Interviu HotNews.ro: Sebastian Ghita, deputat PSD -Vom depune o initiativa legislativa care sa permita interceptarea cartelelor telefonice pre-platite. Serviciile secrete trebuie sa dispuna de instrumente de tipul PRISM pentru supravegherea internetului in cazul terorismului si al infractiunilor economice

de Robert Mihailescu     HotNews.ro
Miercuri, 17 iulie 2013, 10:56 Actualitate | Esenţial


Sebastian Ghita
Foto: AGERPRES
Deputatul PSD Sebastian Ghita vrea sa depuna o initiativa legislativa care sa permita posibilitatea interceptarii cartelelor telefonice pre-platite de catre serviciile secrete. Concret, atunci cand o persoana va cumpara o astfel de cartela, va trebuie sa prezinte codul numeric personal si, daca ulterior un judecator va decide interceptarea numarului telefonic asociat acestei cartele, serviciile secrete vor avea posibilitatea de a identifica detinatorul acestei cartele. Deputatul PSD, membru in Comisia comuna permanenta a Camerei Deputatilor si Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activitatii SRI, dar si cel care controleaza postul de televiziune Romania TV, se pronunta pentru implementarea unui program PRISM in Romania, care sa permita supravegherea comunicatiilor pe internet, in cazul suspiciunilor de terorism sau infractiuni economice grave, argumentand in fata criticilor ca de multe ori se invoca protejarea viatii private "dar se doreste a se apara libertatea la infractiune".

Sebastian Ghita isi argumenteaza demersul prin faptul ca aceasta zona, a cartelelor pre-platite, a ramas "neacoperita total" si este folosita pentru infractiuni economice. In plus, exista riscul de utilizare a acestor cartele in activitati legate de terorism.

Iata mai jos declaratii facute de Sebastian Ghita, intr-un interviu acordat marti HotNews.ro, in care vorbeste despre cyber-securitate, interceptarea cartelelor pre-platite, posibilitatea ca serviciile secrete sa infiinteze firme sub acoperire, achizitii publice sau despre relatia personala cu premierul Victor Ponta.

Sebastian Ghita: Exista o discutie si la nivelul Comisiei SRI, acum, si a parlamentarilor impreuna cu guvernul care vizeaza modul in care aceasta zona, ramasa neacoperita total, suntem in imposibilitatea de a avea un mod gestionat prin lege in care sa ne raportam la cartelele pre-platite, repet, exista aceasta preocupare, sa gasim o solutie.

Vrem sa gasim o solutie cu privire la modul de gestionare a cartelelor pre-platite. Nu ma refer neaparat la cartelele pre-platite care au fost cumparate pana acum, care isi pierd din valabilitate, nu mai sunt folosite si incet-incet ies din uz, dar trebuie sa generam un cadru legal prin care, in conditiile in care aceste cartele pre-platite din Romania pot fi folosite la infractiuni, ele sa poata fi luate in evidenta si sa aiba acelasi regim ca telefoanele obisnuite.

De ce? Am vazut toti ce s-a intamplat la Iasi, multe din cazurile ca cel din  Bulgaria, de infractiuni, si ma refer si la terorism, la infractiuni economice, au, din pacate, cartelele pre-platite ca instrument de a te ascunde de autoritati. Sunt cartele pre-platite care permit traficul de date, sunt cartele pre-platite care nu permit identificarea utilizatorului.

Concret, omul cand isi cumpara o cartela (...) va trebui sa prezinte dovada cu CNP, nume, prenume si adresa. Aceste date vor fi centralizate de o autoritate si, in cazul unei cereri de ascultare, operatorul trebuie sa fie capabil sa puna la dispozitie CNP-ul, numele si prenumele persoanei care a folosit o anumita cartela.

Nu este o initiativa personala, fie vom gasi o forma prin care sa convingem guvernul sa vina cu o astfel de initiativa, fie o sa depunem mai multi (parlamentari) in Parlament, ma chinui sa conving niste colegi acum si am si avut niste discutii cu cativa, in toamna vom incepe demersurile pentru chestiunea aceasta.

Reporter: A existat o cerere de afara Romaniei pentru acest demers?

S.G. De foarte multe ori folosim chestiunea aceasta cu cereri din afara ca sa facem noi ceva. Realitatea e ca eu nu vreau sa imi vad copiii rapiti pe strada si nici nu vreau sa imi vad sarind vreo bomba intr-un hotel si nici nu cred ca in numele libertatilor cetatenesti trebuie sa ne permitem luxul de a fi nesiguri, de a ne lasa expusi. E o mare gaura in chestiunea asta pentru siguranta noastra a tuturor. Nu cred ca mai trebuie sa vina de afara cineva sa ne spuna ce avem de facut. Am avut intalniri cu comisiile altor state care se ocupa de legiferare si i-am intrebat, am citit rapoarte, modul in care se legifereaza in alte tari.

Tehnologia avanseaza foarte tare si pana la urma la asta ne-am angajat in societate, nu ne-am facut deputati ca sa vrem insigne si sa ne plimbam pe acolo, prin Parlament, prin cladirea lui Nea Nicu.

Am discutat aceasta initiativa si in PSD, exista o reticenta, o frica de a te expune public ca politician cu o astfel de initiativa, dar sa fii politician nu inseamna sa fugi de raspundere ca sa nu ti se poata reprosa nimic, la sfarsit trebuie sa le spui oamenilor, am facut asta, mi-am asumat asta, in asta cred, si eu cred ca prin experienta capatata in industria IT, in apropiere de lumea informaticii, lumea comunicatiilor, cyberworld sau societatea informationala pot sa imi asum rolul de a fi membru al unei echipe care impinge astfel de lucruri.

