Basescu a trimis spre reexaminare legea care prevede validarea referendumului cu participare de cel putin 30%

de I.C.     HotNews.ro
Joi, 11 iulie 2013, 21:11 Actualitate | Esenţial


Presedintele Traian Basescu a trimis joi Parlamentului spre reexaminare legea care prevede validarea referendumului cu participare de cel putin 30% si cu cvorum al voturilor valabil exprimate de cel putin 25%, motivand ca in aceasta forma nu se asigura o reprezentativitate suficienta.

Administratia Prezidentiala informeaza, intr-un comunicat de presa, ca presedintele Traian Basescu, a semnat joi cererea de reexaminare asupra Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului.

In cererea de reexaminare se arata ca unul dintre motivele pentru care proiectul a fost retrimis in Parlament este faptul ca prin el se introduce, sub aspectul conditiilor de validitate a referendumului, un cvorum de participare de cel putin 30% si un cvorum al voturilor valabil exprimate de cel putin 25%, ambele raportate la numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente, acesta aplicandu-se atat in cazul referendumului privind revizuirea Constitutiei, al celui pentru demiterea presedintelui si al celui cu privire la probleme de interes national cat si in cazul referendumului local.

"In lipsa unei participari de cel putin jumatate plus unul din corpul electoral, apreciem ca noua varianta de reglementare a cvorumului de participare, aleasa de legiuitor, nu asigura o reprezentativitate suficienta de natura a conferi deciziei adoptate forta care sa reflecte vointa si suveranitatea poporului", arata presedintele.

In cerere se arata ca Presedintia considera oportuna reglementarea unei participari de cel putin jumatate plus unul din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente pentru ca referendumul sa poata exprima, in mod real si efectiv, vointa cetatenilor, asigurandu-se astfel "caracterul democratic al statului vizeaza participarea cetatenilor la conducerea treburilor publice si presupune ca deciziile sa fie intemeiate pe vointa poporului, de aceea democratia constitutionala implica o guvernare realizata de catre majoritate, in acord cu vointa sa."

Presedintele Basescu adauga faptul ca, in conditiile in care participarea la referendum a majoritatii cetatenilor, constand in jumatate plus unul din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente, reprezinta atat un act de responsabilitate civica, cat si premisa unei manifestari democratice a suveranitatii prin intermediul poporului, schimbarea acestei majoritati ar putea avea efecte negative asupra exprimarii vointei reale si efective a cetatenilor, iar acest lucru se va rasfrange asupra intregii societati.

"Pastrarea cvorumului de cel putin jumatate plus unul din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente pentru referendumul de revizuire a Constitutiei este cu atat mai justificat daca avem in vedere ca legea fundamentala a unui stat democrat are ca si trasatura definitorie stabilitatea. Aceasta este o cerinta imanenta a statului de drept", se arata in cererea de reexaminare.

Potrivit documentului, "in Romania, procedura de revizuire a Constitutiei se caracterizeaza prin aceea ca puterea constituanta derivata este tinuta sa respecte vointa Adunarii Constituante, definitivata prin Referendumul din 1991. Membrii Adunarii Constituante au apreciat atunci ca nu se impune proclamarea expresa a unui cvorum necesar pentru aprobarea legii de revizuire a Constitutiei, prin referendum, fiind suficienta o constructie constitutionala care sa se bazeze pe principiile democratice."

Presedintele mai atata ca, in conceptia suveranitatii populare, fiecare cetatean este detinatorul unei portiuni de suveranitate, iar vointa majoritatii reprezinta cvorum esential pentru asigurarea caracterului democratic de modificare a vointei puterii constituante originare.

Potrivit Presedintiei, actul de a modifica vointa puterii constituante originare, "netinand cont de principiile generale, intangibile ale statului roman prin utilizarea unor instrumente legale inferioare ca forta juridica, aduce atingere Art. 1 si Art. 2 din Constitutie". Se explica faptul ca Art. 2 din Constitutie stabileste principalele coordonate in care se poate exercita suveranitatea nationala precizand ca aceasta se exercita fie direct de catre popor, fie indirect, prin organele sale reprezentative.

