Peste 200 de mineri de la Exploatarea Huilei Paroseni au anuntat joi dimineata ca nu vor mai iesi din subteran la finalul schimbului intai, nemultumiti de faptul ca termocentralele din cadrul Complexului Energetic Hunedoara (CEH) nu mai preiau carbunele produs de Societatea Nationala de Inchideri Mine Valea Jiului (SNIMVJ), scrie Agerpres.

"Am fost mandatat de colegii mei sa transmit faptul ca nu vor mai iesi din subteran, dupa ora 12,00, doar daca vor primi asigurari certe, in forma unui contract scris, ca huila produsa la mina Paroseni va fi preluata ritmic de Complexul Energetic Hunedoara. Oamenii doresc sa aiba aceasta garantie ferma de preluare a carbunelui", a declarat presedintele Sindicatului Huila, Laszlo Domokos.

Potrivit liderului sindical, abatajul de extractie a carbunelui de la mina Paroseni a fost oprit de miercuri, iar minerii executa doar lucrari de asigurare a perimetrelor din subteran, necesare pentru siguranta exploatarii.

Decizia a fost luata dupa ce termocentrala Paroseni a incetat sa mai preia carbunele de la Paroseni, la inceputul saptamanii, iar depozitul de 1.800 de tone al exploatarii de huila Paroseni s-a umplut cu productia realizata de luni pana miercuri.

"Planul de productie pe luna iulie a fost realizat la mina Paroseni in proportie de 40% si suntem trecuti de jumatatea lunii. Cu realizari sub 40 de procente se afla si minele Petrila si Uricani. Exista riscul sa nu putem recupera productia nerealizata in luna iulie, ceea ce va afecta salariile", a avertizat liderul sindical.

Potrivit acestuia, fondul de salarii se asigura din productia vanduta si din subventia primita pe gigacaloria de carbune livrat termocentralelor.

Presedintele Sindicatului Huila a mai spus ca situatia poate fi deblocata doar printr-o decizie a conducerii CEH Hunedoara.

Exploatarea Huilei Paroseni face parte din Societatea Nationala de Inchideri Mine Valea Jiului in care mai sunt incluse minele Paroseni si Uricani, toate fiind cuprinse in programul de inchidere a minelor neviabile ce a fost convenit cu Comisia Europeana pana in anul 2018. In cadrul SNIMVJ lucreaza peste 2.400 de mineri.