Legislatia noastra e veche, tehnologia a avansat foarte mult, eu am 34 de ani si in curand doi copii, acum am doar unul. Ma gandesc cu groaza ca se poate intampla ceva rau. Nu stiu cum vom reactiona toti. Daca acum nu facem ce trebuie, atunci ne vom da toti pumni.

Noi, ca politicieni, in loc sa iesim public si sa explicam ca de fapt nu vrem sa va inregistram, sa va ascultam de nebuni, degeaba, oricand, ci doar in cazul in care se constata ca in anumite infractiuni gen terorism, zonele evaziunii fiscale groaznice, a crimei organizate, se folosesc astfel de metode de a te ascunde de autoritati, atunci operatorul sa poata sa spune la mine Popescu a cumparat cartela.

In ceea ce priveste politica pe cyber-securitate, lucrurile vor capata amploare si va deveni mai importanta discutia despre ce informatii luam din spatiul oarecum public, respectiv Facebook, Google, alte date luate de pe alte site-uri, social media, despre cetatenii din Romania si cei din afara care vizeaza Romania, decat despre ce se intampla cu cartelele sau cu telefoanele sau cu ascultarile.

Sa stiti ca astazi informatia aflata pe net este de multe ori mult mai valoroasa decat o convorbire telefonica. Cercul relational, prieteniile, tipul de mesaje, poti mult mai repede sa-ti dai seama de pornirile idioate, de terorism, de atentator, de om nebun ale unui individ de pe Facebook sau din felul in care se exprima pe bloguri, cum pune comentarii la articole din ziare, decat dintr-o convorbire pe care o are cu prietena. Si atunci, cred ca s-au facut eforturi si Romania va trebui sa faca eforturi uriase acum, sa faca rapid pasul spre update-ul tehnologic pentru a putea foarte repede sa prinda astfel de informatii si sa le si utilizeze. O informatie, degeaba o prinzi, daca nu o poti si utiliza.

Reporter: Inteleg ca ati putea avea in vedere un program PRISM pentru Romania?

S.G.: Da, cred foarte tare ca serviciile romanesti ar trebui, fie in relatie cu ceilalti parteneri de afara, fie ele direct, sa isi construiasca astfel de instrumente. Daca nu si-au si construit. Oricum, un mandat de la un judecator, pentru ca fara un mandat de la un judecator nu se poate vorbi de nimic, contine astazi posibilitatea ca un cetatean sa aiba interceptate toate mijloacele de comunicatie electronice, aici referindu-ne si la ceea ce a facut in trecut, pe retele de socializare, pe internet, si credeti-ma log-urile, history-urile, iti arata totul, ce face acum si ce face pe perioada mandatului.

De urgenta trebuie sa se gandeasca si trebuie sa le alocam resurse financiare astfel incat (serviciile secrete n.r.) sa fie capabile sa culeaga aceste informatii.

Degeaba ne vom certa cu ei la televizor si ii vom acuza daca azi nu le dam resurse si nu-i ajutam, pana la urma e tara noastra, e viata noastra, daca nu ne hotaram sa plecam de aici si sa stam in Germania si sa credem ca ne apara serviciile de acolo si ca societatea de acolo e mai organizata, atunci trebui sa o organizam pe cea de aici. Repede. Oamenii mai in varsta, conducatorii mai in varsta, politicienii mai in varsta uneori nu inteleg deloc despre ce e vorba si alteori inteleg asa in mare, inteleg ca e ceva complicat...

Reporter: In afara au aparut reactii foarte critice la astfel de initiative.

S.G. De la pseudogrijulii fata de societate. In cine sa am mai multa incredere? Intr-unul de la servicii, care, vezi Doamne, ar abuza de informatia asta, sau intr-un nebun care vrea sa arunce cu o bomba pe care a gasit-o el pe la el prin sat un campus universitar in aer? Va zic eu de acum, o sa avem mai multa incredere in cei de la servicii, asta e realitatea pe tot globul si trebuie sa ne obisnuim cu ea.

Reporter:Se va redeschide dezbaterea legata de statul politienesc care se construieste in Romania, acuzat de membrii unor partide?

S.G. Nu am observat o preocupare mai mare intr-un partid sau altul, in toate partidele sunt acest preocupari si vizeaza in general componenta care, vezi Doamne serviciile, intra in zona de coruptie sau in zona de infractionalitate economica. Trebuie sa se obisnuiasca si cei din partide ca organizatiile lor nu sunt o adunatura a escrocilor si a coruptilor de pretutindeni ci trebuie sa-si puna munca in slujba societatii..

Reporter: Si in ceea ce priveste acuzatiile de intruziune in viata privata?

S.G.: Discursul se suprapune si e pervers de multe ori. Se foloseste viata intima dar se doreste a se apara libertatea la infractiune. Viata intima, da, trebuie protejata, capacitatea de a face rau societatii nu trebuie protejata si nu cred ca se va gasi un politician sa faca rele contra libertatilor omului dar nici nu cred ca mai trebuie sa stam cu mainile in san sa toleram atatea rele in numele libertatii si drepturilor omului.

Maine veti vedea ca retelele de prostitutie se muta din discoteca din Mizil pe Facebook, de fapt s-au mutat deja, stiti bine. Romancele de 15 ani o sa fie racolate de pe Facebook si proxenetii nu vor mai sta in Romania, vor sta in Palma de Mallorca, si trebuie sa fim in stare sa blocam lucrul asta, altfel o sa fim carne de tun. In Romania, astazi, cel mai mare bun pe care il avem e siguranta noastra. Nooua nu ni se rapesc copiii, nu ni se impusca politicieni sau oameni de afaceri ca in Bulgaria, nu te santajeaza la colt de strada cine stie ce gainari, nu se intampla nimic din toate astea.

