Ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu i-a cerut managerului Spitalului "Marie Curie" din Capitala, Gabriel Smarandache, sa-si inainteze demisia pana marti, altfel il va demite, apreciind ca managementul acestei unitati este "sub orice critica".

Nicolaescu a declarat, luni, pentru Mediafax, ca, in urma mai multor controale dispuse si a unuia facut personal cu o echipa de la minister, a constatat ca "managementul este sub orice critica, un management prost".

El s-a referit la faptul ca sectiile de chirurgie cardiovasculara si de terapie intensiva neonatologie din spital, desi dotate la standarde europene, nu sunt in functiune.

"Aduci asistenti medicali si doctori in aceste sectii, dar dupa cateva luni in care nu faci nimic doctorii pleaca, iar asistentele sunt mutate in alte sectii. Asta inseamna dezinteres total", a declarat Nicolaescu.

Ministrul a mai aratat ca acestea sunt doua sectii importante, in contextul in care in Romania ar trebui sa se faca cel putin inca 1.800 de interventii chirurgicale cardiace la nou nascuti pe an, pentru a trata toate cazurile.

"Discutand cu sefi de sectii, cu comitetul director am inteles ca trebuie sa aplic masuri foarte dure. Una este schimbarea managementului, dar, mai mult decat schimbarea managerului, a intregului consiliu de administratie. In acesta saptamana vom face primul pas, schimbarea managerului. Intr-o prima etapa, i-am cerut demisia. Daca acel manager va avea bun simt isi va da demisia, daca nu va trebui sa il demit. Ceea ce voi face in aceasta saptamana", a declarat luni ministrul Sanatatii.

Nicolaescu anunta vineri, dupa discutia cu conducerea Spitalului Marie Curie, ca este total nemultumit de managementul unitatii sanitare bucurestene, apreciind ca anumite probleme, precum scoaterea posturilor vacante la concurs, si strategia pe termen lung pentru atragerea specialistilor puteau fi rezolvate prin solutii manageriale.

Nicolaescu a mai spus ca, prin protocolul semnat de curand cu o clinica de specialitate din Milano, patru echipe de medici si asistenti vor participa la un program de specializare in domeniul chirurgiei cardiace pediatrice. Acest lucru va permite inceperea activitatii in sectia de chirurgie cardiaca pediatrica din cadrul Spitalului "Marie Curie" si, pe termen lung, cresterea numarului de interventii care pot fi facute in Romania.

"Din august vin specialisti de la spitalul italian cu ajutorul carora sa realizam selectia personalului care va intra in acest program de pregatire la Milano si speram ca la sfarsitul acestui an sa avem o echipa de la Milano care impreuna cu specialistii nostri sa realizeze primele operatii la Marie Curie. Pregatim patru echipe de specialisti pentru Bucuresti, Iasi, Timisoara si completarea celei de la Targu Mures", a mai spus luni ministrul Sanatatii.