Administratia Prezidentiala a anuntat vineri dimineata, in jurul orei 7.30, ca Omar Hayssam a fost adus in Romania si predat Politiei pentru a fi incarcerat. Omar Hayssam, care se adapostea in Siria, este condamnat la 20 de ani inchisoare pentru terorism, el fiind considerat de justitia romana responsabil pentru rapirea ziaristilor romani in Irak. In comunicatul oficial nu se mentioneaza nimic despre o eventuala extradare, ci scrie ca "Aducerea sub autoritatea instituţiilor statului român ... este rezultatul unor activităţi complexe desfăşurate timp îndelungat de instituţiile de siguranţă naţională ale statului român".

Omar HayssamFoto: AGERPRES

In februarie 2013, seful SRI, George Maior, declara intr-un interviu pentru Digi 24 ca Omar Hayssam era inca in detentie in Siria si spunea ca acordul de extradare se va aplica indiferent de evolutiile de la Damasc, fara a da insa o data certa pentru aducerea sa in Romania. Hayssam a aparut in mai multe momente alaturi de vechii lideri PSD, printre care si Ion Iliescu (vezi aici si aici). In declaratia oficiala a Cotroceniului se arata ca "Traian Basescu multumeste institutiilor si ofiterilor implicati in aceasta ampla operatiune".

***** Actualizarile zilei

Ora 10.18: IGPR: Omar Hayssam a fost dus intr-un centru de retinere si arest preventiv al Politiei Romane pe baza celor trei mandate de executare a pedepselor cu inchisoare emise pe numele lui, pentru terorism, bancruta frauduloasa si inselaciune.

Ora 9.45: Mihai Razvan Ungureanu, fost director SIE, la B1 Tv: "Cazul Hayssam este produsul unei complicitati netulburate de aproape 20 de ani intre clasa politica si asa-zisi investitori straini, multi dintre ei cautandu-si norocul in Romania si folosindu-se de viciile si caracterul unor oameni pentru a se imbogati."

Ora 8.50: Ministrul de Interne, Radu Stroe, a declarat pentru site-ul pesurse.ro ca "Hayssam este in arestul Politiei Capitalei unde i se fac tot felul de analize medicale. In scurt timp se va lua o decizie unde va fi transferat".

*****

Declaratia de presa a purtătorului de cuvânt al președintelui României, Bogdan Oprea:

„În dimineaţa zilei de 19 iulie a.c., a fost predat Poliţiei Române domnul Omar Hayssam. Aducerea sub autoritatea instituţiilor statului român pentru a-şi ispăşi pedeapsa cu închisoarea de 20 de ani pentru acte de terorism în cazul celor trei jurnalişti români răpiţi în Irak stabilită de instanţele româneşti este rezultatul unor activităţi complexe desfăşurate timp îndelungat de instituţiile de siguranţă naţională ale statului român.

Administraţia Prezidenţială înţelege interesul presei pentru acest subiect şi dorinţa de a cunoaşte detalii legate de operaţiunea de aducere în ţară a domnului Omar Hayssam, dar subliniază faptul că detalii suplimentare nu pot fi făcute publice.

Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, mulţumeşte instituţiilor şi ofiţerilor implicaţi în această amplă operaţiune, care, timp de mai bine de 5 ani, au urmărit cu tenacitate să-l aducă în ţară pe domnul Omar Hayssam pentru ispăşirea pedepsei".

***** Cine este Omar Hayssam

Omar Hayssam este cetăţean sirian, născut în 1963. In 2007 el a fost condamnat în lipsă la 20 de ani de închisoare pentru implicare în răpirea celor trei jurnalişti români la Bagdad (eveniment petrecut in 2005).

Hayssam a reusit sa fuga din Romania dupa ce fusese eliberat din arestul preventiv din motive medicale la solicitarea Parchetului. Plecarea din Romania, cu un vapor care transporta miei, a determinat demisiile şefilor serviciilor de informaţii şi a procurorului general.

Mai multi medici i-au stabilit si ulterior confirmat diagnostic de cancer lui Hayssam. Procurorul Ciprian Nastasiu este cel care a cerut eliberarea din arest pe motive medicale a lui Hayssam. Nastasiu a spus ulterior ca a actionat la cererea prim-adjunctului procurorului general al Romaniei, Marcel Sampetru, care i-ar pus la dispozitie masina sa de serviciu sa se deplaseze la instanta, potrivit Romania Libera.

Pentru ca nu l-au monitorizat dupa eliberare, presedintele Traian Basescu a cerut demisia tuturor sefilor institutiilor care trebuiau sa-l monitorizeze. Atunci si-au dat demisia Ilie Botos, procuror general, Radu Timofte, sef SRI, Gheorghe Fulga, seful SIE.

Hayssam a aparut in mai multe momente alaturi de vechii lideri PSD, printre care si Ion Iliescu (vezi aici si aici). El era unul dintre sponsorii partidului, fiind la un pas sa candideze la alegerile din 2004, dupa cum scria presa la acea vreme.

In februarie 2013, seful SRI, George Maior, declara intr-un interviu pentru Digi 24 ca Omar Hayssam era încă în detenţie în Siria si spunea ca acordul de extrădare se va aplica indiferent de evoluţiile de la Damasc, fara a da insa o data certa pentru aducerea sa in Romania.