O portiune a tavanului Tribunalului Satu Mare s-a prabusit, marti dimineata, cu un detinut care efectua lucrari in podul institutiei, acesta fiind grav ranit, relateaza Agerpres.

Presedintele Tribunalului Satu Mare, judecatorul Rodica Grosos Maxim, a declarat ca acoperisul a cazut chiar inainte de inceperea sedintei, in sala fiind grefierul si mai multi avocati.

"In sala 112 a Palatului de Justitiei a cazut o parte din tavan inainte cu cinci minute de a incepe sedinta de judecata. Grefierul de sedinta era in sala cu dosarele, mai erau si avocati. Pur si simplu a cazut tavanul. In podul cladirii era un detinut care facea curatenie. Societatea comerciala care are contract pentru efectuarea de reparatii capitale are contract cu Penitenciarul Satu Mare pentru a presta acestea servicii de curatenie, transport moloz, munca necalificata. Odata cu bucata de tavan a cazut si persoana in cauza. A venit si salvarea, nu s-au observat la exterior rani semnificative", a declarat Rodica Grosos Maxim.

Detinutul, de 45 de ani, a fost transportat la spital, stabilindu-se ca a suferit o fractura de coloana dorsala. "Pacientul este la Urgente, a suferit o fractura la coloana dorsala, va trebui internat. A fost la tomografie, nu pune problema unor leziuni interne, probabil va trebui sa stea culcat doua-trei saptamani", a declarat pentru Agerpres purtatorul de cuvant al Spitalului Judetean, Constantin Demian.

Tribunalul Satu Mare se afla in reabilitare completa de mai bine de un an de zile, insa lucrarile se desfasoara anevoios.

"Nu vreau sa-mi inchipui ce s-ar fi putut intampla daca incepea sedinta. Tavanul a cazut exact in aceea zona unde este bara, in sala de judecata, acolo se prezinta partile si avocatii pentru a-si sustine cauza. Nu vreau sa-mi inchipui ce se intampla daca ar fi cazut pe cineva", a declarat Rodica Grosos Maxim.

Judecatorii au fost apoi convocati la o intalnire in care sa discute acest caz, dar si cum se va proceda mai departe in perioada efectuarii lucrarilor.

Satu Mare: Judecatorii au decis sa nu mai intre in cladirea Tribunalului, incepand cu 1 septembrie

Ulterior, presedintele Tribunalului Satu Mare, Rodica Grosos Maxim, a anuntat intr-o conferinta de presa ca magistratii au decis sa nu mai intre in cladire dupa vacanta judecatoreasca, avand in vedere ca au mai cazut bucati din tavan.

"Nu avem conditii igienice elementare. Avem o singura toaleta la 160 de angajati care isi desfasoara activitatea in aceasta cladire. Situatia de la Satu Mare este cunoscuta de Ministerul Justitiei, Ministerul de Finante si CSM. Aici chiar trebuie facute reparatiile capitale. Acoperisul cedeaza, nu a mai fost schimbat din 1890. Toata cladirea trebuie consolidata. Am avut o intalnire cu colegii judecatori de la Tribunal si Judecatorie, care au spus ca acum accepta sa se mute in birourile colegilor aflati in vacanta, insa din septembrie refuza sa intre in cladire. Eu nu pot sa imi asum responsabilitatea pentru vietile atator oameni", a declarat presedintele Tribunalului.

Potrivit acesteia, prima masura luata dupa prabusirea unei parti din tavan a fost inchiderea etajului doi.

"Prima masura pe care am dispus-o a fost sa inchidem tot etajul doi al cladirii, in partea aceasta care nu este in santier. Nu stiu unde ne vom muta. Deocamdata este vacanta judecatoreasca, sunt multi colegi in birouri si atunci persoanele care au birouri la etajul doi se vor muta in locul colegilor care sunt in concediu. Salile de judecata le-am inchis cu totul. Nu va mai avea acolo acces nimeni", a mai spus Rodica Grosos Maxim.

Lucrarile de consolidare a si modernizare a cladirii trebuiau sa fie finalizate in 2012, insa pentru ca nu s-au alocati bani suficienti santierul a fost oprit. Pentru finalizarea corpului B in care sa se poata muta activitatea instantei ar mai fi nevoie de cinci milioane de lei.

"Anul acesta am primit 7 milioane de lei, din care 3,5 milioane de lei era datorie pe anul trecut si am mai ramas cu 3,5 milioane de lei, cu care s-a facut tot ce s-a putut face. Ca sa ne putem muta acolo si sa putem folosi si salile de judecata din cladirea noua si sa aiba acces si publicul mai este nevoie de inca 5 milioane de lei", a precizat Rodica Grosos Maxim.

Valoarea totala a proiectului de modernizare a Palatului Justitiei este de 40 de milioane de lei. Lucrarile la cladirea B ar fi trebuit terminate pe 1 aprilie 2012, iar receptia intregii cladiri trebuia facuta la 1 aprilie 2013, insa planul a fost intarziat din lipsa de finantare.

Robert Cazanciuc: Am dispus control la Satu Mare; verificam conditiile incidentul si cum au fost cheltuiti banii de reparatii

Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a declarat marti seara pentru Agerpres ca a dispus ca un secretar de stat si corpul de control al ministrului sa se deplaseze miercuri la Satu Mare, pentru a verifica pe de o parte conditiile care au determinat producerea incidentului de la tribunal, iar pe de alta parte cum au fost cheltuiti banii alocati acestei instante pentru reparatii.

El a precizat ca pentru Tribunalul Satu Mare au fost alocati anul acesta 7 milioane lei pentru lucrari de reparatii si modernizare, suma dubla fata de cea alocata anul anterior.

"Tribunalul Satu Mare se afla intr-un proces de reparatii capitale si modernizare, numai anul acesta fiind alocate sapte milioane lei", a subliniat ministrul Justitiei.