Hotii romani care au sustras sapte tablouri de mare valoare din Olanda au ajuns cu totul intamplator la Muzeul Kunsthal din Rotterdam, iar operele de arta au fost transportate in Romania ascunse in perne. Potrivit rechizitoriului intocmit de DIICOT, citat de Agerpres, Radu Dogaru, Eugen Darie si Alexandru Bitu, originari din judetul Tulcea, se deplasau frecvent in Olanda, Belgia si Luxemburg, unde se ocupau cu proxenetismul.

Pe langa "plasarea" fetelor din Romania, cei trei se indeletniceau si cu furtul de obiecte de valoare (ceasuri, obiecte de arta, bani) din locuinte aflate in diferite orase, in grupul celor trei fiind inclus si Adrian Procop.

Procurorii arata ca, in octombrie 2012, ei s-au hotarat sa caute bunuri de valoare mai mare, vizitand mai multe muzee si au ajuns cu totul intamplator la Muzeul Kunsthal din Rotterdam.

Anchetatorii sustin ca, in prima decada a lunii octombrie 2012, Eugen Darie si Radu Dogaru s-au deplasat la Muzeul de Istorie a Naturii din Rotterdam situat pe strada Westzeedijk. Aici au constatat ca sunt prezentate exponate naturale (pasari, animale) si ca nu sunt obiecte ce pot fi comercializate.

Iesind din acest muzeu, cei doi au vazut ca in apropiere se afla o sala de expozitii, cunoscuta sub numele de Muzeul Kunsthal.

Pe 6 octombrie 2012, Eugen Darie si Radu Dogaru s-au deplasat la Muzeul Kunsthall pentru a viziona tablourile expuse, dar si pentru a 'studia' topografia locului.

La intrare, cei doi au observat panourile publicitare din care rezulta faptul ca incepand cu data de 6 octombrie 2012 urma sa fie deschisa o expozitie cu mai mult de 150 de tablouri semnate de 50 de pictori.

Dupa mai multe vizite de "documentare", au hotarat sa dea spargerea in noaptea de 15/16 octombrie 2012, beneficiind si de o vreme "favorabila", cu cer innorat si ploaie.

Radu Dogaru si Adrian Procop au patruns in muzeu printr-o usa de urgenta, in jurul orei 3,16 AM CET, s-au deplasat in Sala 1 unde se aflau tablourile expuse si prin smulgere au desprins din sistemul de prindere sapte tablouri semnate Picasso, Matisse, Paul Gauguin, Meijer de Haan, Monet si Lucian Freud, operele de arta fiind transportate in doua genti de rafie, cumparate anterior de la comercianti chinezi.

Autoritatile olandeze au stabilit ca hotii au stat in interiorul muzeului aproximativ 2 minute si 48 secunde.

Cei doi hoti au fost asteptati de Eugen Darie cu o masina, in timp ce Alexandru Bitu 'supraveghea' operatiunea dintr-o cafenea din apropiere.

Sacosele cu tablouri au fost transportate in portbagajul masinii, hotii fiind aproape sa fie opriti cu totul intamplator de o patrula a politiei.

Pentru a nu fi prinsi, masina a fost parcata pe una din strazile centrale din Rotterdam, iar hotii s-au deplasat pe jos la locuinta lui Radu Dogaru.

Procurorii mai noteaza ca masina a fost recuperata in dimineata zilei de 16 octombrie 2012, iar tablourile au fost depozitate intr-o debara din apartamentul lui Radu Dogaru.

Initial, hotii au vrut sa vanda tablourile in Belgia si au luat legatura cu un cunoscut, Moise George alias 'George Hotu'.

Astfel, Radu Dogaru si Eugen Darie s-au deplasat la Bruxelles cu un autoturism, unde s-au intalnit cu 'George Hotu' si i-au spus acestuia ca au de vanzare tablouri valoroase furate de la Muzeul Kunsthal din Rotterdam. Masina i-au lasat-o acestuia, dupa care au revenit la Rotterdam.

Afland de la televizor de impactul actiunii lor, hotii au decis sa aduca tablourile in Romania. Operele de arta au fost scoase din rama si introduse in perne, golite de continut.

