​Victor Ponta a declarat vineri ca Romania si Siria nu au tratat de extradare, dar Monitorul Oficial il contrazice. In Monitorul Oficial nr. 411 din 2012 a fost publicata LEGEA nr. 79 din 13 iunie 2012 pentru ratificarea Tratatului privind extradarea dintre Romania si Republica Araba Siriana. Tratatul de extradare are o istorie lunga, punctata de acuzatiile aduse de presedintele Traian Basescu la adresa lui Titus Corlatean, pe atunci presedintele comisiei de politica externa din Senat, ca blocheaza aducerea lui Omar Hayssam in tara. In timpul vizitei presedintelui Siriei, Bashar al-Assad, la Bucuresti, pe 10 noiembrie 2010, a fost parafat un tratat de extradare cu Siria, care urma sa fie ratificat in Parlament.

******

UPDATE 13.07: Victor Ponta si-a asumat eroarea: Avem tratat de extradare, a fost aprobat pe 8 mai 2012

******

Presedintele Basescu a semnat la 3 februarie 2011 decretul pentru supunerea spre ratificare Parlamentului a Tratatului privind extradarea intre Romania si Republica Araba Siriana, precum si decretul pentru supunerea spre ratificare Parlamentului a Tratatului privind transferarea persoanelor condamnate.

Intr-un interviu acordat pe data de 17 noiembrie 2011 postului Radio Romania Actualitati, presedintele Basescu declara:

"Din pacate, la Comisia de politica externa din Senat, domnul Titus Corlatean considera ca situatia politica din Siria nu face fezabila avizarea acestui acord. Sigur, pot sa inteleg in toate felurile explicatia pe care o da pentru blocarea acestui acord, dar nu pot sa nu observ ca, fiind interese extraordinar de mari ale celor care guvernau cand domnul Omar Hayssam mergea cu avionul cu presedintele tarii, se pare ca este un blocaj politic. (...) Cat timp nu avem ratificat acest acord, nu putem cere Siriei sa ni-l predea pe Omar Hayssam, care dupa informatiile noastre inca este in puscarie in Siria".

Presedintele comisiei de politica externa a Senatului, Titus Corlatean, a declarat, pe data de 1 septembrie, ca la nivelul Comisiei a fost inghetata procedura de ratificare a unor acorduri cu un stat care "a recurs si recurge la actiuni de reprimare violenta a propriei populatii".

In replica la acuzatiile presedintelui Basescu, Titus Corlatean, afirma, in urma cu doi ani, citat de ziarul Adevarul, ca ele sunt motivate de faptul ca presedintelui i-ar fi teama ca el ar putea deveni numarul doi in stat.

"Traian Basescu este deranjat de posibilitatea, de riscul de a pierde un presedinte al Senatului care ii este obedient, care asculta instructiuni. Resuscitarea acestui subiect dupa cateva luni nu este o coincidenta (...) Da, ii este teama, si are si motive, ca numarul doi in stat va fi o persoana care nu se indoaie, nu se inclina".

Senatorul PSD a mai explicat ca la Comisia de Politica Externa au fost dezbatute, in doua sedinte, in mai si iunie 2010, patru acorduri dintre Siria si Romania, dintre care unul de extradare. Corlatean a mai spus atunci ca, atat senatorii de la putere, cat si cei din opozitie, au cazut de acord ca nu se impune inceperea procedurilor de ratificare, in conditiile in care comunitatea internationala a condamnat "regimul criminal" de la Damasc, impunand inclusiv sanctiuni.

Acordul de extradare a fost ratificat in Parlament pe data de 8 mai 2012, in ziua primei sedinte de guvern a cabinetului Ponta dupa demiterea guvernului Ungureanu. Proiectul, prioritate legislativă a fostului guvern, care a fost adoptat tacit de Camera Deputaţilor, a întrunit la votul din Senat 93 de voturi "pentru", 5 voturi "împotrivă" şi 7 abţineri.

Potrivit ziarului Romania Libera, senatorul Georgică Severin (PSD) afirmat, in cadrul dezbaterilor, că ratificarea acordurilor cu Siria este inoportună deoarece Siria a devenit o ţară cu mari probleme în ceea ce priveşte respectarea drepturilor omului. „Este inoportună ratificarea acestor acorduri, deoarece toate ţările Uniunii Europene au îngheţat raporturile cu Siria", consideră parlamentarul.

La rândul său, preşedintele Comisiei pentru drepturile omului, senatorul UDMR Gyorgy Frunda, a susţinut că ratificarea acestor acorduri ar fi o greşeală din punct de vedere politic, în condiţiile în care toate ţările UE, Liga Arabă şi multe ţări din afara Uniunii boicotează sistemul din Siria. „Dacă încheiem acest acord, mâine în toate ziarele siriene va fi prezentat ca o victorie a politicii externe a conducerii actuale a Siriei, iar noi nu avem nimic de câştigat".