Parchetul respinge plangerea formulata de Papahagi, Neamtu si Ofiteru impotriva rezolutiei prin care s-a dispus neinceperea urmaririi penale in cazul presupusului plagiat al lui Victor Ponta

de R.M.     HotNews.ro
Marţi, 9 iulie 2013, 12:26 Actualitate | Esenţial


Parchetul general a decis sa respinga plangerea formulata de Adrian Papahagi, Mihail Neamtu si Augustin Ofiteru impotriva rezolutiei prin care s-a dispus neinceperea urmaririi penale in cazul presupusului plagiat al prim-ministrului Victor Ponta. Una dintre motivatiile procurorului de caz, Cristian a. Lazar, este ca raportul realizat pentru Universitatea Bucuresti nu este disponibil la adresa indicata in plangere. La o simpla verificare efectuata de reporterii HotNews.ro, se constata insa ca acest raport este disponibil la adresa indicata.

"Verificand actele dosarului - 429 de file, rezulta ca 'raportul de expertiza' intocmit de trei reputati profesori de drept, despre care avocatul Plopeanu sustine ca procurorul a refuzat cu buna-stiinta sa-l analizeze, constatam ca acest raport nu a fost niciodata depus pana la solutionarea cauzei iar pe site-ul indicat de catre avocat acesta nu este disponibil", se arata in motivarea procurorului de caz.

Raportul poate fi insa consultat la adresa http://www.unibuc.ro/n/organizare/Comisiile_subordonate_Consiliului_de_Administratie.php.

In motivarea cererii de respingere, procurorul vorbeste despre "analiza tendentioasa" facuta de avocatul celor trei persoane care au depus plangerea si despre "confuziile" facute de acesta.

Iata cateva dintre motivatiile pentru respingerea plangerii:


 • "O minima exigenta profesionala impune audierea persoanelor care au formulat denuntul ceea ce a si facut procurorul de caz, insa desi legal citati, denuntatorii au refuzat sa dea declaratii scrise cu privire la enuntul formulat"
 • "In concluzie, doar identitatea de texte este neconcludenta ca obiectiv pentru stabilirea existentei unei incalcari, avand in vedere ca aceasta identitate se datoreaza uneori textelor oficiale de natura juridica si traducerilor lor oficiale sau reprezinta citate apartinand altor autori".
 • "In ceea ce priveste utilizarea de scurte citate dintr-o opera fara consimtamantul autorului si fara plata unei remuneratii, respectand conditia mentionarii sursei si numelui autorului, se poate constata ca autorul plangerii adauga la lege prezentand aprecieri personale despre modul in care trebuie sa se faca citarea, in ceea ce priveste marcarea, modul si locul in care trebuie mentionate sursa si numele autorului, adaugiri care nu pot fi relevante atunci cand se apreciaza asupra unei raspunderi penale".
 • "Daca denuntul depus de avocat ar fi o opera de creatie intelectuala originala, semnat fiind de denuntatori, inseamna ca acestia si-au insusit calitatea de autori ai operei create de catre avocatul PLOPEANU Florin, care oricat ar sustine ca nu i s-a incalcat niciun drept moral sau patrimonial, in logica plangerii ar trebui sa-i cercetam, fiind o infractiune pentru care actiunea penala se pune in miscare din oficiu, pe cei trei denuntatori pentru savarsirea infractiunii de insusire a calitatii de autor al unei opere, nu de plagiat".
Adrian Papahagi, Mihail Neamtu si Augustin Ofiteru au depus vineri, 7 iunie, plangere impotriva rezolutiei Parchetului General prin care s-a decis neinceperea urmaririi penale in cazul presupusului plagiat al lui Victor Ponta, potrivit avocatului celor trei, Florin Plopeanu. In plangerea formulata la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, cei trei solicita "infirmarea solutiei dispuse de procurorul de caz si inceperea urmaririi penale, intrucat din cuprinsul sesizarii si a inscrisurilor anexate rezulta informatii care contureaza o suspiciune mai mult decat intemeiata care conduce la presupunerea ca in cauza s-a comis o infractiune de plagiat, astfel ca se impune efectuarea unei urmariri penale fata de aceasta fapta penala".