Potrivit cererii de reexaminare, in ceea ce priveste procedura de revizuire a legii fundamentale, Art. 151 din Constitutie imbina tehnicile specifice democratiei reprezentative cu cele ale democratiei directe. "Cerinta aprobarii prin referendum popular sintetizeaza vointa suverana a corpului electoral, vointa ce nu poate fi modificata in baza principiului analogiei juridice decat in aceleasi conditii", arata presedintele.

Presedintia sustine ca revizuirea legii fundamentale trebuie corelata atat cu regimul juridic al initiativei legislative populare, cat si cu cel a adoptarii proiectului sau propunerii de revizuire de catre Parlament, tocmai in acest sens, impunandu-se un cvorum deosebit de adoptare tocmai pentru a sublinia forta juridica a Constitutiei.

Traian Basescu aminteste fapul ca actuala Constitutie, adoptata in anul 1991, a fost revizuita in 2003 cu participarea la referendum a unei majoritati de 50% plus unul din numarul cetatenilor inscrisi in listele electorale permanente, or in acest caz, sustine presedintele, diminuarea pragului de participare la 30% lipseste de legitimitate modificarile aduse printr-o noua lege de revizuire, generand o situatie de instabilitate constitutionala.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3118 vizualizari

 • -16 (22 voturi)    
  Băse mulge vaca- în apă se vede invers... (Joi, 11 iulie 2013, 21:54)

  Krokodilul Chichiricios [utilizator]

  Teligența maronie din fruncea țării a rămas pe figurația comunistă pe care o înțelege- singura de altfel ”premisa unei manifestari democratice a suveranitatii prin intermediul poporului,”. Popoul suveran...bleah. După 23 de ani tot comunist, tot idiot...
 • -4 (12 voturi)    
  POTRIVIT PROCEDURILOR CONSTITUTIONALE... (Joi, 11 iulie 2013, 22:15)

  father nicky [utilizator]

  ...presedintele are dreptul sa-si exercite o singura data dreptul de veto in legatura cu continutul si prevederile unei legi. Retrimiterea unei legi spre reeexaminare este insotita de un document in care presedintele isi motiveaza atitudinea si prezinta punctele din lege care motiveaza dezacordul sau! Legea va reintra pe rolul parlamentului in sesiunea parlamentara urmatoare(in toamna), iar deputatii si senatorii o vor revota, tinand sau nu cont de observatiile presedintelui! Daca legea este votata(modificata sau nu) de catre Parlament, presedintele este obligat s-o promulge! Asa este legea! Nici regii Romaniei, cu exceptia Regelui Carol I(care nu a uzat niciodata de el in cei 48 de ani de domnie) nu au beneficiat de un drept de veto absolut, trebuind sa se supuna legilor votate de Parlament! Drepyul de veto acordat Regelui sau Presedintelui, ca si limitarea lui in raport cu Parlamentul, este o expresie a principiului separatiei puterilor in sta, principiu fundamental al orcarei constitutii democratice.
  • +10 (12 voturi)    
   daca Parlamentul da lege sa se arunce prostii (Vineri, 12 iulie 2013, 0:05)

   Savitar [utilizator] i-a raspuns lui father nicky

   in gropi, de acord, s-o promulge....dar o lege in care se cere prezenta la vot doar a lui Cacarau/Ponta/Varanul....NU.
 • -15 (21 voturi)    
  Fricos si Las ! (Joi, 11 iulie 2013, 22:17)

  KWI:27.02.2020:OSimplaRaceala [utilizator]

