Corpul de Control al premierului va sesiza Directia Nationala Anticoruptie pentru nereguli in atribuirea contractului pentru cardul national de sanatate, cu efecte in neimplementarea proiectului si provocarea unei pagube de peste 1,2 milioane euro, de care ar fi responsabil fostul presedinte al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Lucian Duta, informeaza Guvernul intr-un comunicat transmis presei.

Neregulile au fost sesizate de catre inspectorii Corpului de Control al prim-ministrului in urma unui control efectuat la Ministerul Sanatatii, Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate (CNAS) si Imprimeria Nationala ce a avut ca obiective verificarea respectarii cadrului organizatoric si functional necesar implementarii proiectului privind cardul national de asigurari sociale de sanatate, verificarea respectarii dispozitiilor legale cu ocazia organizarii si desfasurarii procedurilor de atribuire a contractelor de achizitie publica privind cardul national de asigurari sociale de sanatate si a indeplinirii atributiilor legale de catre institutiile care au avut atributii in legatura cu implementarea acestui proiect.

In raport se precizeaza ca, in perioada supusa controlului, functia de presedinte CNAS a fost detinuta de catre Lucian Duta (10 decembrie 2009 - 8 mai 2012) si Doru Badescu (25 mai 2012 - 13 iunie 2013), interimatul in perioada schimbarii celor doi presedinti fiind asigurat de Dorin Ionescu interimar (director general CNAS, 9-24 mai 2012).

Proiectul cardului national de sanatate

Introducerea cardului a fost aprobata in sedinta de Guvern de pe 1 septembrie 2010, prin memorandum aprobat de premierul de la acea vreme, Emil Boc, fiind initiat de ministrul Sanatatii Attila Cseke, si presedintele CNAS, Lucian Duta. Prin memorandum se stabilesc si responsabilitatile concrete ce revin CNAS si Imprimeriei Nationale dar si termene limita de realizare:

  • Stabilirea fluxurilor informationale si fluxurilor tehnologice, a arhitecturii conceptuale si functionale a sistemului national al cardului national de asigurari sociale de sanatate (infrastructura IT&C, aplicatii software etc.), cu termen de realizare 30 septembrie 2010;
  • Adoptarea specificatiilor sistemului national al cardului national de asigurari sociale de sanatate prin ordin al presedintelui CNAS, termenul de realizare fixat fiind 15 octombrie 2010;
  • Incheierea contractului dintre CNAS si lmprimeria Nationala pentru producerea cardului pana la 15 octombrie 2010;
  • Incheierea intre CNAS si Posta Romana a contractului de distributie a cardurilor catre asigurati, cu termen limita de realizare 1 decembrie 2010.

Memorandumul stabilea ca activitatea de producere efectiva a cardurilor sa inceapa in ianuarie 2011, ritmul preconizat de emitere a acestora fiind de aproximativ 1.000.000 de carduri pe luna. (raportat la numarul de 18,5 milioane de asigurati la care se face referire in Memorandum, implementarea la nivel national trebuia realizata intr-un interval de aproximativ 18 - 19 luni)

Cheltuielile pentru eliberarea cardului national de asigurari sociale de sanatate urmau sa fie suportate de catre casa de asigurari de sanatate emitenta, se arata in raportul Corpului de Control al premierului. Ulterior, s-a stabilit printr-o ordonanata de urgenta din decembrie 2010 ca sumele reprezentand cheltuielile pentru producerea cardului national de asigurari sociale de sanatate sa fie suportate atat de catre CNAS, cat si de persoanele asigurate, acestea din urma trebuind sa achite, la primirea cardului, contravaloarea acestuia si costurile aferente distributiei.

In prezent, potrivit unor modificari facute in iunie 2012 printr-o alta ordonanata de urgenta, cheltuielile necesare pentru producerea cardului national de asigurari sociale de sanatate sunt suportate integral din bugetul Ministerului Sanatatii.

Neregulile constatate in urma controlului

Potrivit Corpului de Control, din cauza nerealizarii ori realizarii cu intarziere a unor activitati prevazute in Memorandum, in perioada supusa controlului nu s-a inceput producerea efectiva a cardului national de asigurari sociale de sanatate, fapt ce a generat un deficit de numerar la nivelul Imprimeriei Nationale si a determinat intarzieri in efectuarea platilor pentru materii prime, precum si prelungirea/amanarea termenelor de livrare a produselor.

In ceea ce priveste dispozitia ca aceste carduri sa fie distribuite exclusiv de Posta Romana, in cadrul controlului s-a constatat ca prevederile din Memorandum nu corespundeau reglementarilor in vigoare. Corpul de Control a sesizat ca Posta Romana nu avea exclusivitate pentru serviciul postal ce urma a fi prestat pentru ca tariful practicat de operatorul economic pentru acest serviciu era mai mare decat tariful pentru care autoritatea competenta a acordat un drept exclusiv.