Reporter: Sunteti membru Comisia comuna permanenta a Camerei Deputatilor si Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activitatii SRI. Legile securitatii nationale vor fi aprobate inainte sau dupa modificarea Constitutiei?

S.G. Au existat discutii in comisii cu privire la discutarea rapoartelor - in cazul nostru, ale SRI, si au existat discutii cu privire la elaborarea unui nou pachet legislativ. Astazi (n.r. marti) asteptam o opinie a presedintelui Comisiei, dl Georgian Pop, care sa ne aduca mai multe informatii vizavi de raportarea la noua constitutie. Facem legile sigurantei in conditiile vechii constitutii, cu CSAT, cu un anumit tip de organizare, sau le facem definind beneficiarii si nevoile informationale?

Sunt multe voci care spun ca daca tot facem un lucru, sa-l facem ca lumea. Nu am facut pe vechea constitutie legile sigurantei nationale si le facem acum cu un an inainte de a face noua constitutie? Si eu tind sa cred ca mai bine masuram de zece ori si sa  facem o data ceva decat sa facem in fiecare an noi legi ale sigurantei, care sunt foarte importante.

Reporter: Acecste legi vor include si posibilitatea ca servciile secrete sa infiinteze firme sub acoperire?

S.G. M-am uitat asa, amuzat, la dezbaterea publica cu firmele infiintate sub acoperire, din ce cunosc eu cadrul legislativ, si l-am studiat bine, nu exista posibilitatea serviciilor de informatii din Romania sa infiinteze firme sub acoperire. Nu exista aceasta notiune in lege, nici nu cred ca pot prezenta Parlamentului cereri de astfel de resurse, ar fi o distorsionare majora a pietei si nu as incuraja infintarea de catre serviciile de informatii a unor firme sub acoperire. Cred ca sunt 'n'mijloace pentru a se actiona in afara tarii si in tara pentru a se aduna informatii si nu cred ca notiunea de firma sub acoperire are sens, nu cred ca poate exista intr-o societate democratica si intr-o societate care are definit conceptul de economie de piata. Nu au ce sa caute serviciile in infiintarea unor societati sub acoperire.

Reporter: Daca tot vorbim de initiative legislative, aveti in vedere si modificarea legii care a majorat pragul pentru achizitiile publice?

Am lucrat destul de mult, fac 17 ani de munca in aceasta chestie, achizitii publice, bugetele statului, si consider ca o flexibilizare si o crestere a pragurilor de la care se pot face achizitii directe este utila. Cu toate astea, legea prevede foarte clar felul in care se poate face acest lucru, tot trebuie sa ai trei oferte din piata. Sigur ca multi am putea suspecta ca ele se aranjeaza, ca cerem trei oferte cui credem noi si castiga cine trebuie. Dar lucrul asta este o infractiune. Curtea de Conturi, directiile fiscale, alte autoritati ale statului pot prinde oricand un primar care masluieste la 30.000 de euro o achizitie publica. Trebuie sa le dam si primarilor, directorilor de companii, prezumtia de buna credinta, trebuie sa-i si - nu sensibilizam, si nici motivam, dar sa-i responsabilizam. Noi ti-am dat 100.000 de euro pe mana sa zugravesti, varuiesti, sa angajezi un constructor, tu ai grija sa o faci bine, pentru ca vine milita.

Reporter: Premierul Ponta parea nemultumit de modificarile operate in Parlament.

S.G. Cred ca nu acolo a fost nemultumirea, vizavi de pragurile acestea, ci nemultumire a fost la faptul ca acele companii, Romgaz, Transgaz, Electrica, care inca au capital majoritar de stat, ar putea sa se sustraga legii achizitiilor publice. Din cum il stiu eu pe domnul prim ministru Ponta, nu va permite asa ceva. Toate companiile vor aplica OUG 34.

Reporter: Si pentru ca am amintit de premierul Ponta, o parte a presei a speculat rececnt ca exista o 'racire' a relatiilor.

S.G. Nu am vazut (relatarile din presa, n.r.), relatiile sunt acelasi, evident, primul ministru Ponta nu mai are timpul, rabdarea si posibiltiatea sa se raporteze la vechile relatii la fel cum se raporta pana acum. Asa ca in mod evident are alte responsabilitati in societate, si eu m-as bucura sa-si vada de ele, nu sa stea toata ziua la bere cu prietenii sau la distractii, Asa ca mi-as dori foarte mult sa reuseasca tot ce si-a propus. Si ecihpa lui, din care fac si eu parte, eu mi-as dori sa reuseasca cat mai multe, nu m-ar deranja absolut deloc o racire a relatiilor, sper ca timpul pe care nu-l mai aloca prietenilor si familiei si distractiei sa-l aloce cat mai bine treburilor guvernamentale. Cel putin chestiunea vizitelor externe si relatiilor externe si dezghetarea lor suntem toti mandri si incantati, nu credeam vreodata ca in sase luni de zile dl prim ministru va putea sa alerge atat de tare si de mult si sa si obtina atatea vizite importante la nivel inalt.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


Comentarii alese de moderator

 • Se poate trece simplu peste aceasta limitare (Miercuri, 17 iulie 2013, 12:55)
  lucianst [hotnews.ro]

  Pentru a scapa de identificare se procedeaza astfel:

  - se gaseste un om al strazii cu buletin (sunt destui)
  - i se dau bani pentru a cumpara 5 cartele pe numele lui, recompensand-ul cu 10 lei

  Cel care il plateste este bineinteles un interpus, astfel acel om nici macar nu poate fi un martor relevant ulterior.

