Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, a venit, miercuri, la Palatul Victoria, pentru a-i prezenta premierului Victor Ponta raportul privind actiunile politistilor in cazul de frauda la bacalaureatul sustinut la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" din Capitala, informeaza Mediafax.

Raportul privind activitatea poliţiştilor judiciarişti la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", în ancheta procurorilor privind suspiciunile de fraudă la bacalaureat, a fost trimis marţi de Radu Stroe premierului.

Ministrul Radu Stroe a spus miercuri, la intrarea în sediul Ministerului Afacerilor Interne, că a trimis raportul şi că, aşa cum a spus şi premierul, ar fi nevoie de o schimbare de legislaţie şi proceduri de funcţionare a Poliţiei.

Surse din Ministerul Afacerilor Interne au declarat, pentru Mediafax, că raportul referitor la evenimentele de la Liceul "Bolintineanu" nu este pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri a Guvernului, dar va fi prezentat dacă va dori premierul Victor Ponta.

Potrivit surselor citate, protocoalele şi procedurile care ar urma să fie aplicate în situaţii asemănătoare acţiunii de la Liceul "Bolintineanu" vor fi modificate numai după o discuţie prealabilă între reprezentanţii Poliţiei şi cei ai Parchetului, pentru a se pune de acord în acest sens.

Luni, premierul l-a convocat la Palatul Victoria pe ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, cei doi având o discuţie pe tema audierilor de la Poliţia Capitalei în ancheta privind suspiciuni de fraudă la bacalaureatul organizat la Liceul "Dimitrie Bolintineanu". La discuţie a fost prezent şi şeful Poliţiei Române, Petre Tobă.

Ministrul Radu Stroe declara că i-a prezentat lui Victor Ponta elementele privind activitatea poliţiştilor judiciarişti la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", iar premierul "a înţeles pe deplin situaţia", care va fi prezentată şi într-un raport.

Premierul Victor Ponta a declarat marţi că acţiunea poliţiştilor privind bacalaureatul la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" a fost coordonată de procurori, dar s-a transformat într-o harababură procedurală, care degenerase în abuz, Guvernul urmând să identifice proceduri de funcţionare a Poliţiei care să garanteze legalitatea.

"Eu am vorbit cu Stroe şi cu şeful Polliţiei şi am filmul evenimentelor: în primul rând, nu a intervenit nimeni în justiţie, pentru că dosarul merge mai departe. Ideea de a pedepsi acei profesori care eventual sunt corupţi şi vând subiecte este un lucru foarte bun. Acolo, însă, lucrurile s-au desfăşurat într-o harababură procedurală care degenerase într-un abuz. Este bine că procurorul de caz a luat decizia şi poliţiştii s-au conformat, nu s-a ajuns la un conflict deschis, violent, între forţele de ordine şi părinţi, iar ancheta poate foarte bine să continue într-un climat de normalitate", a spus Ponta la RTV.

El a afirmat că nu are ce să le reproşeze poliţiştilor din punct de vedere legal, dar că vor fi stabilite proceduri mai bune prin care să fie evitat orice abuz.

Parchetul Tribunalului Bucureşti face cercetări pentru fapte de corupţie la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" din Capitală, directoarea unităţii de învăţământ, Costica Vărzaru, demisă din funcţie după începerea anchetei, fiind arestată preventiv pentru trafic de influenţă.

Anchetatorii au făcut, la 1 iulie, în prima zi a examenelor scrise de la bacalaureat, percheziţii la Liceul "Bolintineanu", cu sprijinul SRI, Direcţiei Generale Anticorupţie şi Poliţiei Capitalei. În timpul percheziţiilor s-au găsit sume de bani în sălile de examen, inclusiv asupra unor profesori.

Cinci profesori din comisia de examen şi 32 de profesori supraveghetori la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" au fost audiaţi în 1 iulie la Poliţia Capitalei. Comisia de examen a fost schimbată după proba la Limba română, iar conducerea liceului a fost demisă de Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti.

Elevii au fost percheziţionaţi de anchetatori la ieşirea din sălile de examen, la unii dintre aceştia fiind găsite fiţuici.

Poliţiştii au mers, pe 5 iulie, la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", cu autocare, pentru ca 100 de elevi să fie duşi la audieri, după susţinerea ultimei probe a bacalaureatului. În faţa intrării în curtea Liceului "Bolintineanu" erau zeci de părinţi care îşi aşteptau copiii. Unii dintre părinţi, nemulţumiţi că poliţiştii au venit la liceu pentru a-i lua pe elevi cu atocarul şi a-i duce la audieri, i-au huiduit şi au reclamat că aceştia fac un abuz.

Anchetatorii au renunţat la transportarea cu autocarele a elevilor, iar procurorul şef de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti Bogdan Staicu declara că au fost emise citaţii, nepunându-se problema punerii în executare a unor mandate de aducere. Ulterior, Staicu spunea că au fost emise mandate de aducere pentru aproximativ 100 de elevi care au susţinut bacalaureatul la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", care ar fi fost puse în executare dacă aceştia nu se prezentau la audieri în urma citării.

Ministrul Afacerilor Interne declara, vineri, că au existat mandate de aducere pentru elevii de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", dar nu au fost puse în aplicare, el apreciind totodată că "Poliţia a lucrat foarte corect".

Stroe preciza că a dispus o anchetă la Inspectoratul General al Poliţiei Române în privinţa unui părinte bruscat de poliţişti la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" şi a purtătorului de cuvânt al Poliţiei Capitalei, Alexandru Niculae, care a spus că Tribunalul a emis mandate de aducere pentru 100 de elevi.