"Ca urmare, presedintele C.N.A.S. si directorul general al C.N. 'Imprimeria Nationala' - S.A. nu trebuiau sa initieze aceasta procedura de achizitie publica si sa aprobe documentatia de atribuire in acest caz, intrucat, potrivit reglementarilor legale in vigoare, se impunea derularea unei proceduri concurentiale, prin care sa fie stabilita modalitatea de expediere a cardurilor de asigurari sociale de sanatate si operatorul economic prestator al serviciilor postale si de curierat. Procedand in acest mod, reprezentantii C.N.'lmprimeria Nationala' - S.A. si ai C.N.A.S. au impiedicat realizarea unei etape importante in procesul de implementare a cardurilor si in circuitul de producere, personalizare si livrare aacestora", se arata in raport.

Inspectorii il acuza pe Lucian Duta, directorul CNAS la acea vreme, ca nu si-a indeplinit urmatorele obligatii asumate prin memorandum:

  • nu a intreprins masurile necesare pentru initierea procedurii de negociere fara publicarea prealabila a unui anunt de participare cu lmprimeria Nationala  si incheierea cu aceasta a contractului privind producerea cardului national de asigurari sociale de sanatate.
  • nu a intreprins masurile necesare elaborarii, in termen, a caietului de sarcini privind solutia informatica a cardului national de asigurari
  • sociale de sanatate ce era in sarcina comisiei constituite prin Ordinul presedintelui C.N.A.S. nr. 697/2010;
  • a emis, cu intarziere de 7 luni fata de termenul stabilit in memorandum, Ordinul privind specificatiile informatice ale sistemului national al cardurilor nationale de asigurari sociale de sanatate.

Posibile aspecte de natura penala identificate de Corpul de Control al premierului

In opinia inspectorilor, faptul ca fostul presedinte CNAS Lucian Duta si-a indeplinit defectuos atributiile a condus la situatia in care proiectul privind introducerea cardurilor de sanatate nu a mai fost aplicat nici pana la sfarsitul anului 2012, acestea constituind posibile fapte de natura penala.

Corpul de Control al premierului considera ca urmatoarele fapte ale fostului presedinte CNAS Lucian Duta ar putea reprezenta aspecte de natura penala:

  • nu a initiat procedura de negociere fara publicarea prealabila a unui anunt de participare si nu a incheiat cu Imprimeria Nationala contractul privind producerea cardului national de asigurari sociale de sanatate, fapt ce a condus la nerealizarea cardurilor;
  • nu a dispus masurile necesare elaborarii in termenul prevazut in Memorandum si la parametrii necesari a caietului de sarcini privind solutia informatica a cardului national de asigurari sociale de sanatate, fapt ce a condus la realizarea acestuia cu o intarziere de 7 luni fata de termenul limita stabilit in Memorandum;
  • a emis ordinul pentru aprobarea specificatiilor informatice ale sistemului national al cardurilor nationale de asigurari sociale de sanatate cu o intarziere de 7 luni fata de termenul limita stabilit in Memorandum;
  • in calitate de initiator al Memorandumului a propus atribuirea catre Posta Romana, prin procedura de negociere fara publicarea prealabila a unui anunt de participare, a contractului de prestari servicii postale si de curierat pentru distribuirea catre titulari, la nivel national, a cardului national de asigurari sociale de sanatate si a aprobat, impreuna cu reprezentantul Imprimeriei Nationale, documentatia de atribuire a acestui contract, fara ca Posta Romana sa aiba exclusivitate pentru prestarea acestor servicii in conditiile stabilite.

Potrivit Corpului de Control, toate aceste imprejurari "au concurat la neimplementarea proiectului privind cardul national de asigurari sociale de sanatate, avand drept consecinta, pe de o parte, privarea sistemului de asigurari sociale de sanatate din Romania (administrat si gestionat de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate) de un instrument important de control al operatiunilor privind raportari si decontari din Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate ale serviciilor medicale prestate, cu rol de prevenire, descoperire si combatere a fraudelor in sistem, iar, pe de alta parte, tulburarea activitatii C.N. 'Imprimeria Nationala' - S.A. prin crearea unui deficit de numerar, urmare a achitarii de catre companie a materiilor prime destinate producerii cardului si cauzarea unei pagube patrimoniului C.N. 'Imprimeria Nationala'- S.A. in cuantum de 1.274.831,75 EUR, constituita din suma de 526.831,75 EUR, reprezentand cheltuieli inregistrate de companie aferente scrisorii de garantie de plata a sumelor datorate furnizorului de semiconductori de tip 'cip cu contact pentru smart carduri' si din suma de 748.000,00 EUR, reprezentand profitul brut care nu a fost realizat din cauza neproducerii cardului".

Corpul de Control precizeaza ca toate acestea pot intruni elementele constitutive ale infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma calificata, prevazuta de art. 248 Cod penal, combinat cu art. 2481 Cod penal.

Raportul Corpului de Control va fi transmis Directiei Nationale Anticoruptie, Curtii de Conturi, Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP), Ministerului Sanatatii, Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Imprimeriei Nationale, Ministerului de Interne, Ministerului pentru Societatea Informationala, Secretariatului General al Guvernului, Cancelariei Primului-Ministru si Serviciului Roman de Informatii (SRI), arata realizatorii.