Inalt Prea Sfintitul Pimen Zainea, Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, care a primit in octombrie anul trecut decizie irevocabila de colaborare cu Securitatea, a tinut o predica langa mormantul lui Stefan cel Mare de la Manastirea Putna in care a criticat foarte dur demersurile de a inita exploatarea gazelor de sist, scrie pe blogul sau Alin Cristea, care publica si o inregistrare cu predica ierarhului.

¬In seara aceasta, sigur, traim momente de mare bucurie. Ne aflam aici, la Putna, langa Stefan cel Mare. Momente de bucurie pentru cantarile de la strana, si unele au fost cantate si de fratii nostri intru neam si credinta de dincolo de frontiera de astazi, din Ucraina, Bucovina cealalta. Frumos! Cine credea in timpul regimului comunist ca vom trai vremuri sa vedem manastirile pline de calugari, cantarile bisericesti frumoase, ca in vremurile de demult, mesteri iconari, maici care brodeaza si asa mai departe? Sunt momente de bucurie, de inaltare, dar sunt si momente de intristare. Exista acest plan diabolic: sub pretextul ca cauta resurse de energie electrica si nu stiu mai ce, si trebuie sa sfredeleasca pamantul, dar nu oricum, la adancimi mari, otravind apele, izvoarele lasate de Dumnezeu pentru totdeauna. O crima! O crima! Un plan economic diabolic. Rugaciune la Dumnezeu ca sa ii opreasca din rautatea lor".

Inalta fata bisericeasca si-a continuat predica lansand atacuri dure la adresa Uniunii Europene, dar si la ¬conducatorii de astazi din tara¬.

"Rau era in timpul regimului comunist ateu. Mai rau in timpul acestui regim, Uniunea Europeana. Copii sunt amenintati, li se distrug simtamintele morale. Mintea se distruge prin aparatele la care privesc si citesc. Toate, fapte care sunt crime. Cuvintele mele sunt foarte aspre si multi vor spune: Cum e posibil ca un episcop sa adreseze asa cuvinte dure in fata conducatorilor de astazi din tara si din Uniunea Europeana? Sunt dure pentru ca faptele lor sunt diabolice. Cum sa scumpeasca ei energia electrica de sute de ori mai mult? Cum sa-i credem pe ei ca vor aduce binele? Numai raul! Dar, cum Dumnezeu ne-a salvat de pericolele aduse de Uniunea Sovietica, ne va salva, credem, daca ne vom ruga cu toata smerenia, de pericolele aduse de politica Uniunii Europene".

Nascut in anul 1929, Inalt Prea Sfintitul Pimen Zainea, Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, este unul dintre cei mai longevivi si importanti ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Romane. In anul 1982, Pimen este hirotonit intru arhiereu, la Iasi, in prezenta Patriarhului Iustin Moisescu, devenind Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iasilor, iar din 1991 conduce Arhiepiscopia Sucevei.

In seara zilei de 1 iulie 2013, IPS Pimen a fost prezent la Manastirea Putna, la privegherea Sfantului Voievod Stefan cel Mare, care este inmormantat in acest lacas de cult. Anul acesta s-au comemorat 509 ani de la trecerea in nefiinta a domnitorului Moldovei.

Instanta Curtii de Apel Bucuresti a respins, in 16 martie, ca neintemeiata contestatia arhiepiscopului Sucevei si Radautilor impotriva deciziei CNSAS potrivit careia IPS Pimen ar fi colaborat cu fosta Securitate, informeaza Mediafax.

Decizia a fost contestata de IPS Pimen la Inalta Curte de Casatie si Justitie, care in 18 octombrie i-a respins irevocabil recursul, mentinand decizia Curtii de Apel Bucuresti potrivit careia a colaborat cu fosta Securitate.

Potrivit Deciziei CNSAS numarul 3.370 din 9 octombrie 2007, Vasile Zainea (IPS Pimen Zainea) este titularul dosarelor SIE 40160 si I 993, iar potrivit celor consemnate in aceste dosare, "a fost utilizat ca informator de IJ Suceava sub numele conspirativ Sidorovici in perioada 1975-1977".