"Ceea ce se observa, la nivel general, din cuprinsul rezolutiei de neincepere a urmaririi penale, este ca procurorul de caz s-a straduit, din rasputeri, sa se sustraga de la asumarea oricarei responsabilitati in ceea ce priveste o analiza personala a starii de fapt in raport cu legea, ci a plasat aceasta sarcina altor institutii, care sa isi asume, astfel, povara concluziilor unei asemenea analize", se arata in plangere.

Avocatul Florin Plopeanu sustine ca "dispunerea efectuarii unui raport de constatare tehnico-stiintifica mai inainte de inceperea urmaririi penale, deci in faza actelor premergatoare, este nelegala". "In cazul de fata, procurorul de caz a dispus, prin ordonanta, efectuarea unei constatari tehnico-stiintifice inainte de inceperea urmaririi penale, cu incalcarea atat a dispozitiilor art. 224 C. proc. pen., cat si a art. 112 C. proc. pen", precizeaza acesta.

Fragmente din plangere

 • Primul obiectiv al expertizarii ORDA a fost "verificarea identitatii de structura intre lucrarea in litigiu si lucrarile sursa". "Un asemenea obiectiv este total inutil, intrucat existenta plagiatului nu este conditionata de existenta unei identitati intre structura operei in litigiu si structura operei sura. In mod cu totul convenabil O.R.D.A. a constatat ca nu exista o identitate de structura intre lucrarea in litigiu si lucrarile sursa, constatare total lipsita de relevanta sub aspectul calificarii unui text ca fiind sau nu plagiat. Ceea ce era si este relevant priveste identitatea dintre textele din lucrarea in litigiu si lucrarile sursa, iar nu identitatea de structura in mod particular."
 • "Obiectivul nr. 2: stabilirea procentului de text identic preluat in lucrarea in litigiu din operele sursa. Obiectivul util pentru lamurirea starii de fapt trebuia sa priveasca existenta identitatii dintre textele din lucrarea in litigiu, indicate in denunt, si textele din lucrarile sursa. In fine, in fata unui asemenea obiectiv, temeinicul specialist de la O.R.D.A., utilizandu-si la capacitate maxima toate cunostintele si pregatirea care ii dau greutatea calitatii de specialist, a raspuns ca: 'nu se poate proceda la calcularea procentului de text identic preluat deoarece formatul lucrarilor, tipul caracterelor utilizate si paginatiile sunt diferite'."
 • "O asemenea concluzie 'de specialitate' este de un ridicol desavarsit. Pentru a infatisa in toata splendoarea enormitatea enuntata de catre specialistul O.R.D.A., dorim sa o punem in aplicare prin utilizarea unui exemplu. Sa luam urmatorul catren: Descumpanire.../ Asa e soarta boului,/ Vitel adult,/ Sa stea la poarta noului,/ Nitel mai mult! (Descumpanire... - autor Marcel Breslasu)"
 • "In cazul in care aceasta opera ar fi prezentata in varianta originala in format A4, cu caractere de tip Times New Roman 12, iar ulterior un tert si-a aroga paternitatea acestei creatii pe care ar prezenta-o in format A3 utilizand caractere Arial 18, specialistului O.R.D.A. i-ar fi imposibil sa constate existenta identitatii de text din pricina formatului si a caracterelor grafice diferite utilizate in cele doua lucrari de comparat."
 • "Obiectivul nr. 3: daca citarea autorilor operelor sursa in lucrarea in litigiu a fost efectuata in conformitate cu dispozitiile Legii nr. 8/1996. Uluitor! Procurorul de caz ii cere unui specialist O.R.D.A. sa verifice daca s-a respectat legea! Amintim ca sarcina verificarii respectarii legii in raport de situatia de fapt ce formeaza obiectul cercetarii penale apartine, exclusiv, procurorului. Specialistii sau expertii sunt chemati sa examineze numai situatii de fapt, nu si de drept".

