce vă bazați optimismul?

Traian Băsescu: „Pe dreptul internațional: mai devreme sau mai tîrziu toți trebuie să înțelegem că respectarea dreptului internațional este condiția de a ne respecta pacea.”

Europa Liberă: Regulile dreptului internațional funcționează și acum.

Traian Băsescu: „Da. Și am avut conflict în Transnistria, cînd nu s-a respectat. Să sperăm că vom înțelege cu toții respectarea acestor reguli, și țările mai mari și cele mai mici.”