In documentul citat, se arata ca "in perioada cat a functionat la Putna, a fost folosit uneori de organe in culegerea de informatii despre unele elemente straine ce vizitau sau erau cazate la manastire" si ca datele obtinute le furniza verbal.

"Dupa venirea sa la Suceava a fost atras si mai mult la colaborare, iar informatiile ce le obtinea le furnizeaza in scris, desi nu este inregistrat la noi ca sursa", se preciza in dosarul SIE 40160.

In decizia CNSAS se mai arata ca, dupa intoarcerea de la o specializare in Republica Federala Germania, la 30 iunie 1977, Vasile Zainea a fost inregistrat ca informator intern de DIE, cu scopul pregatirii lui "cu sarcini in exterior, avand numele conspirativ Petru".

"Anterior inregistrarii ca informator intern, documentele confirma preluarea titularului de serviciul de informatii externe inainte de plecarea in RFG la sfarsitul anului 1976", se mai arata in decizia CNSAS, unde se preciza ca dosarul personal de informator DIE a fost deschis la 20 noiembrie 1976.

Totodata, se mentiona ca, in iulie 1977, Vasile Zainea a fost inclus intr-o delegatie a Patriarhiei Romane care s-a deplasat in "Galaxia" (denumirea conspirativa a SUA) pentru a actiona in cadrul "Riposta 77".

In 22 ianuarie 1979, se propunea abandonarea informatorului intrucat acesta nu a reusit sa indeplineasca sarcinile informative cu care fusese trimis la Ierusalim, in Israel, revenind in tara mult mai devreme din cauza imposibilitatii de adaptare la conditiile climatice ale acelei zone. In urma unei aprobari a adjunctului ministrului de Interne, se propunea, in 28 februarie 1979, abandonarea informatorului Petru si clasarea materialelor existente intrucat nu mai prezinta interes.

"In lipsa angajamentului, corelarea intre numele real si numele conspirative de colaborator, Sidorovici si Petru, este realizata prin elemente de identificare a persoanei consemnate de ofiteri in note si rapoarte-data si locul nasterii, numele parintilor, profesia, loc de munca", se mai arata in decizia CNSAS.

La dosar sunt mai multe extrase din note care ar fi fost semnate olograf de sursa Petru, o nota redactata olograf de sursa Sidorovici in care sunt prezentate mai multe discutii avute cu diferite persoane in strainatate, dar si unele aprecieri, cum ar fi cea despre situatia Arhiepiscopiei Misionare din America.

Acolo, sursa Petru arata ca "saracia lucie" a Arhiepiscopiei este cauzata de faptul ca Arhiepiscopul "nu poate sa se incadreze in specificul vietii americane" si nu foloseste posibilitatile specifice Americii de dobandire a celor necesare, cum ar fi primirea de donatii in bani sau obiecte sau "folosirea bingo-ului, joc de noroc autorizat de stat si pus sub controlul Bisericii ca o autoritate morala".

In aceeasi nota se mentiona ca lipsa de colaborare intre Arhiepiscop si preoti "se datoreaza si faptului ca Arhiepiscopul, cand se duce in vizita canonica intr-o parohie, mai intai viziteaza pe unii enoriasi, ispitindu-i de comportarea preotului si apoi se duce la preot".

Intr-o nota din 18 ianuarie 1975 semnata cu numele "Pr. Pimen" acesta explica in ce mod a adapostit bagajele unui preot de la manastirea "Sf. Ioan" care urma sa plece in SUA.

Totodata, la dosar exista si transcrierea unor extrase de pe banda de magnetofon ale aspectelor relatate de Petru, dupa misiunea din "Kogalniceanu", numele conspirativ al RFG, dar si un raport privind instructajul facut lui Petru.

IPS Pimen Suceveanul a contestat decizia CNSAS si a solicitat instantei sa o anuleze aratand ca nu a avut niciun angajament scris cu aceste institutii.

"Numele conspirative Sidorovici si Petru din dosarele 40160 si I 993 ale SIE au fost date pe proprie raspundere de fostii ofiteri cu care am avut diferite discutii sub pretextul activitatii bisericesti (duhovnicesti) si istorice", arata IPS Pimen in contestatia depusa la instanta.