Informatie de context

Pe 23 august 2012, Mihail Neamtu, Adrian Papahagi si Augustin Ofiteru au anuntat printr-un comunicat de presa ca au depus la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie o plangere penala impotriva premierului Victor Ponta pentru plagiat. Avocatul Florin Plopeanu a declarat pentru HotNews.ro ca plangerea penala se refera la lucrarea "Raspunderea in dreptul international umanitar", publicata la Editura Universul Juridic in anul 2010 si care ii are ca autori pe Victor Ponta si Daniela Coman. Cartea "include in intregime teza de doctorat a domnului Ponta", plus alte cateva capitole, a precizat avocatul.

 • Amintim ca in ceea ce priveste teza de doctorat a prim-ministrului Victor Ponta, Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) a decis pe 29 iunie 2012 ca este un plagiat. Detalii si aici In aceeasi zi, ministrul interimar al Educatiei Liviu Pop a schimbat componenta si regulamentul de functionare ale CNATDCU, astfel incat Consiliul nu mai are atributii in a stabili daca o teza de doctorat este sau nu plagiat.
 • Pe 19 iulie 2012, Consiliul National de Etica din subordinea Ministerului Educatiei decidea ca Victor Ponta nu a plagiat. Componenta CNE a fost schimbata din temelii de fostul ministru Liviu Pop chiar inainte de a se pronunta in cazul Ioan Mang.
 • In cazul tezei de doctor s-a autosesizat si Universitatea din Bucuresti, care a concluzionat pe 20 iulie 2012 ca Victor Ponta a plagiat.
Pe 14 martie 2013, Parchetul a dispus efectuarea unei constatari tehnico-stiintifice a cartii de catre un expert din cadrul Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor (ORDA). Detalii aici. Pe 21 mai 2013, Parchetul General a anuntat ca a decis sa nu inceapa urmarirea penala in cazul presupusului plagiat al lui Victor Ponta. In rezolutia parchetului sunt citate si concluziile expertizei ORDA: "intre lucrarea cu titlul 'Raspunderea in dreptul international umanitar' autori Daniela Coman si Victor Ponta pe de o parte si lucrarile 'Drept international penal', autor Vasile Cretu, 'Curtea Penala Internationala. Istorie si realitate' autor Dumitru Diaconu si 'Dreptul International Penal si Infractiunile Internationale' autor Dumitru Geamanu nu exista identitate totala de structura, ci doar o identitate partiala de structura". / "Nu se poate proceda la calcularea procentului de text identic preluat deoarece formatele lucrarilor, tipul caracterelor utilizate si paginatiile sunt diferite".

Citeste si:
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4344 vizualizari

 • +20 (22 voturi)    
  "Asa e soarta boului" (Marţi, 9 iulie 2013, 12:47)

  Idealistu [utilizator]

  Excelent citatul ! Potrivit pentru o justitie independenta, de cand a venit USL-ul la putere !
  • +17 (19 voturi)    
   Dar cine a zis ca avem justitie independenta? (Marţi, 9 iulie 2013, 13:03)

   linarel [utilizator] i-a raspuns lui Idealistu

   - pai procurorul de caz daca nu vrea sa citesca la link-ul indicat normal ca nu v-a citi nimic invocind ca afara ploua
   - plingerea formulata e facuta in mod superficial - pt ca trebuiau depuse toate documentele asa incit sa nu se mai invoce nimic de procurori
   - procurorii ar fi trebuit sa se sesizeze din oficiu si pentru infractiuni mai grave savirsite de micul muc - uzurpare de calitati oficiale " , " lovitura de stat din vara trecuta " .....
   - ghinionul micului muc e ca astfel de infractiuni nu se prescriu insa cine sa aplice legea
   - si atunci depre ce justitie independenta vorbim ??
  • +14 (14 voturi)    
   pile si relatii (Marţi, 9 iulie 2013, 13:45)

