Traian Basescu a calificat "socanta" propunerea premierului moldovean Iurie Leanca adresata premierului Victor Ponta pentru scaderea numarului de burse pentru studentii din Republica Moldova. "Raspunsul nostru, insa nu poate fi decat ca il marim (numarul de burse - n.red.), dand o sansa acestor tineri sa invete in Romania si apoi sa lucreze in Republica Moldova, fiindca Romania are niste obligatii morale fata de generatia tanara", a adaugat Basescu intr-un interviu pentru Romania Libera in preziua vizitei sale la Chisinau.

Ora 20:45 Cu ocazia intalnirii cu reprezentantii societatii civile,presedintele Traian Basescu i-a avertizat ca Republica Moldova trebuie sa solutioneze conflictul transnistrean pentru a putea incheia negocierile de aderare la UE, care ar putea fi deschise de Chisinau, in opinia sa, peste cinci-sase ani.

"Nu va fi posibil sa se finalizeze negocierile de intrare in UE fara solutionarea conflictului transnistrean. UE a primit lectia Ciprului. O lectie aspra, in care o tara cu probleme teritoriale a intrat in UE, ceea ce a creat foarte multe incoveniente in relatia UE cu Turcia, relatia Greciei cu Turcia", a declarat Basescu, citat de Mediafax.

El a remarcat in acest sens si exemplul Serbiei, care a fost nevoita sa cedeze in cazul Kosovo pentru a putea incepe negocierile de aderare cu UE si care de asemenea trebuie sa rezolve complicata relatie cu Pristina pentru a putea inchide capitolele de negociere cu Bruxelles-ul.

Ora 20:05 Basescu s-a intalnit si cu reprezentanti ai societatii civile din tara vecina, acesta fiind ultimul punct al vizitei oficiale. In cadrul intalnirii, o tanara i-a spus ca ar trebui facuta unirea pentru a rezolva mai repede integrarea in UE a Republicii Moldova, seful statului roman replicand: "Domnisoara, cereti-o si o vom face".

Tanara i-a spus presedintelui ca i se pare prea mult de asteptat pentru integrarea Republica Moldova in UE, momentul estimat fiind abia peste 10-15 ani.

"Sa facem mai intai unirea si asa ne integram si in UE", a spus tanara, iar presedintele Basescu a replicat: "Domnisoara, cereti-o si o vom face!".

Ora 12:45: Republica Moldova si Romania vor construi noi poduri peste Prut, raul care desparte cele doua state. Decizia a fost luata de liderii celor doua state, in cadrul intrevederii tete-a-tete avuta astazi la Chisinau. "Cetatenii de pe cele doua maluri ale Prutului au de castigat de pe urma relatiei speciale dintre Republica Moldova si Romania. Trei proiecte moldo-romane vor prinde contur, unele chiar anul acesta. Liniile de inalta tensiune Balti - Suceava, Ungheni - Iasi - Straseni si Gotesti Falciu. De asemenea, am vorbit despre necesitatea aconstruirii unor noi poduri peste Prut, in regiunea orasului Ungheni si a localitatilor Leca (Republica Moldova) si Falciu (Romania)", a declarat presedintele moldovean Nicolae Timofti. (Publika.md)

Ora 12:20: Eliberarea permiselor de mic trafic la frontiera romano-moldoveana se va relua intr-o luna, a anuntat Traian Basescu: "Am avut obligatia sa trecem la permise cu date biometrice. Nu e vorba despre o simpla eliberare de permis, procesarea datelor personale ale cetatenilor are un regim ceva mai complicat. S-a rezolvat problema, s-au dat la tiparit, in maximum o luna se reia eliberarea permiselor de mic trafic de frontier. Sa nu credeti ca suntem mai putin birocatici. Un sange avem."

Ora 12:00: Conferinta de presa comuna Traian Basescu - Iurie Leanca s-a incheiat. Seful statului roman urmeaza sa fie primit de presedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Corman.

Ora 11:53: Traian Basescu: Vladimir Voronin a uitat ca are parinti in Romania.

Ora 11:38: Traian Basescu, conferinta de presa la Chisinau: "Republica Moldova nu are alta alternativa decat cea europeana. Romania va ramane un avocat fara rezerve in ceea ce priveste drumul european al Republicii Moldova."

  • "Acordul de asociere a republicii Moldova la Uniunea Europeana si parafarea acordului de liber schimb - se va intampla acest lucru la summit-ul UE de la Vilnius, din 28-29 noiembrie. Multumesc pentru cuvintele frumoase privind suportul politic pe care l-am acordat neconditionat Republicii Moldova pentru alaturarea la UE. Meritele sunt ale poporului Republicii Moldova si ale politicienilor", a declarat Traian Basescu.
  • Seful statului roman a adaugat ca "Republica Moldova nu are alta alternativa decat cea europeana. Va pregatiti pentru un mare succes al tarii si am venit sa fiu alaturi de dumneavoastra intr-un moment important, sa va asigur ca Romania va ramane un avocat fara rezerve in ceea ce priveste drumul european al Republicii Moldova. S-a ajuns la o maturitate a relatiilor bilaterale. Relatia Romania - Republica Moldova este matura, solida."