  Aceasta ar fi metoda evidenta de a nu fi identificat proprietarul de drept al SIM-ului.

  Pe langa aceasta, dpdv tehnic exista multe metode de a nu fi posibila interceptarea, chiar daca se cunoaste proprietarul SIM-ului. Una dintre ele este utilizarea convorbirilor prin internet, encriptate.

  Cu alte cuvinte aceasta lege cred ca ar putea duce la prinderea imbecililor care isi vor cumpara cartele pe numele propriu. Acesti imbecili nu cred ca reprezinta un pericol real.

13553 vizualizari

 • +31 (41 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 17 iulie 2013, 11:03)

  [anonim]

  • +24 (32 voturi)    
   Chiar asa (Miercuri, 17 iulie 2013, 11:58)

   Free_t [utilizator] i-a raspuns lui

   Motivatia lui legata de stoparea terorismului in Romania mi se pare putin absurda. Daca e pana acolo, de cate acte de terorism a avut parte tara asta pana acuma?
   Nu stiu de ce eu vad mai degraba inca un contract pe care dl. Ghita il doreste pentru Asesoft (companie care pare abonata la contracte cu statul pentru milioane de euro). Ca sa nu zic ca daca ajunge sa se implementeze asa ceva, si Asesoft va fi cea care va obtine proiectul, acelasi domn Ghita (si probabil tot PSD-ul) va beneficia de o cantitate imensa de informatii despre oricine si orice in tara asta.
   Daca in schimb solutia va fi implementata doar la nivel de provideri de internet si telefonie mobila, atunci lucrurile ar parea mai ok, atat timp cat aceste informatii se elibereaza doar in situatiile adecvate. Din pacate nu cred ca acesta este cazul.
   Motivatia lui "anti-terorism" ar insemna interceptarea si analizarea apelurilor telefonice si a traficului pe internet cu mult inaintea obtinerii unui mandat. Asta inseamna ca informatiile ar trebui sa ajunga la serviciile secrete aproape instant, ceea ce inseamna ca providerii de internet si telefonie mobila ar trebui sa dea liber la folosirea acestor date. Daca centralizarea datelor se face chiar de compania dl-ui Ghita, este clar prin mana cui vor trece toate aceste informatii.
   Sper totusi sa nu fie cazul de asa ceva, si in caz ca se va aplica proiectul, sa fie atribuit unei companii IT care nu are treaba cu politica.
   • +7 (9 voturi)    
    mda (Miercuri, 17 iulie 2013, 12:46)

    o8561 [utilizator] i-a raspuns lui Free_t

    Internetul este monitorizat de sts si sri.
    Au deja echipamente cred ca la marea majoritate
    a providerilor.
    • +2 (8 voturi)    
     fugi dle d'acilea (Miercuri, 17 iulie 2013, 13:33)

     nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui o8561

     matale il crezi pe snowden, sau pe ghitza ?

     noi...hm, ioropenii nu face d'astea. numai nemernicanii aia care's tot raul lumii !
   • +13 (21 voturi)    
    tipic romanesc (Miercuri, 17 iulie 2013, 12:57)

    nbo [utilizator] i-a raspuns lui Free_t

    In SUA e mare scandal din cauza instrumentelor de spionaj de tip PRISM, la noi incearca sa se introduca asa ceva. In SUA privatizarea sanatatii s-a dovedit un esec din punctul de vedere al bolnavului, la noi spre asa ceva tinde reforma sanatati. In SUA gazele de sist au facut praf mediul, la noi se dau aprobari ca sa se inceapa exploatarea.
    • -1 (1 vot)    
     Păi ce. (Miercuri, 17 iulie 2013, 23:21)

     Non.e [utilizator] i-a raspuns lui nbo

     Noi suntem așa deștepți ,ca să trecem peste lucrurile, nașpa care le dau frisoane, acum, altora?
     Nu se poate. Dacă la noi iese bine?
     Ne vor reforma, privatiza, otrăvi până va ieși totul bine și nu vor mai avea pe cine să urm./ascult../,pipăi.
    • -1 (3 voturi)    
     hahaha (Joi, 18 iulie 2013, 7:42)

     nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui nbo

     aia cu mediul...praf e tare.
     afala de la mine ca mai mult ..praf e in ro.:)

     au si ei aurolacii lor, vezi occupy wall street.
     aia sunt mai poluanti decat gazul de shist.

     gazul de shtist american, lichefiat, adus peste atolantic, vine mai ieftin deca prin gazoductul gazprom.

     apaopo, in sua, nimeni nu poate veni pe proprietatea ta sa puna o sonda.
     iar teren in proprietatea statului american, e din ce in ce mai putin, prin munti, parcuri nationale.
     proprietarii accepta pentru ca, pana si riveranii primesc dividentde.
     gazul din subsol este al proprietarului.