   lucadd [utilizator] i-a raspuns lui Idealistu

   Nu sunt un mare fan Basescu (din cauza perlelor diverse scoase de mister in ultimii ani) insa USL-ul bate filmul. Cred ca coalitia asta monstruoasa este un adevarat produs al situatiei de azi din Romania.
   Cu "nasu" la minister si cu "colegu" de promotie in procuratura se calmeaza apele peste tot . Dam telefon si poporul o sa doarma linistit. Mai stiti deviza FNI? "Dormiti linistiti, FNI lucreaza pentru tine"?. Ei asa si menestrelul Ponta o sa lucreze tarisoara asta pana o nu o sa mai ramana nici un spatiu neocupat de reteaua pile si relatii. Nu m-ar mira sa asistam peste cativa ani la un nou dosar Ponta similar celui intentat lui Nastase cand o sa adie un alt vant politic.
   Solutia ? Poate ca era mai bine sa intre si Romania in faliment ca si Grecia si sa vina birocratii de la UE sa supravegheze actul de guvernare, privatizarile ...etc.
  • +3 (3 voturi)    
   ai o mare problemă (Marţi, 9 iulie 2013, 14:58)

   visio [utilizator] i-a raspuns lui Idealistu

   sunt două etape:
   1. Primăvara trecută parlamentarii pdl au trecut la usl; tehnic, ceea ce au făcut acești parlamentari se numește furt intelectual; de ce? dacă voiam să votez usl, votam usl; eu am votat pdl din motivele mele; parlamentarul sprijinit de mine a migrat in usl pt interesul lui personal; e ca și cum aș fi împrumutat pe cineva cu bani sau bunuri;
   2. Reacția votanților la mineriada de catifea de astă vară, arată incultura și lipsa de interes a majorității acestora; este clar pentru toată lumea că urmașii crimianlului Ion Iliescu și a turnătorului Voiculescu, nu pot presta activități intelectuale; ei pot să dezgroape morții, să îi arunce în stradă, și să omoare mai mulți indivizi pt un scop bine determinat; Ponta este nivelul superior al comuniștilor, e un pic mai finisat pt că a ieșit în lume; Iliescu știa numai drumul spre Moscova; ne amintim franceza lui extraordinară; cu toate acestea, Ponta e prost și trebuie să plagieze; de guvernat nu poate fi vorba; vedem bine ce au pățit elevii dela Bolintineanu;
   3. Ce s-a întâmplat la alegerile locale rezultă în coșmarul de azi cu miniștri semanalfabeți, etc;
   Concluzie: politicienii noștri sunt necrofagii societății, sunt membrii ai societății; dacă vrei să învinovățești o persoană, poți începe cu vecinul tău, poți începe cu tine și cu familia ta, sau cu românii care au votat USL însă și cu cei care au stat acasă de ziua votului.
   Din păcate, acum contează mai puțin cine este vinovat, și mai mult cum poate fi îmbunătățită situația, cum poți schimba mizeria asta.
   Cât despre Justiție independentă...este timpul să te maturizezi: atâta timp cât politicul începe în familie, și cultura generală este aproape zero nu poți pretinde ca un procuror să respecte procedura de citare a unui cetățean major sau nu; să încarci în dubă elevii și să îi duci la poliție este barbarism, este bolșevism, este comunism; însă unii au votat acest bolșevism și alții au stat acasă sperând ca alții să le rezolve problemele; deci le convine.
 • +22 (24 voturi)    
  Justitia e Corupta (Marţi, 9 iulie 2013, 13:00)

  tanase_v [utilizator]

  Justitia e Corupta si a devenit o carpa in mana Plagiatorului

  E incredibil sa xeroxezi zeci de pagini si justitia sa spuna (la ordin politic) ca "nu e nimic de judecat"

