Decembrie 2012. In presa explodeaza cazul politistei de la Bals. O politista acuza ca superiorul ar fi violat-o si oferit-o spre viol si altor superiori, ca intr-o zi n-ar mai fi suportat abuzurile si, in legitima aparare, si-ar fi injunghiat superiorul de mai multe ori in abdomen. Cazul face senzatie la televiziunile de stiri, in special Antena 3, care il transforma rapid in simbolul dramei femeilor intr-o lume dura controlata de barbati. Transmisii in direct, marturii de la politista de pe patul de spital, superiorul prezentat drept calau. Politista devine imaginea perfecta a victimei, televiziunile o cred pe cuvant, urmeaza nesfarsite ezbateri despre violenta din societatea romaneasca, acuzatii de-a valma ca bataia e fenomen printre politistii din Craiova. Ce credeti ca se va intampla sase luni mai tarziu?

Pana atunci, sa revenim putin la atmosfera de la inceputul anului: "Noi detalii socante in cazul politistei violate care si-ai injunghiat superiorul", titreaza RTV, care anunta cu un psiholog si un avocat s-au oferit sa o consilieze gratuit. Nici Realitatea TV nu se lasa mai prejos si revine cu "Noi detalii cutremuratoare in cazul politistei violate", care primeste tribuna pentru a povesti cu lux de amanunte cum a fost violata in repetate randuri de superior, care ar fi obligat-o sa intretina raporturi sexuale si cu patru procurori!

Politista sustine la fiecare post TV ca la Craiova abunda cazurile de femei violate, dar spune ca n-au curaj sa vorbeasca. Profund impresionati de povestea violurilor in serie nu sunt doar cei din presa, ci si cei din ministerul de interne. Oficialii IGPR anunta ca toate femeile care lucreaza in minister vor fi intervievate de psihologi si sociologi si vor completa un chestionar elaborat de specialisti, in care vor raspunde la intrebari legate de eventuale acte de hartuire ori discriminare pe criterii sexuale.

Cele cateva sute de femei audiate se simt umilite de chestionar, considera puerile si cam stupide intrebarile care suna cam asa: "Ati acordat sau vi s-au solicitat favoruri de acest gen (sexuale - n.red.) pentru a fi promovata sau recompensata profesional?", "Colegii se poarta corect cu dumneavoastra, va jignesc, incearca sa va acosteze?", "Care sunt tendintele de discriminare si hartuire la locul de munca?".

Sindicalistii intaresc prin vocea unor oficiali impresia ca politistii din Craiova trateaza politistele ca pe haremul propriu, sustin ca au mai existat plangeri dar ca mizeria a fost mereu ascunsa sub pres. Potrivit datelor oficiale, in Romania sunt incadrate 8.809 femei in functia de politist, dintre care 2.211 sunt ofiteri, iar 133 au functii de conducere.

In luna februarie 2013, ministrul de interne, Radu Stroe, prezinta rezultatele studiului, din care rezulta ca au fost vreo 7-8 semnalari, din care s-au confirmat 2-3 cazuri de viol, la o cifra de 52.000 de oameni cat numara politia. Pentru a nu dezamagi opinia publica deja oripilata de dezvaluirile zilnice de la TV si de povestea dramatica a "politistei violate din Bals", Radu Stroe anunta totusi masuri, dupa cum relateaza ziarul Gandul: infiintarea unei linii telefonice directe, prin care orice angajat al MAI va putea sa semnaleze fapte de hartuire sexuala sau alte agresiuni, direct la MAI. Aceste sesizari vor ocoli ierarhia directa si vor fi preluate direct de o structura specializata din MAI, care urmeaza sa fie infiintata.

Epilog

Stire PROTV, vineri 5 iulie 2013: Politista care si-a injunghiat fostul sef, trimisa in judecata pentru tentativa de omor calificat iar procurorii arata in rechizitoriu ca fapta de viol nu exista.Procurorii arata in rechizitoriul intocmit in acest caz ca in 26 decembrie 2012, pe fondul unor neintelegeri anterioare, politista Melania Renghea a mers cu un autoturism la locuinta comisarului sef de la Inspectoratul de Politie Judetean Olt, Gheorghe Barbu, fostul sau sef, care a invitat-o in casa, femeia insistand insa sa o insoteasca in autoturism.

Dupa ce comisarul sef a urcat in autoturism, politista a pornit masina, deplasandu-se pe o distanta de aproximativ 40 de metri, unde a oprit la insistentele fostului sau sef. In autoturism, Gheorghe Barbu a intrebat-o pe Melania Renghea care este motivul vizitei sale, aceasta spunandu-i ca din cauza sa are probleme la actualul loc de munca, respectiv Postul de Politie Brancoveni, intrucat acesta "facuse afirmatii denigratoare la adresa sa in discutiile cu actualul ei sef". Barbu a infirmat insa acuzele aduse de politista care, ulterior, l-a injunghiat in abdomen cu un cutit de bucatarie. Aceasta a incercat apoi sa-l injunghie din nou tot in abdomen, dar, intrucat barbatul s-a aparat, a fost lovit in genunchiul stang, se mai arata in rechizitoriu.

De asemenea, comisarul sef de la Inspectoratul de Politie Judetean Olt a fost muscat de umarul stang de catre Melania Renghea, iar in incercarea de a-i lua cutitul, cei doi si-au produs reciproc leziuni la maini. In urma incidentului, politista l-a sunat pe sotul sau, caruia i-a povestit "denaturat" ca fostul sau sef de la Bals ar fi incercat sa o omoare, potrivit rechizitoriului. In urma agresiunilor, Melania Renghea si Gheorghe Barbu au fost internati la Spitalul Judetean de Urgenta Slatina.

"Referitor la plangerea formulata de politista cu privire la presupuse abuzuri sexuale comise asupra sa de catre alte persoane (ofiteri de politie din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului Olt, procurori, avocati), din cercetarile efectuate in cauza a rezultat ca faptele sesizate nu exista", se precizeaza in rechizitoriul procurorilor. (Sursa: PRO TV, vineri, 5 iulie 2013)

Stirea n-a mai produs ecoul din trecut la televiziunile care acum sase luni au umflat-o zile in sir isterizand guvern si opinie publica.

Nota

Acest studiu de caz arata impactul urias pe care-l au televiziunile de stiri asupra prezentarii unor fapte grave ca fiind adevarate, imbratisand un punct de vedere unilateral. Pe un fond emotional puternic se produce manipularea opiniei publice si influentarea deciziei guvernamentale.

Cine ar fi crezut acum o jumatate de an, privind la TV, ca "politista violata" invoca fapte care n-au existat, ca fabuleaza si ca va fi trimisa in judecata pentru tentativa de omor calificat? Si mai putini s-ar fi gandit ca este totusi irational ca un guvern sa ia decizii pronind de la isteria creata de televiziuni, nebunie declansata de sustinerile unui singur om care inventase o poveste avand in mod evident tot interesul sa acopere o presupusa tentativa de omor.

Este, din pacate, un caz clasic de violare in masa a publicului si a unor reguli elementare de catre presa.