Administratia Nationala de Meteorologie a realizat o estimare a valorilor termice si a precipitatiilor ce se vor produce in intervalul 8 - 21 iulie, in fiecare regiune a tarii. Estimarea este realizata folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia, semnaleaza Mediafax.

  • Vezi graficele ANM in documentul atasat

Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

BANAT

Pâna la sfârsitul primei săptămâni a intervalului de prognoză, temperaturile vor avea mici variaţii în jurul normelor climatologice, iar media maximelor va fi între 25 şi 28 de grade. Începând din 15 iulie şi până la sfârşitul intervalului, temperaturile vor creşte

treptat, până la medii de 30...32 de grade, ce vor caracteriza o vreme călduroasă. O evoluţie asemănătoare vor avea şi valorile termice din cursul nopţilor. Cel mai răcoare va fi la sfârşitul acestei săptămâni, când se vor înregistra, în medie, 14...15 grade

Celsius, apoi, după două-trei zile în care nu vor fi variaţii importante, se va resimţi o creştere termică, până la medii de 17 grade, la finalul săptămânii următoare.

Vor fi averse pe arii extinse până pe 11 iulie, apoi condiţiile de ploaie vor fi reduse.

CRIŞANA

Regimul termic diurn nu va avea variaţii importante în primele zile, când mediile temperaturilor maxime vor fi cuprinse între 27...28 de grade. Din data de 12 iulie valorile termice vor scădea uşor, până la medii de 25 de grade, apoi se vor menţine relativ constante până la sfârşitul primei săptămâni de prognoză. Cea de a doua săptămână va aduce o încălzire treptată, vremea va deveni călduroasă, iar mediile temperaturilor maxime vor urca spre 30 de grade Celsius la sfârşitul intervalului. În ceea ce priveşte regimul termic nocturn, cel mai răcoare va fi spre sfârşitul primei săptămâni, când temperaturile minime vor fi, în medie, de 11 grade. Începând din 15 iulie acestea vor fi în creştere până la medii de 16...17 grade la sfârşitul intervalului.

Până în data de 12 iulie ploile îşi vor face apariţia local, în fiecare zi, mai ales după amiaza şi la începutul nopţilor, apoi se vor semnala doar izolat.

TRANSILVANIA

Până în data de 11 iulie nu vor fi modificări importante ale temperaturilor diurne. La sfârşitul primei săptămâni a intervalului de prognoză însă, maximele vor scădea cu aproximativ 2 grade, până la medii de 24 de grade. În cea de a doua săptămână temperaturile cresc din nou, până la valori medii de 27...28 de grade în ultimele zile. Minimele nocturne vor scădea uşor, de la aproximativ 15 grade în prima dimineaţă până la 11...12 grade în intervalul 14 – 19 iulie. O noua tendinţă de creştere, cu 2...3 grade, se va resimţi la sfârşitul perioadei de prognoză.

Până în data de 17 iulie aversele însoţite de descarcari electrice, se vor semnala local, aproape în fiecare zi. După 18 iulie probabilitatea de ploaie va fi redusă.

MARAMUREŞ

În primele zile regimul termic nu va avea modificări importante. Începând din 12 iulie va scădea, de la medii ale maximelor diurne de 27 de grade, până la 24 de grade la sfârşitul primei săptămâni. În cea de a doua săptămână temperaturile vor fi în creştere, mai accentuată în ultimele zile, când se vor atinge valori medii de 28...29 de grade. Temperaturile nocturne vor înregistra cele mai scăzute valori în perioada 13-15 iulie, când vor fi, în medie, de aproximativ 11 grade, iar cele mai ridicate, la sfârşitul intervalului, când mediile vor fi de 14...15 grade.

Probabilitatea pentru averse şi descărcări electrice va fi mai ridicată în intervalul 11 - 16 iulie.

MOLDOVA

Regimul termic în primele zile ale intervalului de prognoză se va menţine relativ constant, cu medii ale maximelor de aproximativ 27 de grade. În intervalul 12 – 18 iulie temperaturile diurne vor fi uşor mai scăzute, cu valori de 25...26 de grade, pentru ca în a

doua săptămână să crească din nou, mai ales în ultimele zile, când se vor înregistra medii ale temperaturilor maxime de 28 de grade. Minimele nocturne vor avea uşoare variaţii în jurul valorii medii de 15 grade Celsius pe tot parcursul intervalului de prognoza.

Probabilitatea pentru averse şi descărcări electrice va fi mai mare între 11 şi 16 iulie.

DOBROGEA

Între 8 şi 12 iulie temperaturile maxime vor fi, în medie, de 28...29 de grade, apoi vor scădea uşor, spre valori de 26...27 de grade în intervalul 13 – 18 iulie. La sfârşitul perioadei de prognoză, vremea se va încălzi şi mediile valorilor maxime vor atinge din

nou aproximativ 29 de grade. Regimul termic nocturn va fi caracterizat prin medii ale temepraturilor minime situate între 15 şi 19 grade, cu cele mai ridicate valori la începutul şi sfârşitul perioadei de prognoză şi cele mai scăzute la mijlocul acesteia.

Ploi slabe, de scurtă durată, se vor semnala pe arii restrânse, cel mai probabil în perioada 12-16 iulie.

MUNTENIA

În intervalul 8 – 12 iulie temperaturile maxime vor fi, în medie, de 28...29 de grade, apoi regimul termic diurn va scădea cu aproximativ 2 grade Celsius. După data de 17 iulie o nouă tendinţă de încălzire va determina creşterea temperaturilor spre medii ale maximelor de 30...31 de grade la sfârşitul perioadei de prognoză, când vremea va deveni călduroasă. Temperaturile minime nocturne vor scădea de la 17...18 grade în primele diminţi spre aproximativ 15 grade în jurul datei de 15 iulie, pentru ca apoi să crească din nou până la medii de 17 grade la sfârşitul intervalului de prognoză.

Probabilitatea pentru averse şi descărcări electrice va fi mai mare în perioada 12-16 iulie, însă ploile vor fi sporadice şi în general slabe cantitativ.

OLTENIA

Până în data de 17 iulie temperaturile maxime vor avea valori medii de 26...28 de grade, comparabile cu normele climatologice ale perioadei, apoi vor creşte până la 30 de grade, în medie, la sfârşitul perioadei de prognoză, când vremea va deveni călduroasă. Până spre sfârşitul acestei săptămâni temperaturile minime vor scădea uşor, de la 17 la 15 grade, în medie, apoi vor creşte din nou, astfel că la sfârşitul celei de a doua săptămâni vor atinge aproximativ 17 grade Celsius.

Ploile se vor semnala pe arii mai extinse între 8 şi 11 iulie şi, din nou, în jurul datei de 16 iulie. În restul intervalului de prognoză doar izolat şi trecător va ploua slab.

LA MUNTE

Până în 12 iulie regimul termic se va menţine relativ constant, cu medii ale temperaturilor maxime de 17...18 grade şi ale minimelor nocturne de aproximativ 10 grade. Între 13 şi 16 iulie o uşoara răcire va determina o scădere de 2...3 grade, apoi valorile termice vor creşte din nou, astfel încât la finalul intervalului de prognoză se vor atinge maxime situate, în medie, în jurul a 20 de grade Celsius şi minime de 10...11 grade.

Vor fi averse şi descărcări electrice, la nivel local, mai ales în cursul după-amiezelor, pe tot parcursul perioadei de prognoză.