  Ce a fost si ce a ajuns ... Jenibil ...
  • +12 (16 voturi)    
   DACA PRESEDINTELE UZEAZA... (Vineri, 12 iulie 2013, 1:20)

   father nicky [utilizator] i-a raspuns lui KWI:27.02.2020:OSimplaRaceala

   ...de dreptul sau de veto constitutional, returnand Parlamentului o lege votata de acesta, el nu comite nici un abuz si actiunea sa se incadreaza in procedurile prevazute de constitutie! Nici Presedintele si nici Parlamentul nu detin puterea absoluta si trebuie sa conlucreze pentru realizarea si aplicarea unor legi cat mai bune! Adresandu-se Parlamentului, Presedintele(oricare ar fi el) face un gest normal si legal! Se pare ca unora normalitatea si legalitatea "le pute" si nu ppot gandi viata societatii decat in termeni de jungla: CARE PE CARE! Acest primitivism ne tine in loc, ne afecteaza pe toti, ne plaseaza si ne tine la periferia Europei, bocati de MCV inafara "spatiului Schengen" si a "zonei euro"! Depinde exclusiv de noi sa schimbam ceva si sa iesim din pozitia dezonoranta de "ultimii din Europa"!
 • +15 (17 voturi)    
  mda (Joi, 11 iulie 2013, 22:23)

  Soljenitin [utilizator]

  Cu toata argumentatia logica, tafna mediocritatii lui Tonta-Spagalaureat va zice "si ce daca", demonstrand inca o data ca primeaza interesul personal si cel de partid. Dictatura? Curat dictatura, coane Fanica!
  • -6 (8 voturi)    
   CARE DICTATURA COANE FANICA?! (Vineri, 12 iulie 2013, 1:00)

   father nicky [utilizator] i-a raspuns lui Soljenitin

   Daca se aplica un principiu funamental al statului de drept se cheama ca este "dictatura"?! Daca se respecta o procedura constitutionala se cheama ca este dictatura?! Daca o lege urmeaza de doia ori procedurile parlamentare si este votata de doua ori - modificata sau nu - de catre Parlement se cheama ca este dictatura! Dar atunci cand un singur om pretinde ca este detinatorul adevarului si vrea sa hotarasca el singur ce este bine pentru un popor de 20 de milioane de oameni, asta nu inseamna dictatura?! Pentru a evita o asemenea situatie, oamenii au elaborat si perfectionat princioiile si mecanismele de functionare ale statului de drept, impedicandu-i pe politicienii cu comportamente deviante, care isi aroga o pozitie mesianica, de salvatori ai neamului, sa transforme schizofrenia lor paranoida intr-un regim dictatorial opresiv! Poate ca democratia nu este o forma de stat perfecta - nimeni nu pretinde asta - dar are o calitate intrinseca: este perfectibila! Vremea regimurilor politice conduse de un tatuc omniscient si omnipotent a trecut! Oamenii vor sa fie liberi sa gandeasca, sa vorbeasca si sa faca ce vor in limita stabilite, acceptate si aplicate pentru toti! Daca va doriti pentru Romania altceva, atunci vrau sa va citesc parerile si argumentele!
 • +7 (11 voturi)    
  de ce mai avem 70% (Joi, 11 iulie 2013, 23:28)

  un dac [utilizator]

  daca luptam atata pentru 30%?
  prea mare discrepanta intre prostie si furt.
 • -11 (15 voturi)    
  Adica (Joi, 11 iulie 2013, 23:31)

  xrogo [utilizator]

  dupa Basescu CCR nu are dreptate si prin comentariile facute vorbeste impotriva hotararii Curtii Constitutionale?
  Pai ce faci nenicule,te pui cu CCR,ia vezi ca iar te chemam la suspendare!!
  • +3 (5 voturi)    
   hai (Vineri, 12 iulie 2013, 1:55)

   eek [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

   cheama-l!
   sa fie 3-0.
  • +1 (1 vot)    
   frectie (Vineri, 12 iulie 2013, 9:09)

   RoMaLeS [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

   Ii faci frectie la vapor...
 • -3 (9 voturi)    
  asta nu are pic de rusine (Vineri, 12 iulie 2013, 7:31)

  adrian8 [utilizator]

  in 2007 ne explica el cum este un abuz un cvorum la referendum ...
  acum ne explica cum 30% e prea putin .... poate 90% e un prag corect pentru tanti basescu ...