     noi am ramas cu bogatiile tzarii, proprietatea ..boborului, de la dej incoace.
     asa ajunge omv sa scoata petrol din subsolul unor proprietati private si statul ia redeventa.
   • +6 (12 voturi)    
    Doamne fereste! (Miercuri, 17 iulie 2013, 13:48)

    hot news [utilizator] i-a raspuns lui Free_t

    Sa nu mai zici "cate acte de terorism au fost pina acum la noi?"!!!
    Evident ca baietii destepti, daca vor vedea ca lumea are reticente fata de astfle de sisteme de supraveghre totala, vor organiza rapid 2-3 "incidente" ca la Madrid sau londra, dupa care vor fi RUGATI sa inceapa cat mai curind monitorizarea!
    Precum se vede clar din articol, Ghita a pus accent pe latura PREVENITIVA, adica sa asculte pe toti, tot timpul, nu abia DUPA ce s-a emis un ordin judecatoresc!
    Ghinionul nostru este ca acum, cu comunicatiile digutale, supravgherea totala este POSBILA, sepre deosebire de situatia de dinainte de 1989.
    Daca un securist spune ca asculatu multe convorbiri, dar nici vorba sa le inregistreze pe toate, pt ca nu existau decat 50 de magnetofoane pe judet, il cred sau nu! Ins aun fost disident mi-a povestit ca si-a cerut dosarul de la Securitate si a vazut ca din peste 20 de scrisori interceptate, doar trei erau erau xeroxate, majoritatea fusesera COPIATE DE MANA! Tehnica a evoluta foarte mult intre timp ...
   • +1 (1 vot)    
    Daca este chiar atat de curios (Joi, 18 iulie 2013, 11:43)

    banateanul. [utilizator] i-a raspuns lui Free_t

    sa-si faca rost de un aparat care o intercepteaza pe D-na Sebastian ! Poate va afla multe lucruri interesante.
  • +9 (11 voturi)    
   ce e romanesc, nu piere (Miercuri, 17 iulie 2013, 13:37)

   nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui

   dar nici nume bun nu are...

   secoritatatea n'a murit. s'a raspandit in toate cele.

   iar ghitza se crede big brozar. :))
   pai, vor fi achizitionate prin asesoftu lui.
   iar la oteveul sau vor fi explicate foloasele, pe indelete, de ...americanca dobroteasca si erulul striblea.
   ciuntacu va face o analiza in doi cu dottore.
   pentru lamurirea bazei juridice.

   e bine ca avem...cadre tinere. :)
 • +19 (31 voturi)    
  Sictir (Miercuri, 17 iulie 2013, 11:08)

  SKBjull [utilizator]

  De asta apreciam Romania, era una din ultimele tari europene unde iti luai cartela pre-paid fara sa prezinti vreun act.

  Nu trebuie voi sa stiti tot, voi trebuie sa prindeti infractorii fara sa ne spionati pe toti.
  • +1 (3 voturi)    
   Nici in UK nu prezinti acte... (Miercuri, 17 iulie 2013, 19:23)

   bgd [utilizator] i-a raspuns lui SKBjull

   Pot sa te intercepteze cat vor ei, dar pana nu te localizeaza si te fotografiaza ca sa te indentifice, n-au ce face.
   Asculta conversatii intre anonimi...
   • 0 (0 voturi)    
    esti pe langa (Joi, 18 iulie 2013, 17:02)

    macacaculcenusiu [utilizator] i-a raspuns lui bgd

    Parca facebook sau alte retele de socializare , google,internetul in general nu stiu cum arati din poze postate,pe unde umbli,ce prieteni ai ,cu ce te ocupi , toate astea au un pret : sfarsitul intimitatii personale >S_ar putea ca fiecare internaut sa aiba cate o fisa personala cu toate datele de logare cu adrese ,poze etc .. asa ca daca vreti sa schimbati ceva candva,numai va intrigati pe forumuri ,comenturi ci sa ne capatam tara inapoi ca e a noastra a tuturor nu a catorva parveniti care doar se scimba unii pe altii o data la 4 ani de ochii lumii
    • +1 (1 vot)    
     :) (Joi, 18 iulie 2013, 17:18)

     bgd [utilizator] i-a raspuns lui macacaculcenusiu

     Asta daca folosesti facebook, postezi poze, etc.

     Eu unul nu am facebook, nu am nici o poza pe internet, nu postez pe unde umblu, nu am prieteni virtuali.
     Cu ce ma ocup, da....asta se poate vedea, insa e in interesul meu sa se vada.

     Daca vrei intimitate, trebuie sa stii sa folosesti internetul...altfel, n-ai cum.
 • +19 (29 voturi)    
  NU! (Miercuri, 17 iulie 2013, 11:22)

  mihai331 [utilizator]

  Inca un pas spre big brother.
  In numele protectiei impotriva unei amenintari fictive ajungem sclavi in propriul stat. E un fenomen la scara globala si se pare ca noi mergem in rand cu statele dezvoltate in privinta asta.
 • +10 (18 voturi)    
  Din categoria idei nastrusnice (Miercuri, 17 iulie 2013, 11:24)

  benicio [utilizator]

  Na, toata lumea vrea sa se implice tinerii in politica. Avem inca o dovada ca asta nu e intotdeauna suficient. Unii tineri mai au si idei ce bubuie de "stralucire".
 • +17 (25 voturi)    
  iar pretexte ieftine (Miercuri, 17 iulie 2013, 11:40)

  gigi1 [utilizator]

  De parca asa zisii teroristi daca or exista pe teroritoriul Romaniei o sa mearga cu actele lor si nu unele false sa isi ia cartela sau nu o sa fure un telefon.

  Pretextul asta cu teroristii devine obositor si insultator pentru inteligenta oamenilor.

  Cu totii stim ca informatia inseamna putere si toate entitatile economice care conduc indirect guvernele vor si mai multa putere, asta e motivul real, pacat ca oamenii sunt prea prinsi in probleme cotidiene sa mai realizeze ce li se pregateste.
 • -13 (25 voturi)    
  Ce am de ascuns (Miercuri, 17 iulie 2013, 12:08)

  xolv [utilizator]

  Nimic. Traficantii, camatarii, insa au. Da, sunt de acord.
  • +14 (20 voturi)    
   . (Miercuri, 17 iulie 2013, 12:26)

   RockerJegos [utilizator] i-a raspuns lui xolv

   Ce faci acum si cu ce esti imbracat? Astept un update din ora in ora ... ca doar nu ai nimic de ascuns.
  • +8 (12 voturi)    
   acum nimic (Miercuri, 17 iulie 2013, 12:48)

   o8561 [utilizator] i-a raspuns lui xolv

   peste 5 ani, cineva de la putere poate declara ca o anumita parte a populatie se afla in ilegalitate
   pe un anumit criteriu ales de ei.

