Autoritatile au extins cercetarile in dosarul atacului armat comis la sfarsitul lunii noiembrie 2012, in cartierul Vitan din Bucuresti, dispunand inceperea urmaririi penale si punerea in miscare a actiunii penale impotriva cetateanului moldovean Ion Druta, zis "Vanea", sub acuzatiile de complicitate la tentativa de omor calificat si complicitate la nerespectarea regimului armelor si munitiilor, informeaza Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti intr-un comunicat dat presei. Ion Druta a fost prins pe 12 iulie in Republica Moldova.

In acelasi dosar mai sunt pusi sub acuzare Vitalie Proca, aflat in stare de arest la Moscova in vederea extradarii, Bogdan-Anton Mararu si Razvan-Nicolae Mararu, acestia din urma fiind cercetati in stare de arest preventiv.

Potrivit Parchetului Capitalei, in perioada octombrie-decembrie 2012, la solicitarea fratilor Mararu, Ion Druta a gasit un asasin platit pentru a-l asasina pe Ioan Dumitru Mironescu si a facilitat intrarea lui Vitalie Proca pe teritoriul Romaniei in data de 14 noiembrie 2012.

Ulterior, pe data de 15 noiembrie 2012, l-a insotit pe Proca in Bucuresti, asigurandu-i un loc de cazare pentru perioada comiterii infractiunilor, dupa care a revenit in Republica Moldova de unde, pe toata perioada desfasurarii activitatii infractionale, a asigurat comunicarea dintre cei doi "instigatori", cum ii califica procurorii pe Bogdan Anton Mararu si Razvan - Nicolae, si Vitalie Proca.

Pe 6 iulie, Tribunalul Bucuresti a admis propunerea Parchetului Capitalei de arestare preventiva in lipsa a lui Ion Druta si a emis un mandat european de arestare si un mandat de urmarire internationala in vederea extradarii. Druta a fost depistat si prins, sase zile mai tarziu, in Republica Moldova.

In dosarul privind atentatul din cartierul Vitan se fac cercetari de catre Parchetul Tribunalului Bucuresti si Serviciul Omoruri din Politia Capitalei,

Potrivit Parchetului Capitalei, din probatoriul administrat in cauza pana in prezent au reiesit urmatoarele aspecte:

* tomna 2012: Pe fondul unui conflict mai vechi, Bogdan-Anton Mararu si Razvan-Nicolae Mararu l-au angajat pe Vitaliue Proca (cetatean moldovean, asasin profesionist), prin intermediul lui Ion Druta, zis "Vanea" (cetatean moldovean), pentru a-l ucide pe e Ioan Dumitru Mironescu.

* noaptea de 20-21 octombrie 2012, Ion Druta s-a deplasat in localitatea Roznov (unde a ramas pentru circa 12 ore), unde se afla domiciliul victimei, ocazie cu care fratii Mararu i-au spus ca vor sa angajeze un asasin platit pentru a-l ucide pe Ioan Dumitru Mironescu. Dupa acest episod, Razvan-Nicolae Mararu a pastrat legatura telefonic cu Ion Druta.

* Ion Druta l-a ajutat pe Vitalie Proca sa obtina viza de sedere in Romania, invitatia necesara obtinerii acestei vize fiind facuta de catre martorul P.I., un apropiat al lui Ion Druta. Ulterior, i-a asigurat lui Proca deplasarea in Romania, unde a intrat in data de 14 noiembrie 2012, prin vama Sculeni din jud. Iasi.

* 15 noiembrie 2012: In acelasi interval (scurt) orar, la Roznov s-au deplasat si au ajuns martorul B.C.V. (de la Gura Humorului) cu autoturismul cumparat, fratii Mararu (care au venit de la Piatra Neamt) si Vitalie Proca (care a venit de la Iasi), la aceasta intalnire participand si Ion Druta. Cu ocazia intalnirii, fratii Mararu i-au predat lui Proca autoturismul AUDI A6 (inmatriculat in Bulgaria) pentru a-l folosi la comiterea faptei in Bucuresti, precum si datele necesare pentru identificarea tintei.

* Dupa acest moment, Proca s-a deplasat in Bucuresti, cu autoturismul Audi A6, impreuna cu Ion Druta (cu autoturismul BMW seria 5). Ajunsi la Bucuresti in seara de 15 noiembrie 2012, cei doi s-au cazat impreuna intr-un apartament inchiriat in regim hotelier din zona centrala dupa care s-au deplasat in cartierul Vitan, Druta aratandu-ilui proca unde locuieste viitoarea victima si caile de acces.

* 16 noiembrie 2012: Druta a revenit in Republica Moldova de unde a asigurat comunicarea dintre fratii Mararu si Vitalie Proca. Astfel, in toata perioada critica (inainte de comiterea tentativei de omor, in ziua comiterii faptei si in zilele imediat urmatoare), fratii Mararu au tinut in permanenta legatura cu Proca prin intermediul lui Druta. In acest scop fratii Mararu au activat special trei cartele telefonice pe care le-au folosit exclusiv pentru aceste contacte.

* Dupa plecarea lui Druta, Proca a intentionat sa o identifice pe persoana vizata, pe Ioan Dumitru Mironescu, pe care insa a confundat-o cu partea vatamata I.M.N.R., urmarind-o pe aceasta in perioada 16 noiembrie - 26 noiembrie 2012 in zona imobilului sau domiciliu din str. Ion Mortun, sector 3.

* seara zilei de 26 noiembrie 2012, in jurul orelor 18:10: Ruland cu viteza redusa cu autoturismul marca AUDI A6, de culoare gri metalizat, cu nr. de inmatriculare CC 2756 PB, Vitalei Proca a tras mai multe focuri de arma, cu pistolul mitraliera AK74, asupra lui I.M.N.R. - care tocmai parca autoturismul marca Mercedes clasa E, cu nr. de inmatriculare B-811-MIR in parcarea de resedinta - dupa care, observand ca aceasta nu a decedat, a coborat din autoturism si, folosind pistolul MAKAROV calibrul 9 mm pe care il avea asupra sa, s-a indreptat catre I.M.N.R. si a tras mai multe focuri de arma asupra lui prin geamul portierei dreapta si parbriz. Apoi a aruncat armele folosite la locul atacului, s-a urcat in autoturismul cu care venise si a fugit de la fata locului.

* 27 noiembrie 2012, Vitalie Proca a parasit Bucurestiul, cu un microbuz care efectua transport public pe ruta Bucuresti - Iasi, iar la data de 2 decembrie 2012 a parasit teritoriul Romaniei, tot prin vama Sculeni (catre Republica Moldova).