Contractul privind furnizarea sistemului de laser de mare putere pentru platforma de la Magurele, in valoare de 60 de milioane de euro, a fost semnat, joi, intre Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica si Inginerie Nucleara "Horia Hulubei" si Thales Optronique SAS - lider al asocierii - si SC Thales System SRL, in prezenta premierului Victor Ponta si a omologului sau francez, Jean-Marc Ayrault, informeaza Agerpres.

Contractul a fost semnat de Nicolae Zamfir, directorul Institutului "Horia Hulubei", si Gil Michielin, presedintele Thales Optronique SAS.

Contractul privind dezvoltarea laserului de mare putere la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica si Inginerie Nucleara "Horia Hulubei" de la Magurele are o valoare de 60 de milioane de euro. Sistemul de laser va genera un nivel de putere fara precedent de 2x10 petawati care vor emite fascicule. Laserul va fi operational in 2017.

Tot joi au fost semnate la Guvern memorandumul de intelegere intre Romania si Franta in domeniul educatiei si cercetarii si pregatirea specialistilor in domeniul fizicii nucleare si a laserilor, semnat de George Darie, rectorul Universitatii Politehnice din Bucuresti, si Gil Michielin, si acordul de cooperare in domeniul managementului deseurilor radio-active, semnat de Florin Constantin Tatar, presedintele Agentiei nucleare si pentru deseuri radioactive, si Marie Claude Dupuis, directorul general al Agentiei Nationale franceze pentru gestionarea deseurilor radioactive.