  'Traian Basescu aminteste fapul ca actuala Constitutie, adoptata in anul 1991, a fost revizuita in 2003 cu participarea la referendum a unei majoritati de 50% plus unul din numarul cetatenilor inscrisi in listele electorale permanente, or in acest caz, sustine presedintele, diminuarea pragului de participare la 30% lipseste de legitimitate modificarile aduse printr-o noua lege de revizuire'

  pai in legatura cu acest argument : cati oameni au votat penttu bas in 2009 ? si cati au votat sa plece la referendum ? aici nu mai e nimic moral de respectat ?
  • +1 (3 voturi)    
   pro si contra (Vineri, 12 iulie 2013, 9:13)

   RoMaLeS [utilizator] i-a raspuns lui adrian8

   pro: 8.000.000
   contra 3.500.000

   jane dute ba la dabuleni....
  • 0 (0 voturi)    
   Recunoaste (Vineri, 12 iulie 2013, 22:54)

   ty [utilizator] i-a raspuns lui adrian8

   V-a ciuruit si in 2009 si vara trecuta cand cu lovitura de stat.
 • -3 (9 voturi)    
  De ce mai avem CCR? (Vineri, 12 iulie 2013, 7:35)

  ccteddy [utilizator]

  Reexaminarea trebuie motivata cu argumente nu cu trairi emotionale imbibate de alcool. Au fost cateva argumente in sesizarile catre CCR si comisia Venetia la care s-a primit raspuns. Nu s-a gasit nici un chelner cu liceu sa-i citeasca rezolutiile? Unde sunt intelectualii din jurul lui Base? Erau la examenul de Bacalaureat? Formal, Parlamentul este obligat sa revizuiasca textul de lege. In fapt, nu au nici o motivatie pe baza careia sa lucreze pentru ca documentul presedintiei este neargumentat.
 • +5 (5 voturi)    
  in tema (Vineri, 12 iulie 2013, 8:05)

  TLiviu [utilizator]

  intrebarea la care nu raspunde CCR si nimeni :de ce o lege votata in anumite exigentze poate fi anulate de exigentze mai slabe- si interesant ar fi de calculat desfasuratorul evenimentelor adica cat poate fi intarziata cum concura proiectul noi constitutii cu proiectul legi referendumului acum returnat - incidentza evenmentelor alegeri (de orice ti) si aprobarea noi constitutii.
  • +2 (2 voturi)    
   bravo (Vineri, 12 iulie 2013, 10:46)

   be_real [utilizator] i-a raspuns lui TLiviu

   Eu cred ca Basescu pregateste ceva in spate si acum doar scalda apele!
   E posibil ca in toamna/primavara sa avem referendum pe 2 subiecte:
   - parlament unicameral si 300 de parlamentari
   - schimbarea pragului electoral de validitate al unui referendum intr-o noua constituie

   Presupunand ca majoritatea (50%+1 din electori) vor vota ca nu vor scaderea pragului, asta inseamna ca parlamentul nu va mai avea de ales decat sa accepte nemodificarea acestuia in noul proiect de constitutie, asta daca vor sa treaca.
  • +1 (1 vot)    
   . (Vineri, 12 iulie 2013, 17:02)

   Marius Muntean [utilizator] i-a raspuns lui TLiviu

   Scopul reducerii pragului este inclinarea balantei controlului si mai mult in defavoarea cetateanului, adica exact ce avertizeaza Basescu !
   CCR-ul a aprobat scaderea pragului pentru ca face parte tot din sfera puterii.
   Basescu este singurul din putere ales direct de oameni si singurul sustinator al drepturilor cetatenilor in fata politicienilor; cel putin asa il vad eu, feel free to disagree ...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by