   Si pe baza datelor stocate acum 5 ani poate sa vina peste tine si hopa ... esti bun de plata.
  • +7 (11 voturi)    
   esti sigur? (Miercuri, 17 iulie 2013, 12:49)

   gigi1 [utilizator] i-a raspuns lui xolv

   Nu ai nimic de ascuns dar nici numele real nu ti l-ai pus la username, deci ce ai de ascuns?
 • +6 (12 voturi)    
  pai da! (Miercuri, 17 iulie 2013, 12:54)

  un dac [utilizator]

  Stie Ghita ce stie. L-ar fi infundat pe Vantu mai repede daca era in vigoarea asta cu cartela:-)

  Oare de ce nu auzim si noi, macar din greseala, de proiecte de lege care chiar sa schimbe Romania in bine?
  Cred ca ar fi foarte benefic pentru noi toti ca HN si altii sa faca o dezbatere publica despre ce proiecte de legi considera cetatenii ca fiind utile...

  Turismul e la pamant (constructii haotice, concesiuni de terenuri masurate in cm2, sute de stiluri arhitectonice odioase).
  Agricultura este sfaramata la propriu. Nu ma astept sa bage bani, dar macar sa ofere un cadru legal pentru dezvoltare, nu pentru haos. Avem foarte multe terenuri nefolosite, deci un mare avantaj pentru agricultura ecologica, spre exemplu.
  Copiii, fie ei mici, fie olimpici, sunt tratati cu dispret in Romania.
  Parcurile sunt locuri de scuipat seminte, gardienii publici injura si arunca chistoace pe jos.
  In loc de Ministerul proiectelor lui Sova nu mai bine facem Ministerul Patrimoniului?
  Ehe, e treaba multa in tara, dar noi stam sa gandim legi nastrusnice. Partea trista este ca se pot face atatea lucruri minunate cu bani putini, dar ei sunt si prosti, si hoti.
 • +6 (12 voturi)    
  Se poate trece simplu peste aceasta limitare (Miercuri, 17 iulie 2013, 12:55)

  lucianst [hotnews.ro]

  Pentru a scapa de identificare se procedeaza astfel:

  - se gaseste un om al strazii cu buletin (sunt destui)
  - i se dau bani pentru a cumpara 5 cartele pe numele lui, recompensand-ul cu 10 lei

  Cel care il plateste este bineinteles un interpus, astfel acel om nici macar nu poate fi un martor relevant ulterior.

  Aceasta ar fi metoda evidenta de a nu fi identificat proprietarul de drept al SIM-ului.

  Pe langa aceasta, dpdv tehnic exista multe metode de a nu fi posibila interceptarea, chiar daca se cunoaste proprietarul SIM-ului. Una dintre ele este utilizarea convorbirilor prin internet, encriptate.

  Cu alte cuvinte aceasta lege cred ca ar putea duce la prinderea imbecililor care isi vor cumpara cartele pe numele propriu. Acesti imbecili nu cred ca reprezinta un pericol real.
 • +6 (8 voturi)    
  prietenia cu ponta dauneaza (Miercuri, 17 iulie 2013, 14:03)

  __alex__ [utilizator]

  grav luciditatii.

  Mai bine tacea si plana asupra lui suspiciunea de prostie, decit sa vorbeasca si sa risipeasca orice dubiu.
 • +3 (5 voturi)    
  siguranta nationala?! (Miercuri, 17 iulie 2013, 14:29)

  arko [utilizator]

  Daca e sa vorbim de siguranta "noastra a tuturor", "cel mai mare bun", de care tot pomeniti in interviu dle Ghita, eu cred ca declaratiile dumneavoastra sunt o amenintare suficienta si reala la adresa ei.
 • +3 (5 voturi)    
  ...ghita mai umpla noaptea la portita... (Miercuri, 17 iulie 2013, 15:01)

  Jupanu1970 [utilizator]

  ..Bai Ghita la o asa fata... nici nu ma asteptam la un altfel de argument.
  Du-te baiete ca esti dus cu pluta. Eu propun sa ti se implanteze un chip in creierul ala lejer ca sa poata securistii sa te localizeze cind se imbata si vor sa le faci un mic iures. Ce iese din capul tau e aberant. Nici un motiv nu poate fi invocat pentru adoptarea unei masuri de talia pe dobitociei pe care o sheruiesti cu reporterul in articolul asta.
  Oameni ca tine trebuie dusi in Siberia si lasati acolo sa piara pe limba lor.
  ..La munca enoriasuleeeee !
 • +1 (3 voturi)    
  Va rog sa depuneti cerere (Miercuri, 17 iulie 2013, 15:25)

  hsl [utilizator]

  si pentru Skype ca sa va bage americanii unde meritati sa fiti.
 • +1 (3 voturi)    
  DOMNUL GHITA... (Miercuri, 17 iulie 2013, 15:29)

  father nicky [utilizator]

