Victor Ponta a declarat joi, referitor la propunerea PSD pentru o initiativa legslativa care sa permita interceptarea cartelelor telefonice pre-platite, anuntata intr-un interviu HotNews.ro de Sebastian Ghita, ca exista o decizie luata de Consilul de Securitate si Aparare a Tarii in luna august 2012, in urma atentatului din Bulgaria.

"In acest moment sunt peste 10 mil de cartele pre pay si nu poate fi aplicata retroactiv. Este o decizie din luna august anul trecut adoptata de CSAT. Nu doar ca o sustin, repet, este decizie CSAT, daca nu ma insel este in perioada interimatului la presedintie al lui Crin Antonescu. A fost luata aceasta decizie imediat dupa atentatul din bulgaria, in care s-au folosit cartele pre-platite," a declarat Ponta.

In conditiile in care acum avem 10 milioane de cartele, repet, mai avem de lucrat," a declarat Ponta.

Deputatul PSD Sebastian Ghita vrea sa depuna o initiativa legislativa care sa permita posibilitatea interceptarii cartelelor telefonice pre-platite de catre serviciile secrete. Concret, atunci cand o persoana va cumpara o astfel de cartela, va trebuie sa prezinte codul numeric personal si, daca ulterior un judecator va decide interceptarea numarului telefonic asociat acestei cartele, serviciile secrete vor avea posibilitatea de a identifica detinatorul acestei cartele. D

Deputatul PSD, membru in Comisia comuna permanenta a Camerei Deputatilor si Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activitatii SRI, dar si cel care controleaza postul de televiziune Romania TV, se pronunta pentru implementarea unui program PRISM in Romania, care sa permita supravegherea comunicatiilor pe internet, in cazul suspiciunilor de terorism sau infractiuni economice grave, argumentand in fata criticilor ca de multe ori se invoca protejarea viatii private "dar se doreste a se apara libertatea la infractiune".

Sebastian Ghita isi argumenteaza demersul prin faptul ca aceasta zona, a cartelelor pre-platite, a ramas "neacoperita total" si este folosita pentru infractiuni economice. In plus, exista riscul de utilizare a acestor cartele in activitati legate de terorism.