Negocierile dintre directorul Societatii Nationale Inchideri Mine Valea Jiului (SNIMVJ) si minerii protestatari din Valea Jiului au esuat, dupa ce ortacii nu au acceptat solutia propusa de Petre Dragoescu, in timp ce numarul celor care nu au mai iesit din subteran, de la 3 mine, a ajuns la circa 550, transmite Mediafax.

Liderul sindicatului "Huila", Domokos Laszlo, a declarat, joi seara, ca directorul Societatii Nationale Inchideri Mine Valea Jiului, Petre Dragoescu, a discutat cu minerii de la Paroseni, blocati in subteran, prezentandu-le solutia de luare in custodie a carbunelui, insa ortacii au refuzat-o.

Potrivit sursei citate, minerii au cerut semnarea unui contract ferm in privinta cantitatii si a pretului carbunelui care urmeaza sa fie livrat.

Totodata, minerii au cerut in continuare ca premierul Victor Ponta si ministrul Economiei, Varujan Vosganian, sa vina in Valea Jiului, la discutii, pentru a se asigura ca acestia cunosc problemele pe care le au ortacii.

Intre timp, minerii din schimbul doi de la Mina Paroseni s-au solidarizat cu colegii lor din primul schimb si nu au mai iesit la suprafata. Totodata, protestului s-au alaturat si mineri de la minele Petrila si Uricani, numarul total al ortacilor blocati ajungand la circa 550, din care peste 300 la Paroseni. De asemenea, minerii din schimbul trei de la Mina Paroseni au anuntat ca intentioneaza si ei sa se blocheze in subteran.

Pe de alta parte, personalul de la suprafata - angajatii din birouri si de la ateliere - au ramas la locurile de munca dupa terminarea programului, in semn de solidaritate cu minerii blocati in subteran.

Potrivit lui Domokos Laszlo, ortacii vor primi, la ora 21.00, hrana rece.

Aproximativ 200 de mineri din schimbul unu de la Mina Paroseni, sucursala a Societatii Nationale Inchideri Mine Valea Jiului (SNIMVJ), au refuzat, joi, dupa terminarea programului de lucru, sa iasa din subteran, nemultumiti ca reprezentantii Complexului Energetic Hunedoara (CEH) nu le preiau carbunele.

Directorul Petre Dragoescu a participat, joi dimineata, la o discutie la Termocentrala Mintia, cu directorul general al Complexului Energetic Hunedoara (CEH), Daniel Andronache, pentru a gasi solutii si a stabili impreuna modul prin care carbunele din Valea Jiului sa fie preluat.

In urma discutiei, directorul CEH, Daniel Andronache, declara pentru Mediafax ca a oferit o solutie minerilor, despre care crede ca va detensiona situatia.

"Pentru a debloca toata situatia, luam toata marfa (huila - n.r.) in custodie, pana isi stabileste pretul (SNIMVJ - n.r). Din punctul meu de vedere, li se ia toata cantitatea. Vom face proces-verbal de predare-primire si demaram livrarile. Conducerea CEH vrea sa incheie cu SNIMVJ un contract-cadru. Acesta nu va cuprinde nici cantitatea de carbune pe care o vom prelua de la minele neviabile (Petrila, Paroseni si Uricani - n.r.) si nici pretul gigacaloriei", spunea Daniel Andronache.

Potrivit sursei citate, cantitatea de carbune si pretul vor fi stabilite prin acte aditionale in functie de necesitatile CEH.

Minerii au cerut ca ministrul Economiei, Varujan Vosganian, si premierul Victor Ponta sa vina in Valea Jiului sa discute cu ei, pentru a se asigura ca acestia sunt corect informati despre problemele lor.

In ceea ce priveste solutia care le-a fost prezentata, ei spuneau ca aceasta "nu este agreata, fiindca preluarea carbunelui in custodie nu inseamna livrare si vanzare, ci doar o amortire a situatiei".

Liderul sindicatului "Huila", Domokos Laszlo, declara ca cei 202 ortaci de la Mina Paroseni, care au lucrat in schimbul unu, nu au mai iesit din subteran dupa terminarea programului nemultumiti ca, de la inceputul acestei saptamani, Complexul Energetic Hunedoara - singura piata de desfacere pentru carbunele din Valea Jiului - nu le-a mai preluat huila.

Consiliul de Administratie al CEH s-a intrunit, miercuri, la Bucuresti pentru a discuta problema livrarii carbunelui de la SNIMVJ si a decis ca directorul general al CEH, Daniel Andronache, trebuie sa stabileasca daca are nevoie de acest carbune si pretul cu care il cumpara, astfel incat situatia economica a complexului sa nu fie afectata.

Societatea Nationala Inchideri Mine Valea Jiului (SNIMVJ) are in componenta trei unitati miniere - Petrila, Paroseni si Uricani, huila extrasa de la aceste mine avand un singur cumparator - Complexul Energetic Hunedoara.

Reprezentantii CEH afirma ca nu pot prelua carbune din Valea Jiului fiindca depozitele de la termocentralele Mintia si Paroseni sunt pline, iar energia electrica produsa de complex nu se vinde in aceasta perioada a anului, fiind scumpa.

La sfarsitul anului 2012, Termocentrala Mintia, parte a CEH, a facut un import de 455.000 de tone de carbune despre care un audit, solicitat de directorul complexului, Daniel Andronache, releva ca nu era oportun.