Comisia Europeana va prezenta saptamana viitoare o serie de masuri destinate sa "imbunatateasca eficienta apararii europene", insistand in special asupra necesitatii de a intari capacitatile comune de aparare, scrie AFP.

Aceste propuneri vor viza atat politica industriala cat si piata interna sau cercetarea, potrivit ordinii de zi a Comisiei.

Industria europeana de aparare are circa 400.000 de angajati si o cifra de afaceri de aproximativ 90 de miliarde de euro in 2010, potrivit executivului european.

Dar sectorul este afectat de constrangeri bugetare si de fragmentarea pietei europene iar Comisia considera ca este nevoie de actiuni pentru a mentine pe linia de plutire capacitatile industriale si tehnologice europene.

"Am ajuns la capatul competentelor Comisiei pentru a face o propunere" in vederea summitului european din decembrie, unde apararea va fi un punct principal, a declarat joi comisarul insarcinat cu piata interne, Michel Barnier, care va prezenta miercurea viitoare aceste propuneri, impreuna cu comisarul insarcinat cu Industria, Antonio Tajani.

"Suntem pregatiti sa analizam capacitatile pentru a identifica domeniile unde Europa ar putea sa dezvolta capacitati proprii" in materie de aparare, a subliniat Barnier, evidentiind "capacitatile duale", atat militare cat si civile.

"Spre exemplu, de ce Europa nu ar avea un sistem de drone, pentru a evita sa le cumparam din exterior?", s-a intrebat el, evocand si alte exemple, precum cyber-securitatea si supravegherea maritima.

Una dintre lectiile afacerii de spionaj american este ca "trebuie sa fim autonomi in materie de instrumente strategice" la nivel european", a apreciat comisarul european.

Punerea in comun a capacitatilor militare se justifica atat prin faptul ca bugetele nationale sunt in scadere cat si prin cel ca Europa nu mai este o prioritate pentru Statele Unite, a pledat el.

"Apararea europeana nu se poate rezuma la o cooperare franco-britanica", a notat Barnier.