  • "Ma bucur ca in sfarsit se deznoada proiectul gazoductului Iasi-Ungheni. Ma bucura faptul ca proiectul de interconectare Falciu - Botesti se va realiza in acest an".
  • "Procesul de acordare a burselor: Pentru anul scolar 2014-2015 estimam o crestere la 6.000 de burse pentru tineri moldoveni."

Ora 10:42: Traian Basescu a ajuns la Resedinta de Stat de la Chisinau, unde a fost intampinat de presedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti. Cei doi sefi de stat s-au imbratisat, pupat si tinut de mana. Totodata, liderul de la Cotroceni a facut un semn cu mana, salutandu-i pe oamenii de pe marginea drumului. Seful statului roman a fost asteptat cu onoruri militare, apoi au fost intonate imnurile celor doua tari. (Publika.md)

Ora 10:20: Traian Basescu, intampinat atat de sustinatori, cat si de protestatari la resedinta omologului sau moldovean, Nicolae Timofti. La un capat al strazii unde se afla resedinta de stat au venit sustinatori ai presedintelui care ii scandau numele, strigau ''Unirea!'' si fluturau steagul Romaniei. La celalalt capat al strazii cativa protestatari scandau ''Jos unirea!''. (Agerpres) 24h.md scrie ca cei care l-au huiduit pe Traian Basescu sunt tineri protestatari din cadrul Ligii Tineretului Rus.

Cele mai importante declaratii ale lui Traian Basescu:

  • Putem face orice analize, dar n-as spune ca sunt deranjante presiunile pe care le face Rusia in Republica Moldova. Pana la urma, in mod legitim, Moscova se intereseaza de Republica Moldova pentru ca o mare parte din populatia Republicii Moldova inca se simte legata de Moscova. Este o realitate, pe care, daca nu o vedem, nu putem dezlega pozitiile de la Chisinau. Spre exemplu, pentru mine a fost socant ca premierul de la Chisinau, Iurie Leanca, i-a cerut prim-ministrului Victor Ponta sa reduca numarul de burse pentru studentii din Republica Moldova. Raspunsul nostru, insa nu poate fi decat ca il marim, dand o sansa acestor tineri sa invete in Romania si apoi sa lucreze in Republica Moldova, fiindca Romania are niste obligatii morale fata de generatia tanara.
  • Asa cum noi ne plangem ca tinerii nostri studiaza la Londra, la Paris, in Statele Unite sau mai stiu eu pe unde, si apoi raman acolo, asa si guvernul din Republica Moldova spune: avem 5.000 de burse, dar dupa ce termina scoala se intorc prea putini in Republica Moldova. Eu pot intelege abordarea premierului Leanca, din acest punct de vedere. Nu i-o inteleg, insa, din punctul de vedere al europenismului pe care si-l asuma premierul Leanca si cu atat mai putin acceptul premierului Ponta.
  • N-am vazut moldoveni cu ochii oblici, ce sa caute in Uniunea Eurasiatica? Cetatenii Republicii Moldova sunt la fel ca cei din Romania. Sunt doua tari independente, dar cred ca optiunea de suflet e cea de a reveni acasa, adica in Europa.
  • Daca Federatia Rusa n-ar incerca sa-si mentina influenta in tot spatiul fost comunist, n-ar fi Federatia Rusa. Sigur ca Moscova ar vrea o relatie mai stransa cu Bucurestiul sau cu Sofia, sau cu Budapesta, sau cu Varsovia. Fiecare stat isi regleaza aceasta relatie in functie de relatiile bilaterale. Deocamdata, exista un prag de neincredere intre Bucuresti si Moscova, care poate fi trecut usor-usor, dar necesita timp.
  • Republica Moldova are un avantaj urias fiindca are acquis-ul comunitar tradus in romana. Deci acei ani de zile pe care i-a petrecut Romania traducand aceste documente vor fi ani castigati pentru Republica Moldova.
  • Chisinaul are obligatia sa lupte diplomatic pentru fiecare palma de pamant care-i apartine, indiferent care au fost aranjamentele administrative in interiorul fostei URSS.
  • Cred ca Moscova ar putea sa fie rezonabila in raport cu Republica Moldova si sa lase decizia ca viitorul acestei tari sa fie hotarat la Chisinau, nu la Moscova, nu la Bruxelles, nu la Bucuresti sau la Washington.
  • Intrebare: Aveti semnale ca Moscova ar putea fi ￯rezonabila￯?
  • T.B.: Nu, nu am.
  • In 2016-2017 am putea avea gaz si pentru export