  Asa ceva e incredibili! Ne-am reintors in anii 50 !
 • +10 (12 voturi)    
  ca sa intelegem decizia (Marţi, 9 iulie 2013, 13:10)

  codo [utilizator]

  Un citat din procurorul Lazar, via "adevarul"
  "Uneori eşti supus unei presiuni foarte mari. Gândiţi-vă numai ce presiune a fost pe procurorii din cazul Vântu. În acelaşi timp, un viitor procuror trebuie să ştie că de multe ori familia rămâne pe planul doi, iar relaţiile trebuie foarte atent gestionate. Nu mai poţi ieşi cu oricine, împrieteni cu oricine sau bea cafea cu oricine."
  A facut si el ce i-a permis pozitia, a bagat capul la cutie.
 • +20 (22 voturi)    
  Mai oameni buni, (Marţi, 9 iulie 2013, 13:17)

  Ponta [utilizator]

  Voi pe ce lume traiti?? Vreti justitie de la un regim pseudo-comunist??
  Devine din ce in ce mai hilar.
  • +7 (7 voturi)    
   pseudo (Marţi, 9 iulie 2013, 14:12)

   hollow [utilizator] i-a raspuns lui Ponta

   poate cripto-comunist, adica pe ascuns. Pseudo-comunist e ala din China, care e comunist doar cu numele.
 • +14 (16 voturi)    
  ce cauta la parchet? (Marţi, 9 iulie 2013, 13:18)

  easy [utilizator]

  parchetul nu are decat sa se faca de ras si sa-si dea un restart catre vremurile lui bombo cand totul era posibil indiferent de legi

  ce a facut prim copy/paste-rul tarii este vizibil din elicopter si de obicei e pedepsit de prima educatoare care citeste teza

  in tarile civilizate se traduce cu 'TOTAL FAILURE' si lucrarea nu se corecteaza, nu se puncteaza si nu se acorda nici un calificativ, studentul dispare instant din analele scolii respective impreuna cu tutorele lucrarii

  la noi e altfel, tara moderna deh: se sesizeaza parchetul, se dau legi speciale, se desfiinteaza comisia de etica si eventual se acuza presedintele ca l-a aratat cu degetul pe copiator

  unde oare o sa ajunga tarisoara asta cu asa conducatori? votanti fara educatie, leaderi de cauciuc
 • +10 (12 voturi)    
  plagiat (Marţi, 9 iulie 2013, 13:19)

  mihail nica [utilizator]

  care ai timp sa verifici lucrarea de licenta a domnului procuror ? poate se aplica principiul corbilor.
 • -8 (8 voturi)    
  Eu le-as da si o amenda ... (Marţi, 9 iulie 2013, 13:46)

  Gigi Kent [utilizator]

  "O minima exigenta profesionala impune audierea persoanelor care au formulat denuntul ceea ce a si facut procurorul de caz, insa desi legal citati, denuntatorii au refuzat sa dea declaratii scrise cu privire la enuntul formulat"

  Ar trebui amendati pentru ceea ce fac. Cel putin ...
  Sau adusi cu autobuzul pe modelul cunoscut :))
 • -9 (11 voturi)    
  mai conteaza?! (Marţi, 9 iulie 2013, 14:20)

  contele_de_saint_simon [utilizator]

  Ce valoare mai are o reclamatie a trei indivizi in fata faptului ca:
  1. profitul Hidroelectrica pe primele 6 luni din 2013 este de 110 milioane de euro, cat cel prognozat pe tot anul, conform planului de insolventa?
  2. Huawei investeste 100 de milioane de euro in urmatorii 5 ani?