Au revenit in Romania pe rute separate, cu masina sau avionul, iar tablourile au fost aduse in tara cu un autoturism condus de Eugen Darie, care a intrat fara probleme pe la vama Nadlac, in seara zilei de 19 octombrie 2012.

Tablourile au fost arse de mama lui Radu Dogaru

Mama lui Radu Dogaru le-a spus anchetatorilor ca mai intai a ingropat tablourile in curtea unei case parasite, apoi le-a scos si le-a ingropat in cimitirul din apropierea casei sale, iar in final, dupa perchezitiile din 13 februarie, le-a dezgropat si le-a ars in soba locuintei sale din Carcaliu.

Procurorii DIICOT arata, in rechizitoriul trimis instantei Judecatoriei Sectorului 3 si citat de Mediafax, ca mama lui Radu Dogaru a declarat, la audieri, ca a ars tablourile furate de la un muzeu Kunsthal din Rotterdam, in soba locuintei sale din comuna Carcaliu, judetul Tulcea.

"Dupa arestarea fiului meu, in ianuarie 2013, m-am speriat foarte tare, intelegand ca fapta comisa de ei este grava, intrucat bunurile pe care le-au sustras au o valoare foarte mare. (...) Teama mea a fost accentuata si de faptul ca nu am mai putut sa iau legatura deloc cu Radu, intrucat, avand buletinul expirat, nu am putut sa-l vizitez la arest, de asemenea, celalalt fiu al meu, Cosmin, este stabilit in Marea Britanie, iar sotul meu este in stare de detinere la penitenciarul Tulcea", le-a spus Olga Dogaru procurorilor DIICOT.

Aceasta ar fi luat legatura cu Natalia Timofei, prietena lui Radu Dogaru, pe care a rugat-o sa o ajute sa mute tablourile de la sora ei, Marfa Marcu.

"In jurul datei de 20-22 ianuarie 2013, ne-am deplasat pe seara, amandoua cu masina mea, de la domiciliul sorei mele Marcu Marfa. Aceasta mi-a dat geamantanul in care erau tablourile, cu aceeasi ocazie luand de aici si armele de vanatoare ale fiului meu. Impreuna cu Natasa, ne-am deplasat la locuinta acesteia si am ingropat geamantanul in curtea casei de vis-a-vis de casa Natasei, cunoscand ca aceasta casa este parasita", se arata in declaratia Olgai Dogaru, consemnata in rechizitoriu.

Pentru ca doua dintre tablouri nu intrau foarte bine intr-un geamantan, Olga Dogaru a spart geamurile si le-a aruncat in toaleta din curtea casei parasite, dupa care a pus operele de arta in geamantan si le-a ingropat, au precizat procurorii.

Ulterior, in jurul datei de 24 ianuarie, Olga Dogaru a rugat-o pe Natalia Timofei sa mute din nou operele de arta in cimitirul de peste strada de locuinta sa.

"In aceeasi seara, eu cu Natasa am impachetat fiecare tablou in cate o punga de plastic, apoi trei tablouri le-am pus intr-un sac de plastic, pe care l-am inchis si patru tablouri intr-un alt sac, rezultand astfel doua colete. Aceste doua colete continand cele 7 tablouri le-am pus impreuna intr-un alt sac. Am facut acest lucru intrucat intentionam sa le ingropam si doream sa le protejam cat mai bine de umezeala din pamant, avand in vedere ca era luna ianuarie", le-a spus Olga Dogaru procurorilor.

Olga Dogaru a mai spus ca, din dorinta de a-si proteja fiul, de a nu-i face rau lui si pietenilor lui si pentru ca ii era frica, s-a hotarat sa arda tablourile, crezand ca daca "tablourile nu vor fi gasite niciodata, nu vor fi probe impotriva lor si nu vor putea fi condamnati", au mai scris procurorii in actul de sesizare a instantei.

Astfel, la aproximativ patru zile dupa perchezitia facuta de anchetatori la 13 februarie, Olga Dogaru a hotarat sa arda tablourile.