  ...are atatea "bube"&"pete" si atatea explicatii de dat DNA-ului, ca nu stie ce si cum sa mai faca sa le dovedeasca anchetatorilor cat de "util" poate fii el societatii! Si-o fi zis omul ca daca propune un proiect de lege, prin care sa sprijine, patriotic si dezinteresat, "serviciile", acestea, din recunostinta, il vor "curata" de "bube"&"pete"! Domnul Ghita crede ca a descoperit America! WRONG! Americanii au fost mult mai inteligenti si mai subtili si cu programul lor PRISM au interceptat, ascultat&citit vreo 600 de milioane de convorbiri si mailuri, fara sa se mai incurce sa le ceara "interceptatilor" CNP-urile! Daca din motive de securitate nationala este nevoie de o "acoperire" mai buna a retelelor de telefonie, directorii SRI si SIE ar putea avea convorbiri cu omologii lor de la CIA si NSA si in cadrul parteneriatului strategic, SUA ar puyea sa livreze Romaniei o versiune a programului PRISM! Si am rezolva astfel problema, care il framanta (si) pe domnul Ghita! In plus am avea imediat un program verificat si testat! Pentru ca in ritmul in care "lucreaza" Parlamentul Romaniei, initiativa donului Ghita, nu prea are sanse sa devina lege in legislatura asta (2012-2016)!
 • 0 (2 voturi)    
  Americanii au deschis "cutia Pandorei" (Miercuri, 17 iulie 2013, 15:54)

  AlexRmF [utilizator]

  .... odata cu inceperea programului PRISM si cum ei sunt lideri in ce priveste inovatia, toti ceilalti ii vor copia si vor speria oamenii cu pericole imaginare sau create artificial, doar sa poata sa isi spioneze la orice ora cetatenii. noi am avut parte de securitate si stim cat de daunatoare e.... acum va veni randul intregii lumi sa vada prin ce am trecut. din pacate America a dat startul unei politici daunatoare pentru rasa umana, dar sper ca odata cu modalitatile lor de contol sa evolueze si modalitatile de evitare a controlului... trebuie sa ne pastram libertatile cu orice pret, chiar daca odata cu ele vin si pericolele, pana la urma nimic in viata asta nu e garantat, si mai trebuie sa mizam si pe firea umana, nu pe re-programare totala
 • +3 (3 voturi)    
  nu zau ! (Miercuri, 17 iulie 2013, 15:57)

  Vuck [utilizator]

  De fapt initiativa este pentru ca astia ca tine care nu-s in stare sa faca afaceri decat furand Statul sa-si largeasca aria si sa spioneze economic concurentii.
 • +2 (4 voturi)    
  abuzul se lărgește (Miercuri, 17 iulie 2013, 17:45)

  jr.vastro [utilizator]

  acest individ are cultură securistică și nu este străin de abuzurile securității pe linie de telecomunicații. Un om care nu este securist, sau care nu are nici un fel de colaborări cu securitatea, ar fi făcut propunerea doar de a personaliza cartelele telefonice pre-platite, fără ca în legea ce o va iniția să fie trecut și abuzul ascultării convorbirilor telefonice, deoarece acest element este reglementat la general prin altă lege specială, dar care nu se respectă. Mai bine propunea să se restrângă abuzurile de ascultare, numai în cazuri concrete și numai cu mandatul judecătiorului. Altfel vor fi ascultate toate persoanele care folosesc cartele pre-plătite, așa cum sunt acum ascultați toți cei de la abonament Acest aspect s-a văzut în cazuri le de cercetare la comandă politică sau comandă de aiurea de către procurorii DNA , convorbiri care de regule se și falsifică după voința procurorului sau a celui care a dictat cercetarea.
  În concluzie cred că este necesară doar personalizarea cartelelor prin menționarea CNP la achiziționare, pentru a facilita identificarea excrocilor prin metoda telefonul.
 • +2 (2 voturi)    
  pai de ce nu cititi ,,printre'' rinduri (Miercuri, 17 iulie 2013, 18:31)

  kkciosuldelahamangia [utilizator]

  adica cartelele preplatite, nu pot fi urmarite si acum ?
  mai terminati cu povestile....
  eu primesc mesaje de la operatorul de telefonie mobila pt. nr. de abonament, pe nr.de cartela...
 • +3 (3 voturi)    
  Se incalca fraudulos Constitutia Romaniei (Miercuri, 17 iulie 2013, 19:39)

  tanase_v [utilizator]

  Ii reamintesc "Securistului" Ghita care vrea sa asculte pe toata lumea ca asa ceva incalca fraudulos Constitutia Romaniei:

  "Secretul corespondenţei
  ARTICOLUL 28
  Secretul scrisorilor, al telegramelor, al altor trimiteri poştale, al convorbirilor telefonice şi al celorlalte mijloace legale de comunicare este inviolabil.
  "

  Deci astfel de idei securiste ale unuia care traieste la nesfarsit Doar din contracte cu statul sunt in afara legii

  Dar de la asa persoana nu are ce sa ne mai mire....
 • +2 (2 voturi)    
  nu e de mirare (Miercuri, 17 iulie 2013, 19:52)

  john70 [utilizator]

  Astia de la PSD, ca de altfel politicienii romani in general, au o inclinatie catre cretinism. In Romania, mor sute de oameni in fiecare an in accidente rutiere (si multe alte feluri de accidente). In acte teroriste cati au murit in ultimii 20 de ani (am pus 20 ca sa nu includem mineriadele, ca dup'aia se zice ca am ceva cu PSD-ul)? Mai bine sa se ocupe, de exemplu, de drumuri, sa le faca mai sigure (bariere de netrecut, semafoare functionale, treceri de pietoni vizibile, etc.) decat sa-i manance grija de cartelele de telefon. Si de problema tziganeasca cand va ocupati?
 • -2 (2 voturi)    
  hmmm (Joi, 18 iulie 2013, 7:58)

  maryus999 [utilizator]

  chiar nu ma deranjaza daca sculta securitatea telefonul meu ... nu am nimic de ascuns ... eu zic ca oamenii obisnuiti nu sunt deranjati de treaba asta ... sunt foarte afectati infractorii si hotii de treaba asta ... si eu zic ca este un lucru bun sa fie monitorizate cartelele prepay ... tata era sa moara de la un telefon in care in imbecil i-a zis ca am facut accident si ca sunt la spital ...
 • +1 (1 vot)    
  Ghita! (Joi, 18 iulie 2013, 10:23)

  moprea19 [utilizator]

  Fa mai nene mai putine contracte cu statul, fura tu mai putin , iti ajunge cit ai luat cu japca pina acu, si te asigur ca nimeni , niciun "terorist " din mintea ta nu iti va fura copiii.

  auzi la el , " Eu am 34 de ani nu vreau sa-mi fure copiii....)