  Cand vor ajunge cei 3 indivizi sa produca macar o infinitezimala parte din ce au produs oamenii coordonati de premierul Victor Ponta, o sa aiba caderea sa reclame o fapta urata ca cea a premierului. Pana atunci, zbatere usoara in principii.
  • +10 (12 voturi)    
   woow (Marţi, 9 iulie 2013, 14:56)

   codo [utilizator] i-a raspuns lui contele_de_saint_simon

   te rog sa militezi si pentru ridicarea unei statui ca sa stim unde trebuie sa ne inchinam de azi inainte. mi se parea mie ca seamana ponta cu cineva asa rotofei si stralucitor; dupa ce am citit comentariul tau am inteles cu cine: cu Soarele insusi!
   iti multumesc ca existi, ponta, si ca ne putem bucura de coordonarea ta si de rezultatele muncii oamenilor coordonati de tine.
   acum ma duc sa vomit. pa
  • +2 (2 voturi)    
   Tu chiar nu realizezi (Marţi, 9 iulie 2013, 17:04)

   Savitar [utilizator] i-a raspuns lui contele_de_saint_simon

   ca s-a dat liber la prostie/coruptie/hotie in tara? Frumos pui de om mai esti, daca tu consideri ca anumite fapte bune pot spala hotia.
  • +3 (3 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Marţi, 9 iulie 2013, 18:07)

   [anonim] i-a raspuns lui contele_de_saint_simon

   • 0 (0 voturi)    
    NU-I NICI O PROBLEMA CONTE... (Miercuri, 10 iulie 2013, 16:39)

    father nicky [utilizator] i-a raspuns lui

    ... si nici nu trebuie "sa produci ceva financiar" pentru asta! Este de ajuns, dar necesar si obligatoriu ca - in prealabil - sa te sinucizi pe tine cu mana proprie, dupa care ai voie sa-i ucizi si pe ceilalti patru!
  • +1 (1 vot)    
   Desi nu are legatura... (Marţi, 9 iulie 2013, 20:22)

   Mihail_AD [utilizator] i-a raspuns lui contele_de_saint_simon

   ...retorica poate continua:
   - cata importanta are profitul unei societati ce si-a anulat contractele cand romanii o duc tot mai rau?
  • 0 (0 voturi)    
   Oamenii premierului produc zero (Marţi, 9 iulie 2013, 21:40)

   Mihail_AD [utilizator] i-a raspuns lui contele_de_saint_simon

   Cei care produc sunt oamenii de la Hidroelectrica, cei de la Oltchim, de la Mechel, Dacia si altii.
   Premierul nu e in stare sa inteleaga corect o lege, desi se da procuror, nici sa tina minte la Bucuresti ce a promis la Bruxelles.

   Procurorii lui s-au umplut de ridicol: dupa ce initial nu au reusit sa compare doua texte identice pentru ca erau scrise cu font diferit, acum nu sunt in stare sa gaseasca - pe internet - un raport de care a auzit o tara intreaga.

   Cum se poate crede despre asemenea oameni si gasca lor ca sunt in stare sa produca? Poate doar in sensul modern al expresiei "a iesi la produs".

   Este inca un semn - si unul din cele mai puternice - ca daca s-a reusit ceva bun in ultimii ani, interesele de grup au puterea si vointa sa il distruga.
  • 0 (0 voturi)    
   Oamenii premierului produc zero (Marţi, 9 iulie 2013, 21:40)

   Mihail_AD [utilizator] i-a raspuns lui contele_de_saint_simon

   Cei care produc sunt oamenii de la Hidroelectrica, cei de la Oltchim, de la Mechel, Dacia si altii.
   Premierul nu e in stare sa inteleaga corect o lege, desi se da procuror, nici sa tina minte la Bucuresti ce a promis la Bruxelles.

   Procurorii lui s-au umplut de ridicol: dupa ce initial nu au reusit sa compare doua texte identice pentru ca erau scrise cu font diferit, acum nu sunt in stare sa gaseasca - pe internet - un raport de care a auzit o tara intreaga.

   Cum se poate crede despre asemenea oameni si gasca lor ca sunt in stare sa produca? Poate doar in sensul modern al expresiei "a iesi la produs".

