Aducerea in tara a lui Omar Hayssam este un lucru foarte bun pentru medicina, este dovada ca doctorii si-au facut datoria si ca medicina romaneasca este foarte buna, a declarat vineri, pentru Mediafax, profesorul Mircea Beuran, seful Clinicii de chirurgie 2 de la Spitalul de Urgenta Floreasca, cel care l-a operat pe sirian in urma diagnosticului de cancer la colon.

Mircea BeuranFoto: TNB

"Este dovada ca medicina romaneasca este foarte buna. Dovada ca medicii romani si-au facut meseria profesionist. Eu l-am operat pe Omar Hayssam, interventia chirurgicala fiind filmata de cei carora conducerea Administratiei Penitenciarelor le-a dat aprobare", a spus Mircea Beuran.

Presedintele Traian Basescu declara, in 8 februarie 2011, referindu-se la incidentul in care liderul PSD-ist Constantin Niculescu a fost scos pe targa din sediul DNA, ca operatia acestuia a fost facuta de un medic care l-a operat si pe Omar Hayssam de cancer, iar Omar Hayssam "e bine-mersi, sanatos, nu are nici urme de cancer, nu mai e plin de metastaze, cum era cand l-a operat unul din medicii faimosi ai patriei". El s-a referit atunci la Mircea Beuran, fost ministru PSD al Sanatatii in guvernul Adrian Nastase.

Mircea Beuran a negat ca l-a operat pe presedintele CJ Arges Constantin Nicolescu, precizand ca medicul in cauza este Serban Bradisteanu, si el implicat intr-o serie de acte medicale cu rasunet in presa, precum Adrian Nastase (unde este acuzat de favorizarea infractorului) sau Catalin Voicu.

Acum, Beuran spune ca in cazul Hayssam s-a ocupat strict de operatie, iar ingrijirile i-au fost acordate in Spitalul Penitenciar si la Institutul Oncologic. In plus, interventia chirugicala a fost filmata.

"El a fost operat de mine, dar ingrijirile i-au fost date in Spitalul Penitenciar si la Oncologie. Operatia s-a realizat in prezenta celor pe care conducerea penitenciarelor i-a lasat sa filmeze. Faptul ca este viu este dovada ca medicina romaneasca este foarte buna", a precizat vineri Beuran, citat de Mediafax.

Mircea Beuran a fost protagonistul unui rasunator scandal de plagiat, in timpul in care era ministru al Sanatatii. In septembrie 2003, o comisie de ancheta care a analizat acuzatiile de plagiat a propus Senatului Universitatii de Medicina "Carol Davila" din Bucuresti desfacerea contractului de munca al lui Mircea Beuran, stabilind ca o a doua carte coordonata de ministrul Beuran, "Ghidul de urgente n medicina interna" reproduce aproape integral volumul "Urgences en Medicine" aparut in Franta, n 1992 (sursa, Ziarul de Iasi).

In urma acestor dezvaluri, Mircea Beuran si-a dat demisia din functia de ministru al Sanatatii.

Cea care a dezvaluit ca Mircea Beuran l-a operat pe Omar Hayssam este Elena Udrea, pe atunci ministrul interimar al Turismului si al Mediului.

"Beuran l-a operat pe Hayssam in Inchisoarea Jilava si l-a vindecat de metastaza din certificatul medical", a spus Elena Udrea, subliniind apropierea dintre Hayssam si PSD care a continuat si dupa ce Ion Iliescu nu mai fost presedinte, potrivit Ziare.com.

Numele lui apare si in dezvaluirile unei foste asistente medicale despre trecutul de revolutionar al Margaretei Costea, soacra lui Mircea Geoana.

Astfel, in baza unui bilet de trimitere eliberat de aceasta asistenta, care a preferat sa-si pastreze anonimatul, Margareta Costea ar fi obtinut un certificat medical de la doctorul Mircea Beuran.

In urma acestor acte, s-a constituit ulterior dosarul de revolutionar al Margaretei Costea, cea care povestea ca in 22 decembrie, la studioul 5 al televiziunii, i-a "deschis usa domnului Ion Iliescu", cu care s-a si "conversat cateva minute" (sursa, Romania Libera)