Activitatea in cladirea Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi, unde un barbat a detonat un dispozitiv exploziv, intr-o sala a Facultatii de Electronica, a fost reluata luni dupa-amiaza, dupa ce toate incaperile au fost verificate de pirotehnisti, nefiind gasite alte materiale explozibile, relateaza Mediafax.

Rectorul Universitatii Tehnice "Gheorghe Asachi", Ioan Giurma, a precizat ca activitatea in corpul A al Universitatii "Al. I Cuza", unde functioneaza Facultatea de Electronica si Telecomunicatii, a fost reluata in jurul orei 15.30, dupa ce, timp de sase ore, pirotehnistii au verificat toate incaperile.

"A fost o activitate minutioasa a pirotehnistilor, care au scotocit peste tot. Nu s-au gasit si alte materiale explozibile, astfel ca activitatea in cladire s-a reluat fara probleme in cursul dupa-amiezii. Nici nu exista o activitate intensa in aceasta perioada in universitate. Sesiunea s-a incheiat, acum sunt doar examenele de licenta", a declarat rectorul Ioan Giurma.

El a afirmat ca examenul de licenta pe care urma sa-l sustina luni studentii Facultatii de Electronica si Telecomunicatii a fost reprogramat pentru saptamana viitoare.

***

Luni dimineata, in jurul orei 9.30, un barbat a intrat intr-o sala de curs a Facultatii de Electonica si Telecomunicatii din cadrul Universitatii Tehnice din Iasi, care functioneaza in Corpul A al Universitatii "Alexandru Ioan Cuza", unde se aflau patru cadre didactice si 40 de studenti din anul al patrulea care sustineau examenul de licenta.

Barbatul, care avea in spate un rucsac, a inceput sa strige ca va detona o bomba, cerand sa vina Politia.

Decanul Facultatii, Bogdan Ion, care se afla in sala in care a intrat barbatul, a declarat ca a discutat cu acesta si a incercat sa il convinga sa nu puna in practica amenintarile, spunandu-i sa il ia pe el ostatic, insa barbatul a spus ca nu are ce sa discute si ca vrea sa vina Politia.

Asistentul universitar Daniel Matasaru, care se afla in sala de curs in momentul in care barbatul a intrat, a spus ca a reusit sa iasa din sala, sub pretextul ca vrea sa arunce un pahar, si a sunat la 112.

"Nu il cunostea nimeni. A spus ca are o bomba, iar eu in acel moment am reusit sa ies din sala, motivand ca trebuie sa arunc un pahar cu cafea. Am lasat usa deschisa si am reusit sa sun la 112. Cat eram pe hol s-a auzit o bubuitura, inteleg ca a detonat o capsa pirotehnica din tot ce avea. Avea in spate un rucsac mare, de munte, cu o incaracatura foarte mare. Daca nu as fi reusit sa ies si sa sun la Politie probabil ca ne-am fi trezit intr-o situatie de luare de ostatici. A fost socant", a afirmat Matasaru, care a precizat ca "barbatul era cablat si se pregatea sa detoneze materialele explozive".

Barbatul a fost imobilizat de doi studenti intr-un moment de neatentie, ulterior fiind dus la sediul Politiei Iasi, unde este audiat.

Unul dintre studentii care l-au imobilizat pe barbat spune ca in momentul in care a intrat in sala acesta a inceput sa tipe ca detoneaza bomba, apoi i-a explodat un declansator pe care il avea in mana.

"Barbatul a venit, a tipat la noi si a spus ca detoneaza bomba. S-a creat panica. Avea un declansator in mana, care a explodat si l-a lovit. Am sarit atunci repede pe el, m-am umplut de sange. Nu ma consider un erou. Daca eram un erou nu exploda bomba. Am fost evacuati, iar in amfiteatru a mai ramas o geanta, insa acolo cred ca era o baterie pe care o folosea pentru alimentare. Nu stim cine este atacatorul, nu a avut vreo revendicare referitoare la universitate. A spus ca daca nu vine Politia detoneaza bomba", a declarat Marian Prescura, studentul ce a intervenit pentru imobilizarea barbatului care a detonat bomba.

Conform presei locale, barbatul avea un proiectil din timpul celui de-al doilea razboi mondial, de dimenisunea unui pet de 1,5 litri, in jurul caruia a improvizat un trepied cu un cui care sa percuteze capsa proiectilului. De asemenea, barbatul ar fi avut intr-o geanta un bidon de cinci litri cu benzina, iar in alta geanta ar fi fost gasita trei sticle de 2,5 litri fiecare, pline cu benzina.

Stan ar fi activat declansatorul, dar, deoarece capsa ar fi fost deja utilizata, bomba nu a explodat.

Surse din randul anchetatorilor au declarat pentru Mediafax ca daca proiectilul folosit de atacator ar fi explodat, amfiteatrul ar fi fost distrus in totalitate si s-ar fi produs victime.

Proiectilul a fost ridicat din amfiteatru in cursul dupa-amiezii de catre reprezentanti ai Brigazii Antitero din cadrul SRI, acestia sosind la Iasi cu un elicopter.

Managerul Spitalului de Psihiatrie Socola, Lucian Burlea, a declarat pentru Mediafax ca barbatul are schizofrenie paranoida si a fost internat de noua ori in aceasta unitate medicala, intre anii 2006 si 2013.

"Acest barbat a fost internat de noua ori la noi, intre 2006 si 2013, fiind diagnosticat cu schizofrenie paranoida. Este una dintre cele mai grave boli psihice. Se poate ajunge la sinucidere sau crima, in conditiile in care pacientul intrerupe tratamentul. Exista riscuri majore in acest caz. Doar el decide daca ia sau nu medicatia", a afirmat Lucian Burlea.

Ultima data, barbatul a fost internat in acest spital in perioada 14 martie - 1 aprilie.

Un alt medic al Spitalului Socola, care l-a avut in ingrijire pe barbat, a spus ca acesta nu a urmat tratamentul prescris la ultima internare.

"Acest pacient locuieste singur. Cu certitudine nu si-a luat medicatia", a spus medicul, potrivit caruia ultima data barbatul a venit singur la spital si a fost internat in regim de zi pentru ca nu a acceptat sa stea la pat. Pe durata internarii, barbatul si-a luat medicatia, iar la externare a primit reteta.

"De cele mai multe ori, dupa externare tratamentul este intrerupt", a adaugat medicul.

Potrivit acestuia, "din pacate, pacientii fac tratament obligatoriu doar dupa ce au savarsit o fapta cu pericol social, un pacient care nu este supus niciunui articol din Codul Penal neputand fi obligat sa urmeze tratamentul".

Barbatul se numeste Oliver Stan. El a scris pe contul sau de pe o retea de socializare ca a studiat la Facultatea de Electronica si Telecomunicatii din cadrul Universitatii Tehnica "Gheorghe Asachi", dupa ce a absolvit Colegiul National "Emil Racovita" si ca lucreaza la "God".