Viorel Hrebenciuc, Gabriel Oprea si Ovidiu Musetescu ar fi intrat in atentia procurorilor DNA din cauza legaturilor stranse cu omul de afaceri sirian Omar Hayssam, un apropiat al PSD inaintea fugii din tara. Hrebenciuc ar fi intervenit chiar pentru stoparea unei anchete a Parchetului General in legatura cu Hayssam. In toamna anului 2005, procurorii Parchetului General au trimis DNA o parte din dosarul in care Omar Hayssam era acuzat de savarsirea unor acte de terorism, in speta declaratiile date de Mohammad Munaf anchetatorilor romani plecati la Bagdad. Procurorii DNA au verificat daca persoanele despre care Munaf sustinea ca ar fi avut stranse legaturi cu Omar Hayssam, printre care Viorel Hrebenciuc, Gabriel Oprea si Ion Vasile, au comis sau nu fapte de coruptie sau asimilate acesteia, scria la acea vreme Curierul National.

In iulie 2005, Viorel Hrebenciuc, pe atunci vicepresedinte PSD, recunostea ca l-a primit in curtea sa si a negociat afaceri imobiliare cu Omar Hayssam, potrivit Gandul.

Declaratii ale lui Mohammad Munaf, date procurorilor in cadrul anchetei privind rapirea jurnalistilor romani la Bagdad, au fost trimise procurorilor anticoruptie de catre cei ai instantei supreme, urmand ca acestia sa verifice daca persoanele amintite au savarsit sau nu fapte de coruptie. Printre acestea s-au aflat o serie de politicieni social-democrati, precum deputatul Viorel Hrebenciuc, Gabriel Oprea, Ovidiu Musetescu (fost presedinte al APAPS) si Mircea Ursache (fost presedinte al AVAS), dar si Ion Vasile (tatal jurnalistei Marie Jeanne, prefect PSD de Buzau) si Dumitru Sorescu (fost sef al Politiei Romane).

Mohammad Munaf a sustinut, printre altele, ca Victor Hrebenciuc, Ovidiu Musetescu, Gabriel Oprea si Mircea Ursache, prin functiile pe care le-au ocupat, ar fi facilitat preluarea ilegala de catre Omar Hayssam a unor societati scoase la privatizare. Hayssam ar fi incercat sa scape de problemele din justitie folosindu-se de relatiile sale cu politicieni importanti din PSD: "In vederea rezolvarii problemelor pe care Omar le avea cu autoritatile romane, acesta, Omar, s-a intalnit in cursul lunii martie, inainte de plecarea mea in Irak, cu Viorel Hrebenciuc, de mai multe ori. O data l-am dus chiar eu pe Omar acasa la Hrebenciuc, la o vila a acestuia, situata in apropierea Cazinoului Victoria, la circa 2-3 minute de mers cu masina de Cazinoul Victoria. Eu nu am asistat la discutii, am asteptat in masina. Cu alta ocazie, l-am dus pe Omar la intalnire cu Hrebenciuc in fata unui restaurant din spatele PD, dar nici de data asta nu am asistat la discutiile lor. Dupa intalnirea de la restaurant, Omar s-a intors suparat si mi-a spus ca Hrebenciuc i-a cerut un milion de dolari SUA ca sa-i rezolve problemele judiciare cu autoritatile romane. Omar era suparat ca Hrebenciuc ii cere asa multi bani, deoarece Omar era zgarcit si se plangea cat de mult a trebuit sa munceasca ca sa faca 1 milion de dolari si acum trebuie sa-l dea gratis", declarau atunci surse judiciare citate de Curierul National.

Mohammad Munaf sustinea ca "Omar este foarte bun prieten cu tatal lui Marie Jeanne, domnul Ion, pe care l-a sponsorizat pentru campania electorala a PSD cu haine inscriptionate cu sigla PSD" si ca "avea legaturi si cu prefectul de Ilfov, si cu Gabi Oprea, presedintele PSD Ilfov", pe care i-ar fi "sponsorizat cu 600 - 700 de dolari pentru campania electorala a PSD". "Omar mi-a spus ca, daca lui i se intampla ceva, sa-l contactez pe Gabi Oprea si mi-a dat numarul de telefon al acestuia, dar mi-a spus sa nu-l notez, ci sa-l tin minte".

Curierul National mai scria atunci ca, dupa atentatele din 11 septembrie, serviciile secrete au monitorizat activitatea cetatenilor arabi care desfasurau tranzactii comerciale in Romania, astfel ca, in noaptea de 4 spre 5 noiembrie 2004, Parchetul General a declansat perchezitii in lant la sediile de firme si locuintele aflate in proprietatea sirianului si a fratilor sai. Anchetatorii au ridicat atunci o adevarata arhiva de documente false, dar si aparatura de supraveghere si interceptare a convorbirilor, arme de foc, documente si facturi contrafacute, printre care si documente cu stampile ale PSD. Conform unor surse citate de Curierul National, ancheta in cazul lui Hayssam ar fi fost stopata doua zile mai tarziu, la presiunile lui Viorel Hrebenciuc.

Presa vremii a scris si despre legaturile lui Hayssam cu Ristea Priboi (fost consilier al lui Adrian Nastase, fost deputat PSD si fost ofiter al Directiei de Informatii Externe, din anii '70), Genica Boerica (om de afaceri controversat, apropiat al guvernarii Nastase), dar si despre prezenta constanta a sirianului in delegatiile prezidentiale ale lui Ion Iliescu.

Citeste si cum a recunoscut Viorel Hrebenciuc afacerile imobiliare cu Hayssam, dupa ce jurase ca nu il cunoaste pe sirian.

  • Iliescu: Ce sa am eu legaturi? El facea parte din grupul oamenilor de afaceri

Fostul presedinte Ion Iliescu a comentat, vineri, intr-o interventie telefonica la B1 Tv, aducerea in tara a lui Omar Hayssam, spunand ca ""E foarte bine, ca justitia sa poata sa-si faca datoria. Ce sa am eu legaturi? El facea parte din grupul oamenilor de afaceri si cand erau anumite actiuni eram invitat. Fiecare raspunde faptele sale, justitia va judeca". In anul 2009, cotidianul EVZ.ro publica fotografii inedite cu Ion Iliescu si Omar Hayssam luand masa impreuna. De asemenea, EVZ amintea de un interviu publicat in 2004 in revista siriana "Faris al-Arab", in care Omar Hayssam se mandrea cu relatiile sale cu Ion Iliescu, Adrian Nastase si alti lideri PSD.

Ion Iliescu a comentat vineri si afirmatiile consilierului prezidential Iulian Chifu, spunand ca daca Omar Hayssam a avut complici, atunci acestia ar avea motive sa se teama: "Daca a avut legaturi cu careva, este posibil. Dar nu pot eu aprecia".

Interviul acordat de Hayssam in 2004 revistei siriene "Faris al-Arab" si citat de EVZ era insotit de cateva fotografii prin care acesta incerca sa arate ce relatii importante avea atat cu oficialii din Romania - presedintele Ion Iliescu, premierul Adrian Nastase, sefii celor doua Camere al parlamentului Nicolae Vacaroiu si Valer Dorneanu, cat si cu liderii statelor arabe.

Intr-una dintre fotografii era imortalizat un moment din campania electorala din 2000: Ion Iliescu, la acea vreme candidatul PSD la Presedintia Romaniei, lua masa in compania lui Omar Hayssam. Alaturi de ei: senatorul Vasile Ion, presedinte al PSD Buzau si tatal jurnalistei rapite in Irak, Marie-Jeanne Ion.