  Mai nea Ghita , laso bre mai incet cu "teroristi" ca nu e chiar asa de periculos, sau vrei sa ai capabilitatea sa mai aflii cite ceva ca doar esti si tu sarac dehh, si informatia , asa cum stii e foarte valorosa nu ?. Ete la el !
 • 0 (0 voturi)    
  actul de identitate! (Joi, 18 iulie 2013, 11:06)

  barbu007 [utilizator]

  mai întâi, trebuie să existe o evidenţă a celor care le folosesc. aşadar - actul de identitate la cumpărare. după care, ascultare plăcută!
 • +1 (1 vot)    
  Are interes pe la vreo licitatie publica (Joi, 18 iulie 2013, 12:32)

  MPS [utilizator]

  Deja s-a vazut cine este in spatele 2K, Idilis, Access Net - Sebastian Ghita - acum parlamentar - care a fost beneficiarul unei o liste lungi de licitatii guvernamentale (cu bani de la contribuabili) in special de la consiliul judetean Prahova(unde mama sa era un fucntionar cu pozitie in conducere) si apoi pe la diverse ministere si Socieatati comerciale cu capital de stat.
  Asa se explica si reclama Idilis de la RTV - pentru ca RTV este detinut de aceeasi persoana.
  In conditiile in care ei nici macar nu dau salariile la timp in aceste firme si platesc cu salariul minim/mediu pe economie , iar restul il dau la negru - nu vad cum vor reusi sa fie o firma serioasa cu serviciii cu dezvoltare durabila pe termen lung.

  Probabil in spatele acestei legi este vreo licitatie guvernamentala - la care sa participe una din firmele lui Ghitza (el sau fratele sau rudele).

  Infrastructura de transport a retelei lui Ghitza este vechea retea a lui AccessNet cu echipamente depasite moral si mai mult - cu diverse improvizatii si capusheli prin reteaua de transport date a statului roman (mai bine spus - STS -in implementarea retelei de transport pentru serviciul 112)
 • 0 (0 voturi)    
  d-am inapoi (Joi, 18 iulie 2013, 17:11)

  macacaculcenusiu [utilizator]

  in loc sa evoluam ne intoarcem inapoi in comunism ,sigur exemplu american ne este dat asa ca sa ne prosteasca , da ce sa vezi cred ca suntem mai destepti in cap decat ei care si-au construit economia prin motivarea cu terorismul prilej de a lua resursele tarilor fara aparare
 • 0 (0 voturi)    
  din culisele razboiului romano-roman (Joi, 18 iulie 2013, 17:20)

  father nicky [utilizator]

  O propunere legislativa privind colectarea si stocarea datelor necesare identificarii celor care cumpara cartele preplatite, initiata in luna decembrie 2011 de deputatul PD-L Daniel Pirpiliu, a fost respinsa pe 21 mai 2012 de catre Senat si ulterior pe 16 aprilie 2013 si de catre Camera Deputatilor, care era camera decizionala. Primul Guvern Ponta, al carui mandat a inceput pe 7 mai 2012, nu a sustinut adoptarea acestei initiative legislative. Victor Ponta a declarat astazi, 18 iulie, ca sustine intentia deputatului PSD Sebastian Ghita, care intr-un interviu catre HotNews.ro a spus ca vrea sa depuna o initiativa legislativa care sa permita identificarea celor care cumpara cartele preplatite. Ponta a mai spus ca nu doar ca sustine aceasta initiativa, ci exista si o decizie in acest sens luata de Consilul de Securitate si Aparare a Tarii (CSAT) in luna august 2012, in urma atentatului din Bulgaria.
  CONCLUZIE: Ascultatul telefoanelor (cu abonament sau cartela), pare sa fie in Romania o chestiune "colorata" politic! Daca legea este facuta de opozitie nu e buna si se respinge, dar daca-i facuta de Ghita al nostru, atunci e buna si merita promovata in regim de urgenta, evident din ratiuni de siguranta nationala!
 • 0 (0 voturi)    
  mda ... (Joi, 18 iulie 2013, 23:29)

  maryus999 [utilizator]

  partea haioasa la toti astia care au comentat pe aici este ca marea majoritate nici nu folosesc cartele prepay ... toti aveti abonamente dar va dati de ceasul mortii ca o sa fie ascultati infractorii care folosesc cartelele alea ... mai paranoicilor si daca va asculta secu telefoanele ce o sa afle ? ca vo trageti cu vecina ? sau ca va sabotati soacra ? sunt milioane de abonamente in bucuresti si vor asculta doar pe cei suspecti finca nu pot asculta chiar pe toata lumea sa-si piarda timpul cu banalitati ... eu am mai zis treaba asta cu ascultatul ii ingrozeste pe interlopi ... pe politicienii corupti si pe infractori ... pe mine ma lasa rece daca sunt ascultat finca nu am ce sa ascund ...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by