   Este inca un semn - si unul din cele mai puternice - ca daca s-a reusit ceva bun in ultimii ani, interesele de grup au puterea si vointa sa il distruga.
 • -8 (10 voturi)    
  ? (Marţi, 9 iulie 2013, 15:18)

  MihaiN2 [utilizator]

  doar mie mi se par aia trei si mai ridicoli de cat ponta?
  astept sa-mi dau seama dupa voturi :)
  • +6 (6 voturi)    
   de cat -ul matematic...? (Marţi, 9 iulie 2013, 15:22)

   codo [utilizator] i-a raspuns lui MihaiN2

   sau Decat-ul ministrului educatiei?
 • +6 (6 voturi)    
  căt tot vorbim de Plagiatul lui Ponta (Marţi, 9 iulie 2013, 15:21)

  visio [utilizator]

  m-am luat cu virba și am uitat esențialul:
  1. Raportul UB nu conține diacritice; din punctul meu de vedere, este inacceptabil ca o comisie cu asemenea grad de profionalism să NU folosească corect Limba Română; acest raport seamănă mai mult cu un material din diverse rețele de socializare;
  2. Să mă cheme Ponta, aș afirma cu tupeu că presupusa teză de doctorat este de fapt o ciornă, și aș insista să mai susțin un examen pt titlul de doctor; la cât este de penibil, o chestie în plus chiar nu contează; dacă a reușit el să bage elevii în dubă, sunt sigur că se descurcă cu un fleac ca acesta.
  rectific, radu Stroe a dispus ”încărcarea” elevilor...acel radu stroe care își făcea școala pe malul Don-ului...
 • +2 (2 voturi)    
  FENOMENAL! RUSINE, BAI, PRO...CURORULE! (Marţi, 9 iulie 2013, 19:40)

  Jimmy Hoffa [utilizator]

  Eu asa ceva nu am vazut in viata mea. Ma crucesc. Aia e motivare de respingere a plangerii?!

  Nu ai voie ca procuror sa faci comparatii de genul:

  "Daca denuntul depus de avocat ar fi o opera de creatie intelectuala originala, semnat fiind de denuntatori, inseamna ca acestia si-au insusit calitatea de autori ai operei create de catre avocatul PLOPEANU Florin, care oricat ar sustine ca nu i s-a incalcat niciun drept moral sau patrimonial, in logica plangerii ar trebui sa-i cercetam, fiind o infractiune pentru care actiunea penala se pune in miscare din oficiu, pe cei trei denuntatori pentru savarsirea infractiunii de insusire a calitatii de autor al unei opere, nu de plagiat".

  Doamneee! Procurorul nu are logica. Este praf, varza, cum vreti sa ii spuneti. Bai, proberbecule, nu poti sa motivezi solutia pe baza unei presupuneri nesustinute de lucrarile dosarului sau de legile statului roman. Este inadmisibil. Este o ofensa adusa logicii si gandirii juridice.

  Mergand pe sistemul asta putem spune ca daca Ion o bate pe Maria, procurorul poate dispune NUP pentru simplul fapt ca "daca Maria ar fi fost in locul lui Ion ar fi procedat la fel."

  Procurorul asta incurca institutiile. Ce treaba are formularea unui denunt cu punerea in miscare a actiunii penale? Ce treaba are dorinta unei persoane de a nu i se repara prejudiciul cu existenta unei infractiuni? Daca ai suferit un prejudiciu poti sa te constitui parte civila sau nu. E treaba ta. Infractiunea tot exista.

  Faptul ca procurorul afirma ca nu poate fi accesat raportul, nu inseamna ca nu exista. Mie imi suna a fals intelectual. Obligatia procurorului era de a face demersuri pentru strangerea si a probelor care sa conduca la presupunerea rezonabila ca a fost savarsita o infractiune. Sarcina probei revine intotdeauna organelor judiciare.

  Despre motivarea expertizei ORDA ce sa mai spun... Este megacomica


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by