Toti angajatii din restaurantele, bucataria si receptia hotelurilor sunt obligati sa aiba calificare

de V.M.     HotNews.ro
Miercuri, 10 iulie 2013, 18:23 Actualitate | Esenţial


Hotelurile sunt obligate de la jumatatea lunii iunie ca toti angajatii din bucatarie, restaurante, baruri si receptie sa fie calificati, iar minim 50% dintre agentii de turism din agentii trebuie sa aiba atestat in domeniu, a declarat pentru Mediafax Razvan Filipescu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Turism (ANT).

"Am urmarit imbunatatirea serviciilor oferite catre turisti, dar si a calitatii managementului agentilor economici. Printre altele, am prevazut, ca noutate, ca personalul sa fie 100% calificat pentru partea de receptie si cea de alimentatie publica din unitatile de cazare", a afirmat Filipescu.

Modificarea normelor metodologice pentru functionarea hotelurilor si agentiilor de turism a fost facuta printr-un ordin al presedintelui ANT si a intrat in vigoare la jumatatea lunii iunie.


Pentru calificarea personalului din hoteluri si agentii exista licee de specialitate sau clase cu profil de turism, de stat sau private, si centre de formare profesionala private sau in cadrul agentiilor judetene de ocupare a fortei de munca.

Anterior emiterii ordinului, personalul din receptia hotelurilor si motelurilor trebuia sa fie calificat in proportie de 100% la hotelurile de cinci stele, 90% la patru stele, 80% la hotelurile de trei stele si 50% la hotelurile de o stea si doua stele. Personalul din baruri, restaurante si bucatarii trebuia sa fie calificat in proportie de 90% la cinci stele, 80% la patru stele, 60% la trei stele si 40% la una si doua stele.

"Noi am considerat normal sa fie personal calificat 100%, pentru ca, indiferent daca te duci la o stea sau la cinci stele, receptionerul trebuie sa fie calificat si sa stie sa vorbeasca o limba straina si sa poata prezenta atractiile turistice din zona respectiva. Si la restaurante am considerat ca trebuie calificare 100%, pentru ca nu iti poate face mancare un sofer, de exemplu", a adaugat Filipescu.

Odata cu modificarile ANT a inceput o serie de controale la firme pentru a constata daca acestea au fost puse in practica. Acestia vor solicita si dovada inregistrarii contractelor de munca.

In cazul unor nereguli, amenzile pot ajunge pana la 30.000 de lei.


Daca pana in luna iunie, hotelurile erau obligate sa aiba doua lifturi, unul pentru turisti, iar celalalt pentru marfa, reprezentantii ANT au constatat ca masura nu putea fi indeplinita de hotelurile construite inainte de 1990 si, ca urmare, au renuntat la ea. S-a renuntat, de asemenea, la obligativitatea existentei unui grup electrogen sau minim doua surse de energie pentru hotelurile de 3-5 stele.

A fost introdusa, insa, si obligativitatea clasificarii cofetariilor si patiseriilor dupa numar de stele, exact cum se intampla in cazul hotelurilor si restaurantelor.

Totodata, agentiile de turism au fost obligate ca minim 50% din personal sa fie calificat ca "agent de turism-ghid atestat prin certificat de absolvire a unui curs de calificare". Anterior, nu exista o astfel de prevedere.

In Romania sunt inregistrate peste 1.300 de hoteluri, care au 180.000 de locuri de cazare (circa 100.000 de camere). Numarul total au structurilor de cazare, incluzand hoteluri, moteluri, vile, pensiuni, campinguri etc. este de aproape 8.000 de unitati. In Romania functioneaza si in jur de 3.100 de agentii de turism.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

















3696 vizualizari

  • 0 (2 voturi)    
    ce tampenie (Miercuri, 10 iulie 2013, 19:27)

    ember [utilizator]

    se cauta o justificare pentru scolile de someri din tara asta (licee si scoli profesionale, facultati cu profil de turism unde te invata sa fii un looser).
    nicaieri in lumea asta nu exista o asemenea lege aberanta, studentii romani merg vara in america sau in marile statiuni si centre turistice ale lumii ca sa munceasca in hoteluri si nimeni nu le cere sa fie 'calificati'.
    daca turismul romanesc ar fi o persoana nimeni nu l-ar califica altfel decat un autist iar faptul ca cineva ingradeste angajatorilor sa isi ia angajatii din orice plaja profesionala doresc nu va ajuta ca fenomenul turistic sa ia avant in romania nici pe viitor.
  • +2 (2 voturi)    
    Un Ordin in urma caruia (Miercuri, 10 iulie 2013, 19:39)

    banateanul. [utilizator]

    trebuie puse mai multe intrebari ! Oare este obligatoriu si examenul de Bacalaureat ? Din scolile de Profil , oare cati elevi au terminat barem cu o nota de peste 7 si multe alte intrebari .
  • +3 (7 voturi)    
    alte taxe? (Miercuri, 10 iulie 2013, 20:19)

    argoman [utilizator]

    O noua gaselnita birocratica ce va duce la noi costuri pentru angajatori si care se va reflecta in pret.Nu cred ca de noi reguli avem nevoie ci de reducerea taxelor,mai multa independenta si concurenta reala,neamestecul statului.
    Maine se poate da un ordin prin care sa fie obligatoriu masterul pentru a fi portar la hotel sau picolo la restaurant.
  • 0 (2 voturi)    
    Piata diplomelor (Miercuri, 10 iulie 2013, 21:39)

    fdaniel [utilizator]

    Piata diplomelor si a atestatelor fara valoare va avea un nou boom. Ar trebui facut un mercurial sa stie omul ce costuri il asteapta.
  • +1 (3 voturi)    
    iote, bre...!!! (Miercuri, 10 iulie 2013, 22:20)

    Codruta N [utilizator]

    Deci eu, daca vreau sa spal vase la un restaurant sau la vreo cabana de munte, trebuie MUSAI sa dau bani unui tzepar care se preface ca "ofera cursuri de calificare" - FRUMOASA afacere!!! a luat Razvanelu ceva shpaga de la astia? or UAT??!!

    Io as fi curioasa in CATE din tzarile din UE exista asemenea prostie! adica: din toti romanii pe care ii vad eu lucrand prin baruri, restaurante, B & B-uri, in Italia, Spania, Portugalia, Franta, Belgia etc... CATI au fost "scoliti" de sefii lor si sunt "calificati"??

    Si cu "turismul rural" CE faci? tre' sa-si dea si nana Floarea banii pe o TZEAPA!!! de asa-zis "curs", ca sa-mi faca niste ochiuri? sau o mamaliguta cu branza??

    Buey, SHPAGARI nenorociti!!
  • 0 (2 voturi)    
    Obligatie (Joi, 11 iulie 2013, 11:55)

    Ioanas [utilizator]

    In principiu e intotdeauna bine sa-ti formezi personalul si sa-l califici. De aici a impune o obligatie... e absurd. Pe de alta parte, aceste meserii, la acest nivel (bucatarie, restaurant si chiar receptie) sunt meserii de "teren", care se invata practicand, nu din teorie.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by