"Am facut intai focul in soba din baia mea, dupa care m-am deplasat in cimitir si am dezgropat tablourile, reintorcandu-ma acasa cu acestea. Am bagat coletul - sacul in care erau impachetate cele sapte tablouri, fara sa-l mai desfac, in soba, am pus cateva lemne, papucii, sosonii din cauciuc cu care fusesem incaltata si am asteptat sa arda complet. Acestea au ars destul de repede si am vazut ca tablourile arsesera complet. A doua zi, eu personal am curatat soba, scotand cenusa, pe care am pus-o intr-o roaba si am lasat-o in curte. Apoi l-am rugat pe Gioni, omul care ne ajuta prin curte, sa arunce cenusa la groapa de gunoi, care este o rapa", a declarat Olga Dogaru, in fata procurorilor.

Aceasta a precizat ca nu a spus initial nimanui ca a ars tablourile, dar inainte sa fie arestata, a realizat ca a facut o greseala si i-a spus fiului ei.

"Arat ca regret foarte mult faptele mele, imi pare rau ca nu am colaborat de la bun inceput cu organele de ancheta si ca nu am restituit tablourile atunci cand puteam sa o fac", le-a mai spus Olga Dogaru anchetatorilor.

Anchetatorii au ridicat urmele de cenusa si material rezultate in urma arderii din soba locuintei Olgai Dogaru, probe care au fost fost supuse unei constatari tehnico-stiintifice.

Potrivit raportului intocmit de Institutul National de Criminalistica, Serviciul expertize fizico-chimice, consemnat in rechizitoriu, "in proba de cenusa pusa la dispozitie s-au evidentiat si separat urme cu aspect de pelicule de vopsea, pelicule de rugina, material de constructie, material lemnos carbonizat, doua fragmente lemnoase, foite de aluminiu, cuie, fibre textile, fire de par etc. Din analiza chimica a cenusii, nu se poate determina natura materialelor care au condus, prin ardere, la obtinerea acesteia. Din analizele efectuate nu s-a putut stabili natura peliculelor cu aspect de vopsea".

Astfel, pentru a stabili cu exactitate daca tablourile au fost arse, anchetatorii au dispus efectuarea unei expertize la Muzeului National de Istorie a Romaniei.

Pentru ca aceasta expertiza nu a fost inca finalizata, procurorii au disjuns cercetarile in cazul Olgai Dogaru, pentru infractiunea de distrugere calificata cu consecinte deosebit de grave, pedepsita cu inchisoare de la 10 la 20 de ani.

Anchetatorii au mai dispus disjungerea cauzei si continuarea cercetarile pentru Marfa Marcu, matusa lui Radu Dogaru, si Andreea Georgiana Damaschin, pentru aderare sau sprijinire a unui grup infractional in vederea savarsirii de infractiuni si complicitate la infractiunea de furt calificat cu consecinte deosebit de grave, precum si pentru George Moise, pentru aderare sau sprijinire a unui grup infractional in vederea savarsirii de infractiuni.

De asemenea, procurorii au mai dispus disjungerea sau declinarea competentei de solutionare a cauzei in favoarea DIICOT Tulcea pentru Radu Dogaru, Eugen Darie, Mihai Alexandru Bitu, sub aspectul comiterii infractiunilor de trafic de persoane si proxenetism.

Radu Dogaru, Eugen Darie, Alexandru Mihai Bitu si Olga Dogaru au fost trimisi in judecata in stare de arest preventiv, Petre Condrat in stare de libertate, iar Adrian Procop a fost deferit justitiei in lipsa, a precizat DIICOT.

Dogaru si Procop sunt acuzati ca, in noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012, au intrat prin efractie in muzeul Kunsthal din Rotterdam, cu complicitatea lui Darie, de unde au furat sapte picturi in ulei si acuarele.

Alexandru Mihai Bitu este acuzat ca a aderat la grupul infractional si i-a ajutat pe Dogaru, Darie si Procop in incercarea de a valorifica tablourile furate, precum si ca a intermediat comercializarea operelor de arta.

Petre Condrat a fost trimis in judecata pentru tainuire, fiind acuzat ca a inlesnit inculpatilor Dogaru si Darie valorificarea a doua dintre operele de arta, "cunoscand ca acestea provin din savarsirea unei infractiuni", au precizat procurorii.

Olga Dogaru, mama lui Radu Dogaru, este acuzata ca ar fi transportat si ascuns tablourile care au fost furate de la muzeul din Rotterdam.